Τοπικά

Κοντοδήμος: Για την διέλευση των ατόμων με αναπηρία από την γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Γ. Κοντοδήμος για τα άτομα με αναπηρία

Με την εξέλιξη και πλησιάζοντας προς την ολοκλήρωση των οδικών αξόνων που διέρχονται από την Δυτική Ελλάδα (Ολυμπία και Ιονία Οδός) είναι εμφανής πλέον η ανάγκη για την ατελή διέλευση των ατόμων με αναπηρία από την γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου Χαρίλαος Τρικούπης όπως ακριβώς συμβαίνει με το υπόλοιπο οδικό δίκτυο.

Η ατελής διέλευση των ατόμων με αναπηρία είναι μια απαραίτητη παροχή στην πληθυσμιακή αυτή ομάδα, αφού στην περιοχή της Πάτρας παρέχεται το ανώτερο επίπεδο ιατρικής βοήθειας στην περιφέρεια σε δομές όπως ΠΠΓΝΠ του Αγίου Ανδρέα και του Ρίου ιδιαιτέρως στην πανεπιστημιακή κλινική αποκατάστασης κακώσεων νωτιαίου μυελού και σε άλλες μεγάλες ιδιωτικές δομές παροχής υγείας.

Επίσης με την ατελή διέλευση από την γέφυρα άτομα με αναπηρία έχουν πρόσβαση στα ιδρύματα Ανώτερης και Ανώτατης εκπαίδευσης της Πάτρας που είναι τα μεγαλύτερα στην περιοχή, όπως και σε ιδιωτικές και δημόσιες δομές επαγγελματικής κατάρτισης.
Επίσης η Πάτρα με το Διεθνές φεστιβάλ, το Καρναβάλι, τις μεγάλες αθλητικές εγκαταστάσεις (αρκετές εκ των οποίων με προδιαγραφές προσβασιμότητας) που φιλοξενούν διεθνή και εθνικά αθλητικά γεγονότα αποτελεί σημείο αναφοράς για τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό στην Ελλάδα και η ατελής πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία μέσω της Γέφυρας από την Αιτωλοακαρνανία αλλά και την Ήπειρο θα προσφέρει μια ακόμα επιλογή για την κοινωνική τους ενσωμάτωση.

Λαμβάνοντας υπόψη μου την θετική στάση της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. και το αίτημά της για νόμιμο τρόπο ταυτοποίησης των οχημάτων των Ατόμων με Αναπηρία και τις ενέργειες των φορέων (τοπικές οργανώσεις ατόμων με αναπηρία, Περιφέρεια, αθλητικοί σύλλογοι ατόμων με αναπηρία) και βάση του θεσμικού μου ρόλου, ως Τομεάρχη ΑμεΑ της ΝΟΔΕ Αχαΐας και εφόρου εθνικών ομάδων μπάσκετ με αμαξίδιο, έχω ήδη έρθει σε επαφή με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου συλλόγου Παραπληγικών κ. Βίγλα για να συνεισφέρουμε παράλληλα με αυτές τις ενέργειες στον διάλογο και στην προώθηση του νομικού πλαισίου από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ώστε να υπάρξει μια ολοκληρωμένη νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα εφαρμόζεται το μέτρο της ελεύθερης διέλευσης των οχημάτων των ατόμων με αναπηρία από την γέφυρα.