Ελλάδα

Το ΔΝΤ επιμένει για νέα μέτρα το 2018

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Για τις 7 το απόγευμα του Σαββάτου…

…με αντικείμενο τις ιδιωτικοποιήσεις ήταν προγραμματισμένη η έναρξη του νέου γύρου διαπραγματεύσεων του οικονομικού επιτελείου με τους Θεσμούς μετά τη μαραθώνια διαπραγμάτευση από τις 16.00 το απόγευμα ως τις 22.00 της Παρασκευής.

Στη συνέχεια, στο τραπέζι θα έπεφταν τα φορολογικά θέματα και ζητήματα που αφορούν στις αγορές προϊόντων.

Κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας εμφανίστηκε το βράδυ της Παρασκευής αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θα ήμουν ευχαριστημένος και με αρκετά λιγότερα» θέματα από αυτά που έχουν κλείσει.

Ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι παραμένουν ένα ως δύο ζητήματα τα οποία δεν είναι μόνο τεχνικά αλλά έχουν και πολιτική διάσταση και διευκρίνισε ότι το ένα είναι στα συνταξιοδοτικά.

Παράλληλα ανέφερε ότι πολλά από τα υπόλοιπα μεγάλα ζητήματα έχουν κλείσει: Ενέργεια, παιδεία, υγεία κ.ά..

Κλεισμένο είναι και το φορολογικό, κάτι που σημαίνει ότι «κλείδωσε» το κόψιμο του αφορολόγητου το 2020 (ή το 2019 αν δεν πιαστούν οι στόχοι).

Την Παρασκευή στο Hilton, εκτός από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο βρέθηκαν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

Για το θέμα του ασφαλιστικού και των εργασιακών στο Hilton βρέθηκε το μεσημέρι και η υπουργός εργασίας Έφη Αχτσιόγλου αλλά η συνάντηση αναβλήθηκε.

Δύο τα μέτωπα

Μετά τις διαπραγματεύσεις της Παρασκευής κατέστη σαφές ότι παραμένουν δύο μεγάλα μέτωπα πολιτικής τα οποία δεν έχουν κλείσει στις διαπραγματεύσεις. Πρώτον το πακέτο των περικοπών στις συντάξεις το 2019 και δεύτερον οι ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια ειδικά όσον αφορά στις ευθύνες των τραπεζικών στελεχών που θα υπογραφούν της αναδιαρθρώσεις.

Ανησυχία και για το 2018

Ανάμεσα στα θέματα που μπαίνουν και βγαίνουν από την ατζέντα των συζητήσεων κυρίως σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων παρέμενε την Παρασκευή και το άλυτο ζήτημα της τρύπας που συνεχίζει να βλέπει το ΔΝΤ το 2018 παρότι είναι πρόωρο ακόμη να συζητηθεί σε επίπεδο μέτρων.

protothema.gr