Like

Μελέτη: το κουτσομπολιό κάνει καλό στις κοινωνίες μας

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Μπορεί να το κακολογούμε, αλλά μία ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Παβία στην Ιταλία, διαπίστωσε έπειτα από σχετική μελέτη, ότι το κουτσομπολιό μας κάνει καλό. Με ποιον τρόπο;

Η επικεφαλής της μελέτης, ψυχίατρος Δρ Natascia Brondino, παρατήρησε πως κάθε φορά που συμμετείχε σε χαλαρό κουτσομπολιό με τους συναδέλφους της, όλοι αισθάνονταν πιο κοντά ο ένας στον άλλο. Αναρωτήθηκε, λοιπόν, αν υπάρχει βιοχημική αιτία για αυτήν την αίσθηση της εγγύτητας.

Το σκεπτικό ήταν ότι η έντονη παρουσία του κουτσομπολιού στις κοινωνίες μας, υποδεικνύει μία εξελικτική αξία, πιθανά σχετική με την ενδυνάμωση των κοινωνικών δεσμών ή ακόμα και την τιμωρία των παραβατών των άγραφων νόμων μίας κοινωνικής ομάδας.

Έτσι, η Δρ Brondino μαζί με την ερευνητική της ομάδα πραγματοποίησε μία σχετική έρευνα, αναζητώντας κατά πόσο το κουτσομπολιό σχετίζεται με την απελευθέρωση των ορμονών ωκυτοκίνη (ή οξυτοκίνη) και κορτιζόλη.

Μελέτη: το κουτσομπολιό κάνει καλό στις κοινωνίες μας
Οι ερευνητές κάλεσαν 22 φοιτήτριες να συμμετάσχουν. Δεν κλήθηκαν άτομα και του δύο φύλου, καθώς σύμφωνα με δηλώσεις τις Δρ Brondino στο Broadly, τα επίπεδα οξυτοκίνης είναι γνωστό ότι επηρεάζονται όταν ένα άτομο έλκεται από κάποιο άλλο και θέλησε να αποκλείσει την πιθανότητα επηρεασμού των μετρήσεών της. Οι συμμετέχουσες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες.

Στη μία ομάδα, μία ηθοποιός (την πραγματική ιδιότητα της οποίας δεν γνώριζαν οι συμμετέχουσες) καθοδηγούσε τη συζήτηση, ώστε οι συμμετέχουσες να κουτσομπολεύουν σχετικά με μία πρόσφατη, αναπάντεχη εγκυμοσύνη μίας κοπέλας στο Πανεπιστήμιό τους.

Στη δεύτερη ομάδα, μία άλλη ηθοποιός είπε στις συμμετέχουσες μία προσωπική ιστορία. Δεν υπήρξε κάποιο κουτσομπολιό.

Επιπρόσθετα και οι δύο ομάδες κλήθηκαν να πάρουν μέρος σε μία τρίτη συζήτηση (ελέγχου), στα πλαίσια της οποίας απάντησαν σε ένα ουδέτερο ερωτηματολόγιο. Οι συμμετέχουσες έδωσαν, ειδικότερα, απαντήσεις σχετικά με τους λόγους που συμμετείχαν στη μελέτη, αλλά και για τα μαθήματά τους στο Πανεπιστήμιο.

Τα ευρήματα

Μετά το τέλος και των τριών συζητήσεων, η ερευνητική ομάδα έλεγξε τα επίπεδα ωκυτοκίνης και της κορτιζόλης των φοιτητριών. Τα αποτελέσματα, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Psyshoneuroendocrinology έδειξαν πως τα επίπεδα της κορτιζόλης, γνωστής ως της ορμόνης τους στρες, μειώθηκαν ισόποσα και στις τρεις ομάδες.

Ωστόσο, διαπιστώθηκε παράλληλα ότι τα επίπεδα της ωκυτοκίνης, γνωστής και ως ορμόνη της χαράς και του έρωτα, ήταν σημαντικά υψηλότερα στην ομάδα που κουτσομπόλευε, σε σχέση με την ομάδα η οποία απλά συζήτησε μία ιστορία, χωρίς να κουτσομπολεύει.

Μάλιστα, ελέγχθηκε και εξακριβώθηκε ότι τα προσωπικά ψυχολογικά χαρακτηριστικά κάθε συμμετέχουσας στην ομάδα του κουτσομπολιού, δεν επηρέασαν την αύξηση της ωκυτοκίνης.

Η Brondino πιστεύει πως τα ευρήματα, τα οποία όπως σημειώνεται στη δημοσιευμένη μελέτη υποδεικνύουν μία πιθανή ορμονική επίδραση του κουτσομπολιού, μαρτυρούν τη ζωτική σημασία του κουτσομπολιού στην ανθρώπινη κοινωνική αλληλεπίδραση.

“[Το κουτσομπολιό] Φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά σε σχέση με όταν μιλάνε για κάποιο απρόσωπο θέμα. Και αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε ποιον να εμπιστευόμαστε, γιατί στα πλαίσιά του μπορεί να ακούσουμε σημαντικές πληροφορίες από πηγές που εμπιστευόμαστε, για τους ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε”, σχολίασε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ωκυτοκίνη απελευθερώνεται επίσης κατά τη διάρκεια του σεξ και μετά από αυτό, τις στιγμές που μία μητέρα περνά προσωπικό χρόνο με το παιδί της και ακόμα και όταν αγγίζουμε ο ένας τον άλλο.