Τοπικά

Μαυραγάννης: “Κοινωνία αξιών με τους άξιους”

μεταναστευτικό , Γιωργος Μαυραγάνης , ανάπτυξη του λιμανιού της Πάτρας
Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Μια άνευ προηγουμένου οικονομική θύελλα έχει σαρώσει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Η μεγάλη προσπάθεια του ελληνικού λαού που έγινε από τον Ιούνιο του 2012 έως τον Ιανουάριο 2015 άρχισε το 2014 να φέρνει αποτελέσματα και να δίνει ελπίδα για το μέλλον. Δυστυχώς οι δυνάμεις του λαϊκισμού και της οπισθοδρόμησης ανέκοψαν το 2015 την προσπάθεια αυτή και οδήγησαν την Πατρίδα μας σε οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο με τις λανθασμένες αποφάσεις και πολιτικές.

Η μακρόχρονη κρίση έχει αρνητικές συνέπειες για όλους μας. Για πολλούς εξαιρετικά δραματικές γιατί μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα ανατράπηκε η ζωή τους, τα όνειρά τους χάθηκαν. Οι υπόλοιποι γνώρισαν μια βίαιη αλλαγή στη ζωή τους, η οποία εκδηλώθηκε με την μείωση των εισοδημάτων τους τους και την αγωνία τους για το μέλλον.

Πέρα από τις γνωστές σε όλους αρνητικές συνέπειες, η οικονομική κρίση, όπως κάθε κρίση στην ιστορία, έχει κάποιες «ευκαιρίες» οι οποίες αν αξιοποιηθούν μπορούν να οδηγήσουν την Ελλάδα σε μια νέα εποχή γεμάτη ελπίδα, αισιοδοξία και ευημερία.

Συγκεκριμένα, τις τελευταίες δεκαετίες είδαμε να προβάλλονται πρότυπα κοινωνικής καταξίωσης ξένα προς την κουλτούρα της ελληνικής κοινωνίας η οποία μέχρι τότε είχε αποδεχθεί ως κριτήρια ατομικής επιτυχίας το ήθος, την αξιοπρέπεια, τη μόρφωση, την εργασία, την βελτίωση των οικονομικών μέσα από τον κόπο και την υγιή επιχειρηματικότητα, το φιλότιμο, την προσφορά στην πατρίδα μας.

Στον αντίποδα βιώσαμε την αποθέωση της μετριότητας και την υποβάθμισης της αξίας της παιδείας, της μόρφωσης και της αριστείας, την έμφαση στο ευκαιριακό, την εμπέδωση της νοοτροπίας του εύκολου, γρήγορου και άκοπου πλουτισμού χωρίς να ενδιαφέρει αν αυτός είναι ηθικός και νόμιμος, την προσήλωση στην δια παντός μέσου προσωπική προβολή και σε ένα τρόπο ζωής γεμάτο αλαζονεία και υπερβολή, την επιβράβευση του ανθρώπου που πετύχαινε τα αποτελέσματα χωρίς να εξετάζεται πώς επιτεύχθηκαν αυτά.

Τώρα όμως φαίνεται…

…πάλι ότι η κοινωνία μας επαναπροσδιορίζεται και αναθεωρεί τα χρεοκοπημένα πρότυπα. Αρχίζουμε όλοι να σκεφτόμαστε τις πραγματικές αξίες που ανέδειξαν τον ελληνισμό στις δύσκολες στιγμές της ιστορίας του, που τον καταξιώνουν και τώρα μέσω των Ελλήνων της διασποράς. Στρέφουμε το βλέμμα μας στους άξιους που διατήρησαν ακέραιες αυτές τις αξίες ακόμα και σε ένα αντίξοο κοινωνικό περιβάλλον το οποίο για χρόνια είχε διαφορετικά πρότυπα. Οι άξιοι είναι πολλοί στην κοινωνία μας απλώς είχαν καλυφθεί τόσα χρόνια από το πέπλο μιας άλλης θεώρησης της ζωής που είχε επικρατήσει στην Ελλάδα. Θα τους βρούμε στην καθημερινότητά μας, στην επαφή με τους φίλους μας, στην επαφή μας με τις κοινωνικές ομάδες μέσα στις οποίες δραστηριοποιούμαστε, στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Μέσα σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία για την Ελλάδα και τους Έλληνες η ελπίδα υπάρχει όσο υπάρχουν άξιοι που υπηρετούν και αγωνίζονται για τις αξίες της ζωής.

Σ’ αυτή τη δύσκολη προσπάθεια για την ολική επαναφορά της Πατρίδας μας στη θέση που αξίζει να βρίσκεται, όλοι όσοι θέλουμε να ξανακάνουμε την Ελλάδα δυνατή και υπερήφανη οφείλουμε να συμμετέχουμε. Με όραμα, με σχέδιο, με πίστη στην κοινωνική συνοχή και στην αλληλεγγύη καθώς και στις αξίες που διατήρησαν το έθνος μας μέσα στους αιώνες, με έμφαση στη δημιουργία και στον άνθρωπο, με οδηγό την αλήθεια. Είναι η τελευταία ευκαιρία για την Πατρίδα, είναι η τελευταία ελπίδα μας για το μέλλον.