Τοπικά

Επιστολή φορέων Δήμου Δ. Αχαΐας προς Κεντρική Διοίκηση ΒΙ.ΠΕ. Αθήνα

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Ως εκ της ιδιότητάς μας…

…στα πλαίσια της αρμοδιότητάς μας και των δραστηριοτήτων μας, σημαντικό καθήκον και υποχρέωσή μας είναι η διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των μελών μας της ευρύτερης περιοχής, Λουσικών, Αχαϊκού, Αλισσσών, του Δήμου Δυτικής Αχαΐας.

Εξ’ αυτού του λόγου παρακολουθούμε και παρεμβαίνουμε με κάθε νόμιμο τρόπο, όταν συντρέχουν λόγοι στο θέμα της ορθής και νόμιμης λειτουργίας των επιχειρήσεων της Βιομηχανικής Περιοχής των Πατρών, αναφορικά με την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας και ειδικότερα της σωστής λειτουργίας των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού της ΒΙ.ΠΕ Πατρών, του οποίου τη διαχείριση και την εποπτεία διατηρεί η Ανώνυμη Εταιρεία, με την επωνυμία «ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ», που εδρεύει στην Αθήνα (Βασιλίσσης Σοφίας 75).

Στο βιολογικό καθαρισμό της ΒΙΠΕ Πατρών γίνεται η επεξεργασία των αποβλήτων και λυμάτων που προέρχονται από τη δραστηριότητα των εκεί εγκατεστημένων επιχειρήσεων. Εκτός από το βιολογικό καθαρισμό, η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ έχει δημιουργήσει και διαχειρίζεται δίκτυο ομβρίων υδάτων, το οποίο μέσω κλειστών αγωγών καταλήγει σε τέσσερις εξόδους. Μια έξοδος είναι το ρέμα «Μαλιαγκού», το οποίο ξεκινά από τις εγκαταστάσεις της ΒΙΠΕ και διερχόμενο μέσω του Αχαϊκού και του Πείρου ποταμού, καταλήγει στην παραλία του Κ. Αλισσού.

Πολλές φορές κατά το παρελθόν το ρέμα αυτό έχει γίνει αποδέκτης λυμάτων, τα οποία προέρχονται είτε από τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων της ΒΙΠΕ είτε από αστικά και γεωργικά λύματα. Υπενθυμίζουμε ότι το 2015 υπεβλήθη μηνυτήρια αναφορά για τη μόλυνση του ρέματος «Μαλιαγκού». Παρόλα αυτά, φαινόμενα ρύπανσης και μόλυνσης παρατηρούνται πάλι, τον τελευταίο καιρό, με αποτέλεσμα το θάνατο ζώων, κοπαδιού που βρίσκεται στην περιοχή μας.

Ζητάμε…

…να μας γνωστοποιηθούν οι μετρήσεις που έχουν γίνει τόσο στις εξόδους του αγωγού όσο και στο ίδιο το ρέμα, αφού παρατηρείται πάλι ροή βρόμικων μαυρισμένων υδάτων, προκαλώντας ανησυχία και φόβο στους κατοίκους. Ζητάμε να ελεγχθούν αν υπάρχουν παράνομες συνδέσεις κι αν μεταφέρονται τα απόβλητα των συνδέσεων αυτών στο ρέμα. Πέρα από τον κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων, δεδομένου ότι εισήλθαμε σε τουριστική περίοδο, υπάρχει και η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή που τίθεται σε κίνδυνο. Εκτός αυτού, η επιβάρυνση του περιβάλλοντος αντανακλά στην υγεία και την επιβίωση όλων μας.

Περιμένουμε αμέσως την κοινοποίηση των μετρήσεων που έχετε διενεργήσει αλλά και την εξήγηση για τα μολυσμένα ύδατα που κυλούν στο ρέμα «Μαλιαγκού», αφού κατά την επίσκεψή μας, σε σημείο μεταξύ Άνω και Κάτω Αλισσού, 5/5/2017, είδαμε δύσοσμα σκούρα νερά.

Ζητούμε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να παρέμβει αλλά και από το Δήμο Δυτικής Αχαΐας, στα όρια του οποίου υπάγεται η ΒΙΠΕ, να λάβουν μέτρα και δράσεις για την προστασία των ανθρώπων αλλά και της οικονομίας. Ο εμπαιγμός πρέπει να λάβει τέλος, αλλά και η Δικαιοσύνη να αναζητήσει και τιμωρήσει τους υπεύθυνους.