Τα Νέα της Αγοράς Τα νέα των Επιχειρήσεων

Λουκέτο για παραβάσεις στα καταστήματα – τι προβλέπει ο νέος νόμος

Ε.Φ.Κ.Α. , ρύθμιση των 100 δόσεων , Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων , ΕΦΚΑ , σημαντικές αλλαγές στα εργασιακά , Συνεργάτες Οικονομίας , δήλωση φορολογικού έτους 2016 , πληρωμή αποδοχών εργαζομένων
Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Η Εταιρεία Συνεργάτες Οικονομίας σας ενημερώνει : 

Λουκέτο για παραβάσεις στα καταστήματα προβλέπει ο νέος νόμος με τη δημοσίευση στο ΦΕΚ του N.4465 /04-04-2017. Με το ΦΕΚ αυτό τροποποιούνται οι διατάξεις σχετικά με την αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων ως εξής :

Αν από  μερικό επιτόπιο φορολογικό έλεγχο διαπιστώνεται η µη έκδοση ή ανακριβής έκδοση πλέον των δέκα (10) (ποσοτικά) προβλεπόμενων παραστατικών πώλησης, ή, ανεξαρτήτως του πλήθους, η αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκε παραστατικό πώλησης ή αυτό εκδόθηκε ανακριβώς υπερβαίνει τα πεντακόσια (500) ευρώ, αναστέλλεται άμεσα για σαράντα οκτώ (48) ώρες, η λειτουργία της επαγγελτικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος.  Επίσης επιβάλλεται πρόστιμο από 1.000,00 έως 2.500,00 ευρώ.

Εάν, εντός του ίδιου ή του επόµενου φορολογικού έτους από τη διαπίστωση των ως άνω παραβάσεων διαπιστωθεί εκ νέου, από τον ίδιο µμερικό επιτόπιο έλεγχο η µη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον τριών (3) (ποσοτικά)  παραστατικών πώλησης, ανεξαρτήτως αξίας αυτών, στην ίδια ή σε άλλη επαγγελτική εγκατάσταση του υπόχρεου, η λειτουργία της επαγγελτικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος αναστέλλεται αμελλητί για ενενήντα έξι (96) ώρες. Επίσης επιβάλλεται πρόστιμο από 2.5001,00 έως 5.000,00 ευρώ.

Σε κάθε επόμενη διαπίστωση από τον ίδιο μερικό επιτόπιο έλεγχο των παραβάσεων του προηγούμενου εδαφίου εντός δύο (2) φορολογικών ετών από τη διαπίστωσή τους σε οποιαδήποτε επαγγελτική εγκατάσταση του υπόχρεου, η λειτουργία της επαγγελτικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος αναστέλλεται αμελλητί για δέκα (10) ημέρες. Επίσης επιβάλλεται πρόστιμο 5.000,00 ευρώ.

Παρεμπόδιση φορολογικού ελέγχου

Σε περίπτωση που παρεμποδίζεται η διενέργεια του φορολογικού ελέγχου µε χρησιμοποίηση βίας ή απειλής κατά των οργάνων που διενεργούν φορολογικό έλεγχο αναστέλλεται η λειτουργία της επαγγελτικής εγκατάστασης, στην οποία αφορά ο έλεγχος  μέχρι ένα (1) μήνα. Επίσης επιβάλλεται πρόστιμο 5.000,00 ευρώ.

Για την εφαρμογή των οριζομένων επιδίδεται σημείωμα διαπιστώσεων µε τα αποτελέσµατα του φορολογικού ελέγχου µε κλήση προς ακρόαση για την αναστολή λειτουργίας της επαγγελτικής εγκατάστασης εντός χρονικού διαστήµατος πέντε (5) ηµερών.

Η τυχόν αλλαγή στη νοµική µορφή ή στο πρόσωπο του φορέα της επιχείρησης ή η διακοπή της επιχείρησης από το χρόνο διαπίστωσης µέχρι το χρόνο της εκτέλεσης της απόφασης των προηγούµενων παραγράφων, δεν κωλύει την επιβολή και την εκτέλεση της απόφασης (ή πράξης) αναστολής, εφόσον στον ίδιο χώρο δραστηριοποιείται επιχείρηση µε ίδιο ή παραπλήσιο αντικείµενο εργασιών ή σε αυτήν συμμετέχουν ένα ή περισσότερα από τα αρχικά µέλη του φορέα ή συνδεόµενα µε αυτούς πρόσωπα.