Τοπικά

Ο Γ. Μαυραγάνης στον Σκάι για την συμφωνία με τους θεσμούς

 
 
 
 

«Με σωστή διαπραγμάτευση, επιχειρήματα και αριθμούς μπορούμε να φέρουμε καλύτερα αποτελέσματα για τη χώρα» τόνισε ο Αχαιός πρώην Υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης , μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα με τον Γιώργο Αυτιά».

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της τελικής συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο Γ. Μαυραγάνης υποστήριξε τα εξής: «Εφόσον αυτή είναι η τελική συμφωνία έχουμε ένα μεγάλο θέμα να αντιμετωπίσουμε, καθώς το 3,7% πλεόνασμα είναι πολύ μεγάλο. Υπάρχει όμως και μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια. Από όσα διάβασα στον Τύπο όταν πιάσουμε το 3,7% θα το εξετάσουν (σ.σ. οι θεσμοί), εάν θα προέρχεται από μέτρα μόνιμης απόδοσης. Δηλαδή, αν ένα μέτρο σου φτιάχνει το 3,7% και είναι προσωρινό, μιας χρονιάς, εκεί θα έχουν αντιρρήσεις από όσα διαβάσαμε στα ρεπορτάζ. Αυτό θα είναι πρόβλημα».

Για τις πληροφορίες που θέλουν να περιλαμβάνεται στην τελική συμφωνία η περικοπή κατά 50% του επιδόματος στο πετρέλαιο θέρμανσης, η περικοπή του επιδόματος απροστάτευτων τέκνων, το επίδομα νέων ανέργων και άλλα, για χάρη του ΕΝΦΙΑ, ο Αχαιός πρώην Υφυπουργός υπενθύμισε ότι την περίοδο της θητείας του είχε θεσπιστεί το επίδομα θέρμανσης για να βοηθηθούν αυτοί που το είχαν πραγματικά ανάγκη. «Μειώσαμε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30% και δίναμε προκαταβολικά το επίδομα θέρμανσης. Η περικοπή του επιδόματος, όπως και άλλων επιδομάτων, θα προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες» είπε χαρακτηριστικά.

Στην ερώτηση «Τι θα κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ αν κληθεί να εφαρμόσει τα μέτρα που υπέγραψε η σημερινή κυβέρνηση;»,

ο Γ. Μαυραγάνης απάντησε: «Όταν συμφωνείς μέτρα πέραν της κυβερνητικής θητείας είναι προβληματικό. Όμως θέλω να επικαλεστώ το 2012. Είχαμε βρει μέτρα που είχαν συμφωνηθεί. Με σωστή διαπραγμάτευση , με στοιχεία και με αριθμούς μπορέσαμε και βελτιώσαμε αυτό το πλαίσιο».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, θυμίζοντας ότι έχει αρχίσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης να ξεδιπλώνει ένα πρόγραμμα το οποίο είναι κοστολογημένο. «Να σας θυμίσω ότι είπε: Δεν μπορώ να σας υποσχεθώ τίποτα παραπάνω από αυτά που είναι μετρημένα και μπορώ να πράξω. Είπε στη Θεσσαλονίκη ότι θα μειώσει τους φόρους, είπε για τον ΕΝΦΙΑ κ.α. Έδειξε τον τρόπο που θα το κάνει. Είναι η τακτική της ορθής διαπραγμάτευσης. Το μυστικό είναι, από την μία η στοχευμένη και κοστολογημένη μείωση δαπανών, και από την άλλη μείωση φόρων. Μπορεί να γίνει! Να σας θυμίσω ότι επί των ημερών μας ο ΦΠΑ από το 23% πήγε στο 13%. Μειώσαμε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κ.α.

Η συνταγή είναι:

Σωστή διαπραγμάτευση, επιχειρήματα, αριθμοί. Υπάρχουν δαπάνες στο Δημόσιο που μπορούν να περιοριστούν. Πολύ πρόχειρα να σας αναφέρω τον εξορθολογισμό στις δαπάνες των δημοσίων επιχειρήσεων. Π.χ. Επί ημερών μας τα μέσα συγκοινωνίας είχαν ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό τους. Τώρα, έβγαλαν ότι χρειάζονται γύρω στα 400 εκ. Ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό…Η διαχείριση που θα κάνουμε είναι, βεβαίως, συνάρτηση των οικονομικών δεδομένων αλλά πιστεύουμε ότι η οικονομία με την μείωση των φόρων θα μπορεί να έχει μια παραπάνω ρευστότητα έτσι ώστε να αρχίσει να κινείται. Και μετά, εφόσον αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και στο πολιτικό και στο οικονομικό περιβάλλον θα υπάρχει η δυνατότητα για να έλθουν επενδύσεις. Ακόμα και στις ΗΠΑ είδατε πρόσφατα ότι για να τροφοδοτηθεί η ανάπτυξη σκέφτονται πολύ σοβαρά πλέον τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων».

Ο Γ. Μαυραγάνης υποστήριξε ότι στη ΝΔ γίνεται μια σοβαρή μελέτη των οικονομικών δεδομένων και ανακοίνωνονται μέτρα που θα ληφθούν και τα οποία είναι συνάρτηση των εξελίξεων. Εκτίμησε ότι, «με τόσους φόρους η οικονομία δεν πρόκειται να έχει σοβαρή ανάπτυξη. Η διαφορά μας είναι πως όταν κάθεσαι με τους θεσμούς και τους δείχνεις με αριθμούς ότι μπορείς να πετύχεις ένα καλύτερο αποτέλεσμα, εκεί βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Και το κάναμε. Δεν είναι θεωρία. Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη υπάρχει μια πάρα πολύ μετρημένη από πλευράς θέσεων και εξαγγελιών πολιτική. Δεν θέλει και δεν θέλει κανείς από εμάς να μας πείτε αύριο ότι είπαμε πράγματα τα οποία δεν μπορούν να γίνουν.

Γι’ αυτό μιλάμε για μια Συμφωνία Αλήθειας…».

Ο πρώην Υφυπουργός υποστήριξε ότι θα χρειαστεί γρήγορη αντιμετώπιση των θεμάτων όταν θα αναλάβει η ΝΔ την διακυβέρνηση της χώρας και υποστήριξε ότι η παράταξη βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας. «Δεν πρέπει να υπάρξουν καθόλου καθυστερήσεις. Ήδη υπάρχουν οι κατευθύνσεις και τα μέτρα για να κινηθεί η κυβέρνηση της ΝΔ πάρα πολύ γρήγορα. Δεν υπάρχει χρόνος. Εκεί είναι το μυστικό. Να κερδίσουμε χρόνο για να φέρουμε πιο γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης ώστε να αποκατασταθεί η κανονικότητα στη χώρα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι το 2030 που αναφέρουν οι μακροοικονομικές μελέτες για να μειωθεί η ανεργία σε νούμερα προ του 2008. Δεν γίνεται. Δεν αντέχει η κοινωνία αυτά τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας…».

Ερωτηθείς σχετικά με τα προσωπικά του πολιτικά σχέδια και την διεκδίκηση μιας θέσης στο ψηφοδέλτιας της ΝΔ στην Αχαία, ο Γ. Μαυραγάνης απάντησε: «Υπάρχει η δική μου επιθυμία. Ο Πρόεδρος μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αυτός που αποφασίζει».