Τοπικά

Επιστολή Συλλόγου Αλισσαίων για τον βιολογικό καθαρισμό του Δήμου Δ. Αχαΐας

συλλόγου Αλισσαίων
Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Ο Σύλλογος Αλισσαίων επανέρχεται για ακόμα μια φορά στο γνωστό πρόβλημα που απασχολεί τους κατοίκους του Δήμου μας.

Με την εισήγηση-πρόταση της Δημοτικής αρχής στη ΔΕΥΑΔ να έρθουν βυτία (5 τον αριθμό όπως έχουμε ενημερωθεί) από το Δήμο της Πάτρας, τα οποία θα αδειάζουν τα λύματά τους στο βιολογικό καθαρισμό του Δήμου μας. Δυστυχώς, για ακόμα μια φορά βλέπουμε ότι ο βιολογικός μας θέλει να γίνει φιλόξενος χώρος απόθεσης λυμάτων!
Υπενθυμίζουμε ότι το φαινόμενο έχει συμβεί και επί Δημαρχίας Διονυσίου Γκοτσούλια αλλά και Ανδρέα Παναγιωτόπουλου.
Ο Σύλλογος, το Δ.Σ. αλλά και ο Πρόεδρός του πάντα αγωνιζόταν ώστε ο βιολογικός μας να είναι ο βιολογικός για τον Δήμο Δυτικής Αχαΐας και τα βυτία από άλλους Δήμους να πηγαίνουν στους οικείους χώρους. Κατά τη διάρκεια του συμβουλίου της ΔΕΥΑΔ (στο οποίο παρευρεθήκαμε και χωρίς πρόσκληση) ακούσαμε, δυστυχώς, την πολύ άσχημη οικονομική κατάστασή της, το μεγάλο οικονομικό άνοιγμα στη ΔΕΗ, τα ανταποδοτικά και το κουβούκλιο εγκατάστασης υποδοχής βοθρολυμάτων από το Δήμο Πατρέων (πρόταση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, με την οποία συμφώνησε και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ στο βιολογικό μας. Ακούσαμε ότι η Δημοτική αρχή Δήμου Δυτικής Αχαΐας στέλνει 1 ή 2 βυτία για να αποθέσουν τα λύματα στο Βιολογικό του Δήμου. Ενημερωθήκαμε ότι στην αποχέτευση των Αλισσών, δυστυχώς, λίγοι συγχωριανοί μας στην παραλιακή ζώνη έχουν συνδεθεί.
Το μείζον θέμα για εμάς είναι ο προεπεξεργαστής. Το σύστημα κόμπακτ (προεπεξεργαστής, κουβούκλιο στην είσοδο του βιολογικού της ΒΙΠΕ) που δυστυχώς δεν έχει μπει από το 2012, ενώ ήταν όρος για να συνδεθούν με το βιολογικό της ΒΙΠΕ τα Λουσικά, πρώην δήμος Ερύμανθου, και κάποια αλλά χωριά γύρω από τη Βιομηχανική, εκκρεμεί. Τα αστικά τους λύματα πέφτουν στο Βιολογικό της ΒΙΠΕ με ορατό τον κίνδυνο ατυχήματος (αν π.χ. πέσουν απόβλητα τυροκομείου, θα δημιουργηθεί πρόβλημα στο βιολογικό της ΒΙΠΕ, και κατ’ επέκταση στις θάλασσές μας, στους Αλισσούς, αλλά και στην περιοχή της Κ. Αχαΐας.
Η στάση μας πάντα ήταν ξεκάθαρη. Και τώρα ο Σύλλογος Πείρος, ο Σύλλογος που τον έχετε αγκαλιάσει και αριθμεί εκατοντάδες ενεργά μέλη, αγωνίζεται για την καθημερινότητα των χωριών μας και θα είναι πάντα δίπλα τους και όχι ευκαιριακά.
Ύστερα και από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του συλλόγου μας, επαναλαμβάνουμε την πάντα σταθερή θέση μας: δεν θέλουμε ξένα βυτία, έστω και αν είναι 5, έστω αν είναι για 18 μήνες, ούτε μέχρι να γίνει η αποχέτευση των Βραχνείκων από το Δήμο της Πάτρας. Είπαμε ότι το θέμα πρέπει να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο, στο ανώτατο όργανο του Δήμου αλλά δεν εισακουστήκαμε. Η απόφαση ανήκει στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΔ, που έχει και την ευθύνη.
Δικαιωνόμαστε, γιατί επισημάναμε πριν από ένα χρόνο ότι, ουσιαστικά τίποτα δεν θα γίνει, κουβούκλιο απόσμησης, ηλεκτρονικές κάρτες. Βλέπουμε τη δύσκολη θέση που έχει περιέλθει η ΔΕΥΑΔ, αλλά αυτό αφορά τη στρατηγική και το σχεδιασμό της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής.
Ο Σύλλογος μας ξεκάθαρα απορρίπτει την επιβάρυνση του Βιολογικού. Τα έσοδα που έχουν χαθεί από τη Δημοτική Επιχείρηση και η επιστημονική διαχείριση των υδάτινων πόρων μπορούν να καλύψουν τα ελλείμματά της. Δεν θα αποτελεί η οικονομική κατάρρευση της ΔΕΥΑΔ άλλοθι για περιβαλλοντικά ατοπήματα!
Έχουμε πάρει την οριστική απόφαση ότι θα είμαστε σε εγρήγορση και σε ετοιμότητα, ενάντιοι σε ό,τι άσχημο μπορεί να μας επιβαρύνει.
Ζητάμε κάθε τέλος του μήνα να παίρνουμε τις μετρήσεις αναλύσεων από την έξοδο του βιολογικού. Ήδη σε τακτά χρονικά διαστήματα κάνουμε επιστολή στην Διεύθυνση Περιβάλλοντος.
-Να μας ενημερώνουν που θα πηγαίνει η λυματολάσπη από τα βυτία
-Να παίρνουμε όποτε μας ζητηθεί μέσα από το μηχανογραφημένο σύστημα τον αριθμό τον βυτίων που μπαίνουν στο βιολογικό μας
-Να υπάρχει (μας είπαν ότι υπάρχει) Μόνιμος Υπάλληλος στο βιολογικό.
Το επόμενο 20 ήμερο θα ζητήσουμε από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΔ να επισκεφτούμε το βιολογικό και θα έχουμε και Εμείς κοντά μας ειδικό για να δούμε από κοντά την λειτουργία του.

ΒΙΠΕ- ΕΤΒΑ προεπεξεργαστής

Είναι μείζονος σημασίας να εγκατασταθεί στην ΒΙΠΕ, όπως υπήρχε αρχικά στη συμφωνία μεταξύ ΒΙΠΕ και Δημοτικών Αρχών. Κανείς δεν πρέπει να κωφεύει για την καθυστέρηση. Αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα η αστοχία και οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές για τους Αλισσούς αλλά και για την Αχαγιά. Πρέπει οπωσδήποτε τα χρήματα που υπήρχαν μέσα στον τεχνικό πρόγραμμα της ΔΕΥΑΔ για τον προεπεξεργαστή, να συνεχίσουν να υπάρχουν. Δεν είμαστε αντίθετοι να εξυπηρετηθούν και αλλά χωριά με τα αστικά τους λύματα, αλλά μόνο αν εφαρμοστούν όλες οι ασφαλιστικές δικλείδες που είχαν συμφωνηθεί.
Αγαπητοί συγχωριανοί και μέλη του Συλλόγου, πάντα με καθαρή συνείδηση και πάντα με καθαρό πνεύμα και λόγο, θα αγωνιζόμαστε για το καλό του τόπου μας. θα είμαστε σε εγρήγορση. Ελέγχουμε τη σωστή λειτουργία του Βιολογικού μας όπως και της ΒΙΠΕ. Αγωνιζόμαστε για να κάνουμε μπάνιο σε καθαρή θάλασσα, για αυτό σε τακτά χρονικά διαστήματα ζητάμε τις μετρήσεις. Εμείς θέλουμε να κάνουμε και θα κάνουμε μπάνιο στους Αλισσούς. θα αγωνιζόμαστε να μην υπάρξει καμία εκούσια ούτε ακούσια επιβάρυνση στις θάλασσες μας. Παλεύουμε και αγωνιζόμαστε σε όλες τις εκφάνσεις του αγώνα μας να μην υπάρχουν απόβλητα στο ρέμα Μαλιαγκού. Αγωνιζόμαστε η λυματολάσπη να πηγαίνει σε χώρους υγειονομικής ταφής και να μην θάβεται στα χωράφια, όπως πριν κάποια χρόνια.
Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε χωρίς παρωπίδες και συμβιβασμούς.
Με γνώμονα το καλό των Αλισσών μας. Η κριτική μας είναι τεκμηριωμένη, αυστηρή αλλά δίκαιη. Δεχόμαστε την κριτική, αλλά προτείνουμε σε κάποιους να αφήσουν τη λογοδιάρροια και να στρατευτούν μαζί μας, για να διασώσουμε το περιβάλλον και τη ζωή μας.