Τοπικά

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Δριβίλας μιλά στο westcity.gr

Δημήτρης Δριβίλας
Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Συνέντευξη στην Άντυ Μαγνησαλή

Ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακού Συντονισμού και Διοίκησης Δημήτρης Δριβίλας μίλησε στο “westcity” για την πορεία των εν εξελίξει έργων στην Αχαΐα και γενικότερα στη Δυτική Ελλάδα τονίζοντας ότι στόχος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος είναι να επιστρέψει ο τόπος μας σε τροχιά ανάπτυξης, μιας ανάπτυξης έξυπνης, βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς, που θα ενισχύει την συνοχή της κοινωνία.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο στον κόμβο Κουρτέση. Τι εργασίες γίνονται και ποιο το χρονοδιάγραμμα;

Δημήτρης Δριβίλας : Τόσο η διάνοιξη της Μίνι Περιμετρικής όσο και η διάνοιξη της Κανακάρη είναι δύο σημαντικά έργα στρατηγικής σημασίας θα έλεγα για την Πόλη μας. Στον Κόμβο Κουρτέση εκτελούνται από την Περιφέρεια έργα Εισόδου και Εξόδου προς τις υπό κατασκευή οδούς. Ήθελα όμως να πω δύο λόγια για το μεγάλο έργο της Μίνι Περιμετρικής, το οποίο κουβαλούσε αστοχίες δυσκολίες εμπλοκές και αναβολές.

Η Περιφερειακή Αρχή και προσωπικά ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας έδωσαν μεγάλο αγώνα για να φτάσουμε στο σημερινό επίπεδο υλοποίησης το οποίο αναμέναμε πάνω από 15 χρόνια και όταν ολοκληρωθεί θα δοθεί μια οδική αρτηρία 3,2 χιλιομέτρων με σύγχρονες προδιαγραφές που θα συνδέει την είσοδο της Πάτρας με τους κεντρικούς δρόμους αλλά και με τις νότιες και ανατολικές περιοχές. Οι εργασίες στον κόμβο ολοκληρώνονται άμεσα και στόχος μας η παράδοση του έργου της Μίνι Περιμετρικής το φθινόπωρο.

Πέραν όμως των έργων αυτών χρειάζονται και άλλες παρεμβάσεις για να επιλυθεί οριστικά το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην πόλη μας όπως τα μαζικά μέσα μεταφοράς που θα είναι ελκυστικά και προσιτά από οικονομικής άποψης στο κοινό. Είμαστε μεγάλο πολεοδομικό συγκρότημα και χρειάζονται γενναίες αποφάσεις. Η Βαρύτητα της Πάτρας δεν είναι μόνο για την ίδια την πόλη αλλά για ολόκληρη την Δυτική Ελλάδα.

Τι παρεμβάσεις θα γίνουν στο εθνικό οδικό δίκτυο;

Δημήτρης Δριβίλας : Οι σύγχρονοι και ασφαλείς δρόμοι είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη τόσο μιάς περιοχής αλλά και της χώρας μας γενικότερα. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εξασφάλισε 35,5 εκατομμύρια ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την συντήρηση και αποκατάσταση τμημάτων του Εθνικού Οδικού Δικτύου της Δυτικής Ελλάδας.

Ο Περιφερειάρχης όπως σας είναι γνωστό είχε θέσει το πρόβλημα της συντήρησης του Δικτύου με επιστολή του στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Δραγασάκη αλλά και στον ίδιο τον κ. Πρωθυπουργό στις συναντήσεις τους στην Αμαλιάδα και στην Πάτρα. Η Κυβέρνηση έδειξε ενδιαφέρον και ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Χαρίτσης υπέγραψε το ποσό που προανέφερα.

Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε δημόσια τον κ. Υπουργό και τον Γενικό Γραμματέα κ. Κορκολή για την άμεση ανταπόκριση. Με την χρηματοδότηση θα γίνουν έργα συντήρησης –αποκατάστασης και άρσης επικινδυνότητας. Για να εξασφαλισθεί όμως αυτό το ποσό, υπήρξε μια άρτια προετοιμασία και τώρα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στις επόμενες διαδικασίες.

Έχει δοθεί σχετικό δελτίο τύπου από την Περιφέρεια για τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν .Είναι οδικό Δίκτυο επικίνδυνο και με τις παρεμβάσεις θα προσπαθήσουμε να το καταστήσουμε ασφαλές από πλευράς οδικής Ασφάλειας. Για την Αχαΐα θέλω να σας αναφέρω ότι θα γίνουν έργα στην Εθνική Οδό Πατρών-Τριπόλεως (111) , Πατρών –Πύργου αλλά και με ένα αρκετά καλό ποσό θα χρηματοδοτηθούν έργα για παρεμβάσεις στις εισόδους της πόλης μας. Στο σημείο αυτό θέλω να επισημάνω ότι στην Εθνική Πατρών-Τριπόλεως δεν είχαν γίνει έργα βελτίωσης για 30 χρόνια και από το έτος 2015 η Περιφέρεια έκανε σημαντικές παρεμβάσεις βελτίωσης. Παρόμοια έργα συντήρησης θα γίνουν και στις άλλες Περιφερειακές Ενότητες.

Επίσης δύο νέα σημαντικά έργα για την οδική κυκλοφορία εντάχθηκαν στο επιχειρησιακό πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 21 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν τους συνδετήριους Κόμβους Κ3 στα Συχαινά και Κ7 της Ευρείας Παράκαμψης στο ύψος της Οβρυάς που θα συνδέει την Περιμετρική με την Πατρών –Τριπόλεως.

Ποια έργα βρίσκονται σε εξέλιξη στο επαρχιακό οδικό δίκτυο;

Δημήτρης Δριβίλας : Είναι αλήθεια ότι το επαρχιακό οδικό δίκτυο της σε αρκετά σημεία παρουσιάζει προβλήματα . Σε αυτό συνέβαλαν βεβαίως και τα έντονα καιρικά φαινόμενα του παρελθόντος έτους αλλά και των προηγούμενων ετών. Είναι γνωστό ότι οι πόροι που διατίθενται στις Περιφέρειες και στους Δήμους έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια έως και 80%.

Παρα ταύτα κάθε χρόνο σε όλο το Επαρχιακό Δίκτυο γίνονται παρεμβάσεις συντήρησης όπως ασφαλτοτάπητες-διαγραμμίσεις-κοπή θάμνων κλπ. Σε όλους τους Δήμους της Αχαΐας ολοκληρώθηκαν ή είναι προς ολοκλήρωση έργα συντήρησης των επαρχιακών οδών. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις στο δίκτυο Πούντα- Καλάβρυτα και Χαλανδρίτσα-Καλάβρυτα, ολοκληρώθηκε το έργο παράκαμψης της Χαλανδρίτσας και εντός των ημερών αρχίζουν εργασίες συντήρησης στην παλαιά εθνικό οδό από την Παραλία Πατρών έως την Κάτω Αχαΐα μήκους 18,5 χιλιομέτρων.

Οι εργασίες περιλαμβάνουν αναπλάσεις στην Παραλία Πατρών – πεζοδρόμια , ηλεκτροφωτισμός – αποχετεύσεις όμβριων κλπ. Από την Περιφέρεια όμως έχουν εξασφαλισθεί κονδύλια ενός (1) εκατομμυρίου περίπου για κάθε Δήμο για συντηρήσεις στο επαρχιακό Δίκτυο το επόμενο διάστημα. Επιπλέον μετά από προτάσεις των Δήμων της Περιφερείας μας θα ενταχθούν έργα αποκατάστασης εξ αιτίας φυσικών καταστροφών στην νέα Ειδική Συλλογική Απόφαση.

Τι γίνεται με τον οδικό άξονα Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα;

Δημήτρης Δριβίλας : Πρόκειται για σημαντικό έργο υποδομής άμεσης προτεραιότητας. Δυστυχώς έχουμε πάει πίσω. Το κράτος καθυστέρησε πολύ για ένα έργο σημαντικό για την Δυτ. Ελλάδα αλλά και όχι μόνο. Η Εθνική Οδός Πατρών Πύργου δυστυχώς έχει βαφτεί με πολύ αίμα. Ευχόμαστε άμεσα να αρχίσουν οι εργασίες κατασκευής. Έχουμε πολλές φορές πει ότι για την Περιφέρεια δεν νοείται Ολυμπία Οδός χωρίς την Αρχαία Ολυμπία.
Όπως είναι γνωστό έχουν δημοπρατηθεί 5 τμήματα από τα (8).Πλήν όμως είμαστε εκτός χρονοδιαγράμματος.

Πρέπει να ολοκληρωθούν σύντομα οι δημοπρατήσεις και να υποβληθεί ο φάκελος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την χρηματοδότηση. Η Περιφερειακή Αρχή μαζί με το Περιφερειακό Συμβούλιο πιέζουμε και διεκδικούμε την κατασκευή του έργου. Πιστεύω ότι οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν και σύντομα θα αρχίσουν οι εργασίες όπως έχει διαβεβαιώσει και ο υπουργός για να σταματήσουμε να ανησυχούμε για την πορεία του έργου. Υπάρχουν ευθύνες αλλά δεν είναι ώρα να τις συζητήσουμε.

Γνωρίζετε ότι η ανεργία είναι το κυρίαρχο πρόβλημα της Αχαΐας. Αυτή τη στιγμή «τρέχουν» προγράμματα στήριξης των νέων;

Δημήτρης Δριβίλας : Η κρίση χρέους που έπληξε τις χώρες της Ευρωζώνης προκάλεσε εκρηκτική άνοδο της ανεργίας. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι ανεπαρκή για τον περιορισμό και την συγκράτηση της ανεργίας. Η εφαρμογή σκληρών μέτρων λιτότητας συνεχίζει να εκτινάσσει στα ύψη την ανεργία.

Η Περιφέρεια έχει ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο και προετοιμάζει στοχευμένα προγράμματα στήριξης των νέων που χρηματοδοτούνται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα αλλά και από άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα όπως δάνεια με την εγγύηση του Δημοσίου μέσω Πιστωτικών και χρηματοδοτικών Ιδρυμάτων. Ετοιμάζονται επίσης και προγράμματα με στόχο την ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων γιατί εκεί είναι ο πυρήνας επιχειρηματικότητας στην Δυτική Ελλάδα τα οποία σύντομα θα ανακοινωθούν

Θα στηριχθούν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες;

Δημήτρης Δριβίλας : Με το προηγούμενο πρόγραμμα διατέθηκαν για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων 28,8 εκατομμύρια ευρώ για αύξηση ανταγωνιστικότητας και εκσυγχρονισμού. Στην νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 η Περιφέρεια θα ενισχύσει την επιχειρηματικότητα με ποσό 77,5 εκατομμύρια.

Για την Περιφέρεια όπως έχει κατ επανάληψη δηλώσει ο Περιφερειάρχης η επιχειρηματικότητα και η ενίσχυση της είναι βασική πολιτική προτεραιότητα γιατί από αυτή εξαρτάται η ανασυγκρότηση της χώρας. Μην ξεχνάμε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βραβεύτηκε από την επιτροπή Περιφερειών ως “ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΡΕΙΑ 2017”

Θα δοθεί οικονομική ενίσχυση και κίνητρα να αναπτυχθεί ο πρωτογενής τομέας;

Δημήτρης Δριβίλας : Ο Πρωτογενής Τομέας μπορεί να παίξει ρόλο καταλύτη στην γρήγορη ανάπτυξη του τόπου. Για τον λόγο αυτό ως Περιφέρεια έχουμε διεκδικήσει πόρους για ενίσχυση του Πρωτογενούς Τομέα. Κατ’ αρχήν έχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη του Πρωτογενούς Τομέα και προχωρήσαμε :

1) Στην σύσταση της Αγροτοδιατροφικής σύμπραξης που αποτελεί την μεγαλύτερη δικτύωση φορέων της Αγροτοδιατροφής που έχει σαν βασικό στόχο την ανάδειξη , προβολή και προώθηση αγροτοδιατροφικών προϊόντων και

2) Το ηλεκτρονικό καλάθι έχει σκοπό να αποτελέσει μέσο προβολής και προώθησης των αγροτοδιατροφικών προϊόντων. Όραμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι η παραγωγή και προώθηση ανταγωνιστικών και πιστοποιημένων προϊόντων στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Η Περιφέρεια έχει αναλάβει ως ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Πρόκειται για πρόγραμμα ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ και αφορά νέους αγρότες , ανάπτυξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ύπαιθρο , σχέδια βελτίωσης , αγροτοδιατροφική σύμπραξη – αγροτική και δασική οδοποιία. Διεκδικούμε περισσότερα χρήματα για τους νέους αγρότες γιατί παρουσιάζεται μεγάλο ενδιαφέρον, από πλευράς των νέων που επιθυμούν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα.

Μιλήστε μας για τη δράση η “Περιφέρεια στο κέντρο”

Δημήτρης Δριβίλας : Είναι πρόγραμμα εξωστρεφές που απευθύνεται στους νέους της Περιφέρειάς μας με στόχο να τους ενθαρρύνουμε να ανακαλύψουν περισσότερα για την Περιφέρεια. Έτσι ανοίξαμε την αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στους μαθητές μας και αυριανούς ενεργούς πολίτες. Οι μαθητές κάθονται στις θέσεις των Περιφερειακών Συμβούλων θέτουν ερωτήσεις και απορίες. Νομίζω ότι είναι μια καλή δράση που υλοποιείται σε συνεργασία με την εκπαίδευση.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας ως Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακού Συντονισμού και Διοίκησης;

Δημήτρης Δριβίλας : Αποφάσισα να ασχοληθώ με την Τοπική Αυτοδιοίκηση B΄βαθμού μετά από κάλεσμα του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα, δεν το μετάνιωσα και δεν σας κρύβω ότι επιθυμία μου είναι να συνεχίσω. Σκοπός μου είναι να προσφέρω με ότι δυνατότητες έχω τις υπηρεσίες μου στον θεσμό και στον πολίτη όπως έκανα πάντα.

Ο Περιφερειάρχης μου ανέθεσε τα καθήκοντα του Αντιπεριφερειάρχη Συντονισμού και Διοίκησης λίγο έως πολύ γνωστά από την προϋπηρεσία μου σε θέσεις ευθύνης στην Ελληνική Αστυνομία. Ο χώρος της Αυτοδιοίκησης δεν είναι φυσικά ο ίδιος όμως με την βοήθεια των συναδέλφων αλλά και των στελεχών της Διοίκησης θα τα καταφέρουμε. Στόχος μου είναι μέσα στα πλαίσια εξυπηρέτησης του οραματικού στρατηγικού στόχου της Περιφέρειας να επιλυθούν λειτουργικά προβλήματα του παρελθόντος , να ενισχυθεί η ευελιξία των υπηρεσιών μας με αναβάθμιση της θέσης και του ρόλου των εργαζομένων και την βελτίωση των συνθηκών εργασίας στο συνεχώς μειούμενο στελεχιακό δυναμικό.

Στο τέλος του έτους τροποποιήσαμε τον Οργανισμό της Περιφέρειας εστιάζοντας σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις επί της οργανωτικής δομής των Υπηρεσιών μας ώστε αυτές να λειτουργήσουν συντονισμένα , ευέλικτα και αποδοτικά προς όφελος των πολιτών.

Θέλω να επισημάνω ότι απαραίτητη προϋπόθεση επιτυχίας στο έργο της Περιφέρειας είναι η ύπαρξη επαρκούς και εξειδικευμένου προσωπικού. Πάντως με την ευκαιρία αυτή θέλω να ευχαριστήσω όλα τα στελέχη της Περιφέρειας για την προσφορά τους και τις υπηρεσίες τους.

Τέλος πιστεύω ότι το 2017 θα είναι μια καλή χρονιά για την Περιφέρειά μας αφού εκτός των μεγάλων οδικών αξόνων που παραδόθηκαν, θα παραδοθούν η Μίνι Περιμετρική, η Κανακάρη, το Νοσοκομείο Αγ. Ανδρέας, έργο μεγάλο και είμαστε περήφανοι που το χρηματοδοτήσαμε .Συνεχίζονται οι εργασίες για την επέκταση του προαστιακού σιδηροδρόμου έως την Κάτω Αχαΐα κλπ.

Είμαστε έτοιμοι να προετοιμάσουμε και να διεκδικήσουμε την υλοποίηση νέων έργων με στόχο να επιστρέψει η Περιφέρεια μας σε τροχιά ανάπτυξης, μιας ανάπτυξης έξυπνης, βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς, που θα ενισχύει την συνοχή της κοινωνίας και θα ανταποκρίνεται στα οράματα και τις προσδοκίες των ανθρώπων της Περιφέρειας μας.