Ελλάδα

Οι Γάλλοι στις κάλπες. Μακρόν ή Λεπέν;

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Οι Γάλλοι ψηφοφόροι…

…προσέρχονται στις κάλπες σήμερα, Κυριακή, για να εκλέξουν νέο πρόεδρο έχοντας να επιλέξουν ανάμεσα σε έναν κεντρώο ο οποίος δεν κατείχε ποτέ αιρετό αξίωμα και την επικεφαλής ενός ακροδεξιού κόμματος που κάποτε θεωρείτο παρίας στη γαλλική πολιτική.

Θα είναι η πρώτη φορά στη διάρκεια της Πέμπτης Δημοκρατίας, που ιδρύθηκε πριν από 60 χρόνια, που στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών δεν συμμετέχει ένας πολιτικός από κεντροδεξιά ή κεντροαριστερά κόμματα.

Από τη σημερινή αναμέτρηση θα απουσιάζουν τόσο οι Σοσιαλιστές -ο Μπενουά Αμόν έλαβε μόλις το 6,3% των ψήφων για την προεδρία της Γαλλίας-, όσο και η δεξιά, με τα σκάνδαλα να έχουν στοιχίσει στον Φρανσουά Φιγιόν μια θέση στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα μεγαλύτερο των 20 μονάδων στον Εμανουέλ Μακρόν, αν και αναλυτές εκτιμούν ότι η προεκλογική περίοδος αποκάλυψε μια βαθιά διχασμένη χώρα: μια χώρα όπου κάποιοι επιθυμούν να υψωθούν τείχη και άλλοι είναι υπέρ των ανοιχτών συνόρων.

Ακολουθεί μια καταγραφή των κυριότερων γεγονότων σε μια προεκλογική εκστρατεία με πολλές ανατροπές.

16 Νοεμβρίου 2016 – Ο πρώην υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν, ένας ανεξάρτητος κεντρώος, ανακοινώνει την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές.

20 Νοεμβρίου 2016 – Οι ψηφοφόροι αποκλείουν τον πρώην πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί από τον πρώτο γύρο των προκριματικών εκλογών για τον υποψήφιο του κεντροδεξιού κόμματος, Οι Ρεπουμπλικάνοι.

27 Νοεμβρίου 2016 – Ο πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν κερδίζει στον δεύτερο γύρο των προκριματικών εκλογών της κεντροδεξιάς το χρίσμα του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων, νικώντας τον Αλέν Ζιπέ, ο οποίος σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα ήταν ο επόμενος γάλλος πρόεδρος.

1η Δεκεμβρίου 2016 – Ο σοσιαλιστής πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανακοινώνει ότι δεν θα διεκδικήσει δεύτερη προεδρική θητεία, η πρώτη φορά από την ίδρυση της Πέμπτης Δημοκρατίας το 1958 που ένας πρόεδρος δεν επιδιώκει δεύτερη θητεία.

25 Ιανουαρίου 2017 – Εισαγγελείς ξεκινούν έρευνα έπειτα από δημοσίευμα της εβδομαδιαίας εφημερίδας Le Canard Enchaine σύμφωνα με το οποίο ο Φιγιόν πλήρωνε τη σύζυγό του Πενέλοπε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ως κοινοβουλευτική βοηθό του για δουλειά την οποία η εφημερίδα υποστηρίζει ότι δεν έκανε. Ο Φιγιόν αρνείται ότι έκανε οτιδήποτε μεμπτό.

29 Ιανουαρίου 2017 – Ο προερχόμενος από την αριστερή πτέρυγα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Μπενουά Αμόν, αναδεικνύεται νικητής στις προκριματικές εκλογές για τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών στις προεδρικές εκλογές, νικώντας τον πρώην πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς, ο οποίος για εβδομάδες θεωρείτο από τις δημοσκοπήσεις ως φαβορί.

1η Φεβρουαρίου 2017 – Τα ποσοστά του Φιγιόν καταβυθίζονται υπό το βάρος του σκανδάλου εικονικών θέσεων απασχόλησης της συζύγου του και ο Μακρόν τον ξεπερνά στις δημοσκοπήσεις. Ο Μακρόν φαίνεται να περνάει στον δεύτερο γύρο μαζί με την ηγέτιδα του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν και να τη νικά.

5 Φεβρουαρίου 2017 – Η Λεπέν ξεκινά την προεκλογική εκστρατεία της με μια υπόσχεση να προστατεύσει τους Γάλλους από την παγκοσμιοποίηση και να διεξαγάγει δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Γαλλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

22 Φεβρουαρίου 2017 – Ο αρχηγός του επιτελείου της Λεπέν τίθεται υπό επίσημη έρευνα ως ύποπτος για κατάχρηση κονδυλίων της ΕΕ για την καταβολή μισθών κοινοβουλευτικών βοηθών.

14 Μαρτίου 2017 – Δικαστές θέτουν υπό επίσημη έρευνα τον Φιγιόν ως ύποπτο για κατάχρηση δημοσίων χρημάτων, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά με έναν προεδρικό υποψήφιο στη Γαλλία.

18 Μαρτίου 2017 – Έντεκα υποψήφιοι παίρνουν το πράσινο φως του Συνταγματικού Συμβουλίου για να συμμετάσχουν στις εκλογές.

20 Μαρτίου 2017 – Ο Μακρόν θεωρείται ο πιο πειστικός σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ με τους πέντε υποψηφίους που θεωρούνται επικρατέστεροι, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση, βοηθώντας τον να εδραιώσει την πρωτιά του στις δημοσκοπήσεις

4 Απριλίου 2017 – Ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν θεωρείται ο πιο πειστικος από τους τηλεθεατές ενός τηλεοπτικού ντιμπέιτ και με τους 11 υποψηφίους, σύμφωνα με δημοσκόπηση, με τον Μακρόν να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση.

7 Απριλίου 2017 – Η προεκλογική κούρσα εντείνεται με τον Μελανσόν και τον Φιγιόν να μειώνουν την απόσταση που τους χωρίζει από τον Μακρόν και τη Λεπέν, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες ωστόσο εξακολουθούν να δίνουν το προβάδισμα στον Μακρόν.

23 Απριλίου 2017 – Ο Μακρόν κερδίζει τον πρώτο γύρο των εκλογών με ποσοστό λίγο πάνω από το 24% μπροστά από τη Λεπέν, που συγκεντρώνει το 21,3%, την οποία θα αντιμετωπίσει στον δεύτερο γύρο. Το ευρώ σημειώνει άνοδο 2 ποσοστιαίων μονάδων με το άνοιγμα των αγορών στην Ασία.

23 Απριλίου 2017 – Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Harris προβλέπει νίκη του Μακρόν στον δεύτερο γύρο της 7ης Μαΐου με ποσοστό 64% έναντι 36% της Λεπέν.

23 Απριλίου 2017 – Οι δύο αποκλεισθέντες από τον δεύτερο γύρο υποψήφιοι, ο Φρανσουά Φιγιόν της κεντροδεξιάς και ο Μπενουά Αμόν των Σοσιαλιστών, δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν τον Μακρόν στον δεύτερο γύρο.

24 Απριλίου 2017 – Το επιτελείο της Λεπέν ξεκινά αμέσως την προεκλογική μάχη, κατηγορώντας τον Μακρόν για αλαζονεία επειδή γιόρτασε τη νίκη του στον πρώτο γύρο με ένα γεύμα σε ακριβό εστιατόριο του Παρισιού. Η Λεπέν τον κατηγορεί ότι είναι αδύναμος στην καταπολέμηση της ισλαμιστικής τρομοκρατίας.

24 Απριλίου 2017 – Ο απερχόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ καλεί τους Γάλλους να ψηφίσουν τον Μακρόν.

26 Απριλίου 2017 – Η Λεπέν κλέβει την παράσταση από τον Μακρόν επισκεπτόμενη τους απεργούς σε ένα εργοστάσιο της Whirlpool κοντά στην Αμιένη, στη βόρεια Γαλλία. Μια δημοσκόπηση της δίνει ένα ελαφρά βελτιωμένο ποσοστό απέναντι στον αντίπαλό της.

27 Απριλίου 2017 – Ο Μακρόν προκαλεί την οργή της Πολωνίας λέγοντας ότι θα ταχθεί υπέρ της επιβολής κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Βαρσοβίας αν εκλεγεί πρόεδρος.

3 Μαΐου 2017 – Ο Μκαρόν θεωρείται ο πιο πειστικός σε ένα έντονο τηλεοπτικό ντιμπέιτ με τη Λεπέν στο οποίο οι δύο τους ανταλλάσσουν οργισμένους διαξιφισμούς και, μερικές φορές, προσωπικούς υπαινιγμούς για το ευρώ και την τρομοκρατία καθώς συγκρούονται τα οράματά τους για το μέλλον της Γαλλίας.

4 Μαΐου – Ο Μακρόν κατηγορεί τη Λεπέν ότι διαδίδει ψέματα και βρίσκεται πίσω από ισχυρισμούς, τους οποίους αρνείται, ότι διαθέτει λογαριασμό σε υπεράκτια τράπεζα.

5 Μαΐου – Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν από την επίσημη λήξη της προεκλογικής εκστρατείας δείχνουν τον Μακρόν να κερδίζει τις εκλογές με ποσοστό 62% των ψήφων.

Eνισχυμένα μέτρα ασφαλείας

Εντωεμεταξύ, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία θα διεξαχθεί υπό «συνθήκες υψίστης ασφαλείας»: Ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας γύρω από τα εκλογικά κέντρα, δεκάδες χιλιάδες αστυνομικοί και χωροφύλακες, συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων υπό αυστηρή επιτήρηση.

«Όπως και στον πρώτο γύρο των εκλογών, περισσότεροι από 50.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες θα είναι επί ποδός την Κυριακή μαζί με τους στρατιωτικούς που συμμετέχουν στην επιχείρηση Σεντινέλ και τα μέλη της δημοτικής αστυνομίας, για να φροντίσουν για την ασφάλεια γύρω από τα εκλογικά κέντρα και για να επέμβουν άμεσα σε περίπτωση κάποιου περιστατικού», δήλωσε ο ΠιερΕνρί Μπραντέ εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

Στο Παρίσι το σύνολο των 896 εκλογικών κέντρων σε 585 σημεία θα φυλάσσονται επιπλέον είτε από μέλη της δημοτικής αστυνομίας είτε από ιδιωτικούς φρουρούς από τις 07:00 ως τις 23:00, σύμφωνα με τον αναπληρωτή δήμαρχο της γαλλικής πρωτεύουσας Μπρινό Ζιλιάρ.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του δήμου του Παρισιού προς ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας που έχει λάβει το υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με αυτά, στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας θα βρίσκονται 12.000 αστυνομικοί και στρατιώτες, εκ των οποίων οι 5.000 θα φροντίζουν αποκλειστικά για την ασφαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας και την τήρηση της δημόσιας τάξης, σύμφωνα με τη γενική διεύθυνση της αστυνομίας.

Και οι επινίκιες εκδηλώσεις θα διεξαχθούν υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Η ομάδα του Εμανουέλ Μακρόν έχει ήδη ανακοινώσει ότι σε περίπτωση νίκης, ο υποψήφιος του «Εμπρός!» θα γιορτάσει στην πλατεία μπροστά στο Λούβρο, ενώ ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό το σημείο που έχει επιλέξει η Μαρίν Λεπέν.

Και εκεί «θα κινητοποιηθούν οι δυνάμεις ασφαλείας για να φροντίσουν για την ασφάλεια των εορτασμών, των συγκεντρώσεων και των κινητοποιήσεων», σχολίασε ο Μπραντέ.

Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών αύριο, οι αρχές και οι δυνάμεις ασφαλείας δεν κρύβουν το γεγονός ότι φοβούνται το πιθανό ξέσπασμα βίαιων επεισοδίων, κυρίως από ακροαριστερές ομάδες.

Το βράδυ μετά τον πρώτο γύρο μια διαδήλωση στην οποία συμμετείχαν αρκετές εκατοντάδες νεαροί «αντιφασίστες» στο Παρίσι κατά του Μακρόν και της Λεπέν αμαυρώθηκε από συγκρούσεις με την αστυνομία. Έξι αστυνομικοί και τρεις διαδηλωτές τραυματίστηκαν ελαφρά, ενώ 143 άνθρωποι συνελήφθησαν.

protothema.gr