Τοπικά

Ανεβαίνει ο υδράργυρος το Σαββατοκύριακο στην Δυτική Αχαΐα

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Ο καιρός εναρμονίζεται ολοένα και περισσότερο…

…με τις ενδείξεις του ημερολογίου, ανεβάζοντας αργά, αλλά σταθερά τον υδράργυρο. Σύμφωνα με την πρόγνωση από τον Φυσικό – Μετεωρόλογο του Epsilon, Κλέαρχο Μαρουσάκη, το ερχόμενο Σάββατο (13.05) φαίνεται πως θα είναι -μέχρι στιγμής- η πιο θερμή ημέρα για το 2017, και αυτό, κυρίως, για την ανατολική Ελλάδα χωρίς όμως να ξεφεύγουμε πολύ από τις μέγιστες θερμοκρασιακές τιμές για το αντίστοιχο δεκαήμερο του μήνα.

Αιτία γι’ αυτή την εξέλιξη αποτελεί η κίνηση θερμών αερίων μαζών από τις ακτές της βόρειας Αφρικής προς την ανατολική λεκάνη της Μεσογείου, όπου -καθώς αυτές συναντούν τα ψυχρότερα επιφανειακά νερά- εμπλουτίζονται με υδρατμούς, με αποτέλεσμα τον σχηματισμό νεφών στη μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα.

Αυτός θα είναι και ο βασικός λόγος, που -ενώ αυτές οι πολύ θερμές αέριες μάζες θα βρεθούν πάνω από την περιοχή μας το Σάββατο- ο υδράργυρος δεν θα μπορέσει να προσεγγίσει πολύ υψηλές τιμές, διαψεύδοντας για άλλη μια φορά εκείνους που εδώ και αρκετές ημέρες πριν μιλούσαν για πολύ υψηλές θερμοκρασίες ή και για καύσωνα ”μεταφράζοντας” μετεωρολογικά μοντέλα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο χωρίς να έχουν το κατάλληλο επιστημονικό υπόβαθρο.

Έτσι λοιπόν, αύριο, Παρασκευή, θα βρεθούμε στο πρώτο στάδιο ανόδου του υδραργύρου με τις υψηλότερες τιμές να εστιάζονται στον Θεσσαλικό κάμπο, όπου ο υδράργυρος θα προσεγγίσει τους 33 με 34 βαθμούς Κελσίου αργά το μεσημέρι, ενώ λίγο πιο κάτω θερμοκρασιακά θα βρεθούν η Βοιωτία, η δυτική Στερεά, η δυτική Πελοπόννησος, η Αργολίδα, η Κορινθία αλλά και τα ανατολικά τμήματα της Ρόδου, όπου η θερμοκρασία θα προσεγγίσει τους 31 με 32 βαθμούς κελσίου.

Το Σάββατο όπως σημειώσαμε και παραπάνω περιμένουμε την κορύφωση αυτού του θερμού κύματος όπου και με την βοήθεια των δυτικών-νοτιοδυτικών ανέμων που θα λειτουργήσουν σαν καταβάτες στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα ο υδράργυρος θα ανέβει λίγο παραπάνω με τις πιο θερμές περιοχές να είναι η ανατολική Θεσσαλία, ανατολική Βοιωτία, βορειοανατολική Στερεά, ανατολική Εύβοια, Αργολίδα, βόρεια Κρήτη και ανατολική Ρόδος, όπου ο υδράργυρος θα φτάσει τους 34 με 35 πρόσκαιρα τοπικά και 36 βαθμούς κελσίου.

Στις υπόλοιπες περιοχές η θερμοκρασία δεν φαίνεται να ξεπερνά τους 31 με 33 βαθμούς κελσίου.

Να τονίσουμε στο σημείο αυτό, ότι και πέρυσι στο αντίστοιχο δεκαήμερο του μήνα Μαίου στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα οι μέγιστες θερμοκρασιακές τιμές κυμάνθηκαν μεταξύ 32 και 35 βαθμών κελσίου, θερμοκρασιακές τιμές τις οποίες συναντάμε κυρίως στο τελευταίο δεκαήμερο του μήνα και που όμως δεν θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ως ακραίες ή εντελώς αφύσικες.

Κλείνοντας να αναφέρουμε ότι την Κυριακή και κυρίως από Δευτέρα ο υδράργυρος θα σημειώσει πτώση με την βοήθεια και της επικράτησης των βοριάδων, ενώ η πορεία του μήνα δείχνει με αρκετή δροσιά, αλλά και αστάθεια, η οποία είναι αρκετά επικίνδυνη για την εποχή που διανύουμε, μιας και συνοδεύεται πολλές φορές από χαλάζι που προκαλεί αρκετές καταστροφές στις καλλιέργειες και πονοκέφαλο στους αγρότες. Άλλωστε δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και την παροιμία που συνοδεύει τον Μάιο και η οποία λέει “Οντά ‘πρεπε δεν έβρεχε κι ο Μάης χαλαζώνει”!