Τοπικά

Παναγιώτης Κουνάβης : «Απαιτείται συνεργασία, συντονισμός και σωστή διαχείριση για να αναβαθμιστεί ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας»

Παναγιώτης Κουνάβης
Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΑΚΙΔΑ» Παναγιώτης Κουνάβης μιλά στο «westcity» για το έργο της δημοτικής αρχής  τονίζοντας ότι μόνο μέσα από την ομαλή συνεργασία όλων των παρατάξεων, την τήρηση συγκεκριμένων κανόνων και την υλοποίηση συγκεκριμένου σχεδιασμού θα αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων του Δήμου Δυτικής Αχαΐας.

Συνέντευξη στην Άντυ Μαγνησαλή

Το τελευταίο διάστημα στην πόλη της Κάτω Αχαΐας ολοκληρώνονται οι εργασίες στο εμπορικό και ιστορικό κέντρο, παράλληλα με αυτό γίνεται πολύ συζήτηση για τα πεζοδρόμια και τον αστικό εξοπλισμό του έργου. Τι έχετε να επισημάνετε για όλα αυτά αλλά και κατά πόσο μπορεί να ωφελήσει το έργο την πόλη και τους κατοίκους της;

Είναι γεγονός ότι με καθυστέρηση το έργο της ανάπλασης ολοκληρώνεται και από ότι φαίνεται  με προβλήματα. Ιδιαίτερα τα προβλήματα της αποχέτευσης από τις δυσοσμίες των φρεατίων. Η παράταξή μας θα εξαντλήσει κάθε μέσο πίεσης  στη Δημοτική αρχή να λύσει το πρόβλημα. Το σπουδαιότερο τώρα είναι η διαχείριση του έργου και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Κάθε αστική ανάπλαση έχει στόχο την αναβάθμιση της ζωής των κάτοικων. Προϋπόθεση για αυτό είναι από την μία η συμβολή όλων   και από την άλλη ο καθορισμός κανόνων στην πόλη και η τήρησή τους. Δυστυχώς τις τελευτές ημέρες σε ότι αφορά το δεύτερο, δεν βλέπουμε να υπάρχει διάθεση για κάτι τέτοιο  από μέρους την Δημοτικής αρχής.

Είδαμε να  τοποθετείται αστικός εξοπλισμός ο οποίος είναι προβληματικός , όπως για παράδειγμα τα περιβόητα κολωνάκια, τα οποία πολύ εύκολα μπορούν να αφαιρεθούν. Από την άλλη υπάρχουν οικοδομικά τετράγωνα που τα πεζοδρόμιά τους έχουν δυσανάλογα πολύ περισσότερα κολονάκια τοποθετημένα σε σχέση με άλλα. Αυτό από μόνο του γεννά δυσφορία   σε πολλούς συνδημότες μας και  πολλά ερωτηματικά σε άλλους. Με το καλημέρα δηλαδή, η δημοτική αρχή η οποία έχει και την ευθύνη του έργου, αντί να καθορίσει κανόνες αταλάντευτα, έχει αρχίσει να ξηλώνει  σιγά –σιγά στο όνομα  της μικρό εξυπηρέτησης  και τον ίδιο σκοπό του έργου, που στόχο έχει να περιορίσει και την αυτοκίνηση και να κάνει την πόλη φιλική στους πεζούς.

Τι θα πρέπει να γίνει κατά την γνώμη σας;

Εδώ θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το εξής: Εάν η κοινωνία δεν έχει διάθεση να αναβαθμίσει η ίδια την ποιότητα ζωής της, δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει κάτι ακόμα και με  μεγαλύτερα έργα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση η ευθύνη που έχουμε εμείς οι αιρετοί, συμπολιτευόμενοι και αντιπολιτευόμενοι, είναι το κατά πόσο με τη στάση μας και τις επιλογές μας, συμβάλουμε ώστε η επιθυμία της κοινωνίας, να αυξάνεται διαρκώς για  να αλλάξουν τα πράγματα και να κάνουμε την πόλη μας περισσότερο ανθρώπινη και χρηστική.

Θα καθορίσουμε κανόνες ή θα κλείνουμε το μάτι και δεν θα χαλάμε καρδιές ψηφοφόρων μας ; Άρα λοιπόν, όταν τα απλά τα κάνουμε δύσκολα, κάπου χάνεται και ο στόχος. Και επειδή ήδη μπαίνουμε σε καλοκαιρινή περίοδο η δημοτική αρχή πρέπει να εφαρμόσει αυτά που προβλέπει η μελέτη σε ότι αφορά την ανάπλαση και να αφήσει τις “εξυπηρετήσεις” γιατί θα το βρει μπροστά της. Άμεσα να προχωρήσει σε διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους στην κατάρτιση ωραρίου φορτοεκφόρτωσης των καταστημάτων. Παράλληλα θα πρέπει να διαφυλάξει τους κοινόχρηστούς χώρους και να τοποθετήσει τους κάδους απορριμμάτων σε όλες τις θέσεις που προβλέπονται. Ενώ η εύρεση χώρων στάθμευσης επείγει. Τέλος  θα πρέπει να κλείσει άμεσα τις εκκρεμότητες του έργου που προανέφερα.

Λίγο καιρό μετά από τις πρόσφατες δημαιρεσίες πως κρίνετε το μέχρι τώρα έργο της δημοτικής αρχής;

Όλοι συμφωνούμε πως τα πράγματα στους δήμους είναι πολύ δύσκολα. Αντί η δημοτική αρχή αυτή την κοινή διαπίστωση να την κάνει όπλο της κινδυνεύει να πέσει θύμα της ίδιας  της αγωνίας που έχει και δεν είναι άλλη από την  επανεκλογής της . Είχε πολλές ευκαιρίες η δημοτική αρχή να χαράξει ένα κοινό μέτωπο με όλες τις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου για τα μεγάλα ζητήματα της περιοχής όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, η διαχείριση των υδάτων με την ολοκλήρωση του φράγματος του Πείρου μαζί με την επέκταση του φράγματος του Πηνειού , η διεκδίκηση της  Νότιας χάραξης της εθνικής οδού και άλλα. Αντίθετα η αγωνία της να φωτογραφηθεί με το παραμικρό, έχει δημιουργήσει μεγάλη αποστροφή στον απλό δημότη. Αυτό με τη σειρά του δεν εμπνέει την κοινωνία και την αφήνει στο περιθώριο.

Η διαχείριση της καθημερινότητας  γίνεται με καθαρά ψηφοθηρικούς όρους. Αυτό που εισπράττει ο δημότης είναι πως πρέπει να απευθυνθεί στον Δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο και όχι στις υπηρεσίες του δήμου για στοιχειώδη ζητήματα της καθημερινότητας τα οποία άλλοι δήμοι, τα λύνουν με τις υπηρεσίες τους  χωρίς  άνωθεν εντολές. Η έλλειψη διαφάνειας και  σωστού προγραμματισμού,  αργά η γρήγορα θα δημιουργήσουν νέα οικονομικά αδιέξοδα από τα ήδη υπάρχοντα. Τα οικονομικά της ΔΕΥΑ είναι στο κόκκινο ,ήδη υπάρχει πρόβλημα με την εξόφληση των λογαριασμών της ΔΕΥΑ προς τη ΔΕΗ.

Μετά από επτά χρόνια ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ η κυβέρνηση ετοιμάζεται για μεταρρύθμιση στου δήμους και τις περιφέρειες, τι έχετε να δηλώσετε σχετικά;

To υπουργείο εσωτερικών έχει ξεκινήσει διάλογο και  με βάση εκείνα που μέχρι τώρα έχουν γίνει γνωστά, τοποθετήθηκα έγκαιρα με ξεκάθαρο τρόπο. Οι δήμοι σήμερα είναι οικονομικά νεκροί. Οι πόροι μειώθηκαν 70% το καιρό των μνημονίων και δεν ξέρουμε που θα φτάσει αυτό, συν το ότι πάνω από όλα υπάρχει και το παρατηρητήριο που βάζει φραγμούς, ιδιαιτέρα στην κοινωνική πολιτική των δήμων. Παράλληλα τα ζητήματα της διαφάνειας και της τοπικής διαπλοκής έμειναν στο απυρόβλητο όλα αυτά τα χρόνια. Έτσι Ο «Καλλικράτης», ενώ φόρτωσε ένα κάρο αρμοδιότητες στους δήμους, αποξένωσε τα τοπικά διαμερίσματα και τις πρώην κοινότητες. Οι  ουσιαστικές λαϊκές συνελεύσεις, ή κατάρτιση συμμετοχικών προϋπολογισμών από τα κάτω και άλλα, είναι έξω από τη λειτουργία του. Η απλή αναλογική είναι η ουσιαστική έκφραση της ψήφου των δημοτών και αποτελεί προϋπόθεση για συμμετοχή και έλεγχο είναι ο συνδετικός κρίκος της επίλυσης των παραπάνω προβλημάτων στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Ήδη έχει ξεκινήσει μια ονοματολογία για τις επόμενες δημοτικές εκλογές πως θα θέλατε να σχολιάσετε τη συζήτηση αυτή;

Αν υποθέσουμε πως οι επόμενες δημοτικές εκλογές θα γίνουν σε δυο χρόνια το Μάη του 2019 δηλαδή. Αν λοιπόν θέταμε  το ίδιο ερώτημα τον Μάη του 2012 για τις προηγούμενες εκλογές, πιστεύω πως κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει τότε, όλους τους συνδυασμούς που προέκυψαν το 2014 και διεκδικήσαν τη ψήφο των δημοτών.

Από την άλλη διαπιστώνω καθημερινά πως υπάρχουν όλο και περισσότεροι δημότες που καταλαβαίνουν πως ένα  εκλογικό αποτέλεσμα του 2014 είχε φέρει περισσότερους δημοτικούς συμβούλους από το ψηφοδέλτιο της ΑΚΙΔΑ στο δημοτικό συμβούλιο, τα πράγματα θα ήταν σαφώς καλυτέρα για τον δήμο μας. Η παράταξη της οποίας είμαι επικεφαλής ένα δρόμο έχει να ακολουθήσει  παρά τις όποιες αδυναμίες της, να διεκδικήσει ακόμα περισσότερα, μαζί με τους δημότες. Να συμβάλει στην σύνθεση στο δημοτικό συμβούλιο, να μάχεται την αδιαφάνεια και να παλεύει για μια καθημερινότητα στο δήμο μας που θα αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων.