Τοπικά

Μαυραγάνης: Μέρες και νύχτες κόντρα στον Τόμσεν

μεταναστευτικό , Γιωργος Μαυραγάνης , ανάπτυξη του λιμανιού της Πάτρας
Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Όταν ο Γιώργος Μαυραγάνης διαπραγματευόταν με τους θεσμούς για λογαριασμό της ελληνικής Κυβέρνησης…

Ο Αχαιός πρώην υφυπουργός Οικονομικών θυμάται την περίοδο που καθόταν απέναντι από τους δανειστές και προσπαθούσε να τους πείσει για το δίκαιο των ελληνικών θέσεων. «Ο Τόμσεν ήταν ο πιο σκληρός διαπραγματευτής…» απάντησε στο ερώτημα της «Π» για τον πιο αυστηρό συζητητή εκ μέρους των θεσμών.
Ο Γ. Μαυραγάνης θυμάται τις πολύωρες διαπραγματεύσεις, οι οποίες ειδικά όταν πραγματοποιούνταν σε επίπεδο υπουργών και επικεφαλής της τρόικας, γίνονταν για θέματα που δεν είχαν ολοκληρωθεί από τα τεχνικά κλιμάκια και τα στελέχη της ελληνικής πλευράς.

«Γινόταν μια πολύωρη διαπραγμάτευση, στην οποία η δική μας πλευρά και ιδιαίτερα στα θέματα που χειριζόμουν, παρουσιάζαμε επιχειρήματα τα οποία συνοδεύονταν από ανάλυση των αριθμών και των στοιχείων, έτσι ώστε να τεκμηριώνονται. Πολλές φορές αποτρέψαμε αυξήσεις φόρων, τις οποίες οι δανειστές πέτυχαν με την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως ήταν για παράδειγμα η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο, το επίδομα θέρμανσης και άλλα μέτρα ελάφρυνσης στη φορολογία…».
Ο ΣΚΛΗΡΟΣ ΠΟΛ ΤΟΜΣΕΝ

Όσο για το πιο απαιτητικό μέλος των εταίρων στις διαπραγματεύσεις, ο Γ. Μαυραγάνης εκτίμησε ότι ήταν ο δανός οικονομολόγος Πολ Τόμσεν. «Ηταν πολύ σκληρός διαπραγματευτής. Πολλές φορές είχε κάποιες εμμονές, αλλά με τις τακτικές που ακολουθήσαμε και τα τεκμηριωμένα στοιχεία που επικαλεστήκαμε φτάσαμε σε επιτυχή αποτελέσματα. Αναφέρομαι τόσο στα συμφωνηθέντα μέτρα όσο και στα φορολογικά».
Ρωτήσαμε τον πρώην υφυπουργό αν ο Βόλφανγκ Σόιμπλε και οι υπόλοιποι οικονομικοί παράγοντες με τους οποίους διαπραγματεύτηκε είχαν την ίδια αυστηρότητα και έξω από τις κλειστές πόρτες. «Ηταν όπως όλοι όταν κάνουν μια δουλειά. Ήταν προσηλωμένοι στη δουλειά τους, και έξω απ’ αυτή ήταν λίγο πιο χαλαροί. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα σου χαριστεί κάποιος επειδή μπορεί να έχει μια καλή σχέση μαζί σου εκτός του χώρου της διαπραγμάτευσης» μας απάντησε.

Οι Θεσμοί ήθελαν πάντα να ακούν μια τεκμηριωμένη ανάλυση και επιχειρήματα που βασίζονταν στη γνώση, την εμπειρία και τις αναλύσεις των αριθμών. Εκεί δεν μπορούσαν εύκολα να αντιπαραθέσουν επιχειρήματα αν η δουλειά που είχαν κάνει οι Έλληνες ήταν πολύ καλή. «Θυμάμαι πολύ καλά», μας είπε ο Γ. Μαυραγάνης, «όταν χρειάστηκε να αναλάβω την ποσοτικοποίηση των μέτρων που είχαν εγγραφεί στο μέιλ της ελληνικής Κυβέρνησης, το λεγόμενο «μέιλ Χαρδούβαλη», του οποίου γνωρίζω κάθε λέξη γιατί έχω συμμετάσχει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, θα έλεγα όσο κανείς άλλος. Καθίσαμε δύο μερόνυχτα και τους στείλαμε μία από τις καλύτερες ποσοτικοποιήσεις που έχουν γίνει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Γι’ αυτό άλλωστε και το οικονομικό σκέλος της διαπραγμάτευσης τότε είχε κλείσει».

«Χρειάζεται τεχνική στη διαπραγμάτευση»

Ο Γ. Μαυραγάνης εξήγησε ότι υπήρχε πάντα μια τακτική στη διαπραγμάτευση την περίοδο που θήτευσε στο υπουργείο Οικονομικών. «Πολλές φορές συζητούσαμε τα θέματα μεταμεσονύκτιες ώρες και ακόμα και τότε που η άλλη πλευρά δεν ήταν και στην καλύτερη κατάσταση, εμείς αντέχαμε γιατί αυτό το είχαμε ξανακάνει στην επαγγελματική μας ζωή. Ξέρετε, είναι τεχνικές που πρέπει να τις έχεις εφαρμόσει στη ζωή σου. Δεν γίνεται απλά να τις έχει ακούσει και να τις κάνεις για πρώτη φορά. Στο θέμα της διαπραγμάτευσης, λόγω της δουλειάς μου (σ.σ. δικηγόρος επί 20 χρόνια πριν αναλάβει υφυπουργός) γνώριζα πως πρέπει να διαπραγματεύεσαι, πως πρέπει να ελιχθείς, ποιες τεχνικές να ακολουθήσεις… Αυτό είναι το μυστικό. Πρέπει να ξέρεις αυτή την δουλειά. Διαφορετικά θα αποτύχεις».

pelop.gr