Τοπικά

Γ. Ντάτσικα: Η Νέα Δημοκρατία θα αποκαταστήσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών

Γεωργία Ντάτσικα , Νέα Δημοκρατία
Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Γεωργία Ντάτσικα

Για τη Νέα Δημοκρατία η ασφάλεια του πολίτη και η διασφάλιση της δημόσιας τάξης ήταν και παραμένουν βασικές προτεραιότητες.

Η θέση της αυτή είναι σταθερή, αταλάντευτη, ενώ εδράζεται στην αυτονόητη παραδοχή ότι σε ένα κράτος δικαίου δεν πρέπει να υφίστανται οποιουδήποτε είδους και οποιασδήποτε μορφής «άβατα».

Άλλωστε, μπορούμε να συμφωνήσουμε στη διαπίστωση ότι σε μια ευνομούμενη πολιτεία δεν (πρέπει να) επιδεικνύεται καμία ανοχή στη βία και στην ανομία, όποιο πολιτικό ή ιδεολογικό πρόσημο κι αν έχει αυτή.
Είκοσι χρόνια μετά από την άσκηση της πετυχημένης αντεγκληματικής πολιτικής του δημάρχου της Νέας Υόρκης Ρούντολφ Τζουλιάνι, που εφάρμοσε στην πράξη τη θεωρία της μηδενικής ανοχής, εκ των συνθηκών που επικρατούν και εκτρέφουν την εγκληματικότητα στη χώρα μας, εύλογα τίθεται το ερώτημα εάν η εφαρμογή ενός αντίστοιχου μοντέλου μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του εγκλήματος και στην Ελλάδα, δημιουργώντας παράλληλα μηχανισμούς πρόληψης.

Ωστόσο, είναι προφανές ότι η καταστολή από μόνη της και πάλι δεν αρκεί για να εμπεδωθεί το αίσθημα της ασφάλειας στον πολίτη. Χρειάζεται και η αντίστοιχη νομοθεσία, καθώς και η λειτουργία κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών , που συνάδουν με τις δυνατότητες απομάκρυνσης των παρανομούντων, ιδιαίτερα των νεαρών ατόμων, από τις εστίες άνθησης της εγκληματικότητας.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται ότι ως κυβέρνηση θα αποκαταστήσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, έχοντας ως απαρέγκλιτη αρχή ότι η τήρηση της νομιμότητας και η πάταξη κάθε μορφής εγκληματικής δράσης επιβάλλεται να ισχύουν έναντι όλων, αδιακρίτως και χωρίς εξαιρέσεις.

Σήμερα η ραγδαία ανάπτυξη της εγκληματικότητας και οι νέοι κίνδυνοι ασφάλειας που διαφαίνονται στο παγκόσμιο σύστημα ( τρομοκρατία ), απαιτούν ποιο τολμηρές πολιτικές και δράσεις. Τίθεται, επομένως, με επίταση η ανάγκη για μια σύγχρονη Αντιεγκληματική Πολιτική που θα λαμβάνει υπόψη της: Την εξέλιξη της εγκληματικότητας και ιδίως την αύξηση του πραγματικού αριθμού των δια πραττομένων εγκλημάτων, σε συνδυασμό με τις στάσεις και τις αντιλήψεις της κοινής γνώμης, οι οποίες διαμορφώνονται σε μεγάλο βαθμό από τα ΜΜΕ.

Επομένως , η ασφάλεια του πολίτη αποτελεί για την Ν.Δ θεμελιώδη στρατηγική πολιτική επιδίωξη. Θεμελιώδη γιατί η ασφάλεια του πολίτη εμπεριέχει τις βασικές αρχές της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης της ισότητας, του σεβασμού στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Στρατηγική πολιτική επιδίωξη γιατί η αντιμετώπιση του εγκλήματος αποτελεί μία από τις κύριες μορφές εγγύησης για τον πολίτη ότι υπάρχει και λειτουργεί ένα σύγχρονο Κράτος Δικαίου.