Τοπικά

Επίσκεψη Γ. Μαυραγάνη στη Διεύθυνση Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης

Γιώργος Μαυραγάνης παρέμβαση , γειτονιά της Παντάνασσας
Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης…

…Βαγγέλη Δεληγιάννη, συναντήθηκε ο Αχαιός πρώην Υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης.

Το στέλεχος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ενημέρωσε τον Γ. Μαυραγάνη για τις δυνατότητες που παρουσιάζει ο πρωτογενής τομέας στην ευρύτερη περιοχή, τόσο στον αγροτικό κλάδο όσο και στον κτηνοτροφικό. Επίσης, τον ενημέρωσε για την πορεία των προγραμμάτων για τους νέους αγρότες και για τα σχέδια βελτίωσης, τονίζοντας ότι πρέπει να ελέγχονται και να καταλήγουν στους πραγματικούς δικαιούχους.

Στην τρέχουσα περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγηση των φακέλων που έχουν υποβάλει οι νέοι αγρότες, ώστε να διαπιστωθεί εάν πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις. Ο Γ. Μαυραγάνης διαπίστωσε ότι η σχετική προκήρυξη καθυστέρησε, για να πάρει μετά σειρά η αξιολόγηση από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Η συγκεκριμένη καθυστέρηση ήταν καθοριστική για έναν σημαντικό αριθμό αγροτών, οι οποίοι βρίσκονταν πέρσι στο όριο ηλικίας (40 έτη) για την υποβολή φακέλου στο πρόγραμμα και λόγω της καθυστέρησης έχασαν το δικαίωμά τους φέτος. Επίσης, ένα άλλο τμήμα νέων αγροτών που υπέβαλαν πέρσι αιτήσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ διαπίστωσαν φέτος ότι δεν μπορούν να υπαχθούν στο πρόγραμμα επειδή δήλωσαν αγροτικά εισοδήματα την περσινή χρονιά.

Για τους νέους αγρότες η δεύτερη φάση της διαδικασίας –μετά την αξιολόγηση των φακέλων τους- περιλαμβάνει και τα ονομαζόμενα σχέδια βελτίωσης (δηλ. την επιδότηση μέχρι και 55% για κτίσματα, καλλιέργειες και άλλες αγροτικές υποδομές). Η έκδοση της σχετικής προκήρυξης έχει καθυστερήσει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την τελευταία διετία.

Ο Γ. Μαυραγάνης έκανε λόγο για χαμένες ευκαιρίες για τους νέους αγρότες ενώ σχετικά με το ρόλο της υπηρεσίας που επισκέφθηκε εκτίμησε ότι πρέπει να εκχωρηθούν αρμοδιότητες ελέγχων ή παραλαβών και στις Αποκεντρωμένες Διευθύνσεις Αγροτικών Υποθέσεων, ώστε να συνδράμουν στην επιτάχυνση της διαδικασίας.