Like

Έρευνα αποκαλύπτει τις 5 πιο χαλαρωτικές δραστηριότητες

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Ο κόσμος μπορεί να βιώνει περίοδο -τουλάχιστον- σχετικού διχασμού…

…και να υιοθετεί όλο και περισσότερο απόψεις που προσεγγίζουν τα άκρα, αλλά υπάρχει ένα θέμα το οποίο ενώνει την πλειοψηφία: η επιθυμία για περισσότερη ξεκούραση και ευημερία και ο τρόπος χαλάρωσης.

Αυτό είναι το συμπέρασμα νέας έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Durham, μέσω του Hubbub, μίας διεθνούς συνεργασίας επιστημόνων και ειδικών ερευνητών οι οποίοι “αποκωδικοποιούν” την επίδραση καθημερινών δραστηριοτήτων στην ψυχική υγεία και τις νευροεπιστήμες.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει ποτέ σχετικά με την ξεκούραση, καθώς σε αυτή συμμετείχαν περισσότεροι από 18000 άνθρωποι, από 134 διαφορετικές χώρες.

Η σχέση μεταξύ αντίληψης της ξεκούρασης και ευημερίας

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ένα online ερωτηματολόγιο, το Rest Test και τα αποτελέσματα από την ανάλυση των απαντήσεών τους ήταν ξεκάθαρα: Πάνω από τα δύο τρίτα (συγκεκριμένα, το 68%) των ανθρώπων που συμμετείχαν, δήλωσαν ότι θα ήθελαν περισσότερη ξεκούραση, ευημερία και έναν ποιοτικότερο τρόπο ζωής.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις απαντήσεις των συμμετεχόντων, σχεδόν το ένα τρίτο (32%) δηλώνει ότι χρειάζεται περισσότερη ξεκούραση από το μέσο άτομο, ενώ μόλις το 10% πιστεύει ότι χρειάζεται λιγότερη ανάπαυση.

Έρευνα αποκαλύπτει τις 5 πιο χαλαρωτικές δραστηριότητες
Τα ευρήματα της έρευνας, η οποία είχε διάρκεια ενός έτους και στόχο να διερευνήσει τις συνήθειες ξεκούρασης του κοινού και τη συμπεριφορά του απέναντι στη χαλάρωση και την απασχόληση, παρουσιάστηκαν στο πρόγραμμα του BBC Radio 4, The Anatomy of Rest.

Τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν αποκάλυψαν μία σχέση μεταξύ της αυτό-αναφερόμενης αξιολόγησης της ξεκούρασης των ανθρώπων με τα επίπεδα ευημερίας τους.

Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες που δήλωσαν ότι πιστεύουν πως ξεκουράζονται περισσότερο από τον μέσο όρο ή ότι αισθάνονται πως δεν χρειάζονται περισσότερη ανάπαυση, ήταν εκείνοι που είχαν σκόραραν διπλάσια αποτελέσματα ευημερίας σε σχέση με όσους δήλωσαν πως θέλουν πιο πολλή ξεκούραση.

Αυτή η διαπίστωση, όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου, δείχνει ότι η αντίληψη της ξεκούρασης παίζει σημασία όπως και η πραγματικότητα για αυτήν.

Οι πιο ξεκούραστες δραστηριότητες είναι μοναχικές

Εξάλλου, η έρευνα ζήτησε από τους συμμετέχοντες να επιλέξουν τις δραστηριότητες, τις οποίες θεωρούν πιο ξεκούραστες από όλες. Υπάρχει μία γενική αντίληψη ότι η ξεκούραση είναι συνυφασμένη με τον ύπνο, ωστόσο οι ερευνητές τονίζουν ότι είναι μία πολύ πιο ευρεία έννοια και έχει σωματικά, αλλά και ψυχικά στοιχεία.

Η ανάλυση των απαντήσεων των συμμετεχόντων αποκάλυψε ότι οι πιο χαλαρωτικές δραστηριότητες σύμφωνα με τον κόσμο είναι κατά κανόνα εκείνες τις οποίες ο καθένας μπορεί να κάνει μόνος. Ιδού οι 5 πιο ξεκούραστοι τρόποι να περνά κανείς τον χρόνο του σύμφωνα με τη μεγαλύτερη έρευνα για το θέμα (σε παρένθεση το ποσοστό των συμμετεχόντων που επέλεξε την εκάστοτε δραστηριότητα):

Διαβάζοντας (58%)
Ερχόμενος σε επαφή με τη φύση (53,1%)
Κάνοντας παρέα με τον εαυτό του (52,1%)
Ακούγοντας μουσική (40,6%)
Κάνοντας… τίποτα (40%)
Την πεντάδα των πιο ξεκούραστων δραστηριοτήτων συμπληρώνουν το περπάτημα, το ντουζ, η ονειροπόληση, η παρακολούθηση τηλεόρασης και τέλος, ο διαλογισμός.

“Ίσως δεν είναι μόνο το σύνολο των ωρών ανάπαυσης ή εργασίας που πρέπει να εξετάσουμε, αλλά και τους ρυθμούς της δουλειάς, της ξεκούρασης και του χρόνου που περνάμε με ή χωρίς τους άλλους”, σχολίασε η Κοινωνική Επιστήμονας του Πανεπιστημίου του Durham και κύρια ερευνήτρια του πρότζεκτ, Δρ Felicity Callard.

Η δυσκολία της ξεκούρασης στη σύγχρονη ζωή

Η ερευνητική ομάδα σημειώνει σε σχετικό δελτίο τύπου, πως η μελέτη υπογραμμίζει ότι η ξεκούραση βρίσκεται στην πρώτη γραμμή επιθυμιών των σύγχρονων ανθρώπων, καθώς η πολυάσχολη ζωή τους μοιάζει να ορίζεται από τη συνεχή παρότρυνση να είναι διαρκώς απασχολημένοι με κάτι.

Ωστόσο, ο ελεύθερος χρόνος για ξεκούραση είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί, καθώς το σώμα και το μυαλό εξαντλούνται από τους ταραχώδεις ρυθμούς.

Σχετικά, μεταξύ άλλων, η έρευνα ζήτησε από τους συμμετέχοντες να δηλώσουν πόσες ώρες ξεκούρασης είχαν τις τελευταίες 24 ώρες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι κατά μέσο όρο, οι νεότεροι άνθρωποι και όσοι έχουν υψηλότερο οικογενειακό εισόδημα νοικοκυριού, φαίνεται ότι αναπαύονται τις λιγότερες ώρες.

Λιγότερες ώρες ξεκουράζονται και όσοι εργάζονται βάρδιες ή έχουν αναλάβει τη φροντίδα κάποιου.

Έρευνα αποκαλύπτει τις 5 πιο χαλαρωτικές δραστηριότητες
Αξίζει να σημειωθεί πως το Rest Test, το οποίο περιελάμβανε μεγάλη ποικιλία ερωτήσεων, δημιουργήθηκε από μία ομάδα κοινωνικών επιστημόνων, ανθρωπιστικών ερευνητών, καλλιτεχνών, ραδιοτηλεοπτικών φορέων, επαγγελματιών του δημόσιου τομέα και εμπειρογνωμόνων της ψυχικής υγείας.

Το Hubbub ελπίζει ότι τα αποτελέσματα, τα οποία σχεδιάζεται να δημοσιευθούν αναλυτικότερα κάποια στιγμή μέσα στο 2017, θα αυξήσουν την κατανόηση των εξατομικευμένων αντιλήψεων των ανθρώπων για την ξεκούραση σε σχέση με τις συνήθειές τους και άλλους προσωπικούς παράγοντες, όπως η υγεία και η ποιότητα ζωής.

Η μεγαλύτερη έρευνα που έγινε ποτέ για το θέμα, ιδανικά, θα επιτρέψει να γίνουν καλύτερα αντιληπτές οι τονωτικές ικανότητες της ξεκούρασης, οι οποίες περιέργως δεν είναι ξεκάθαρες, καθώς κάθε άτομο αντιλαμβάνεται την ανάπαυση διαφορετικά.

Ένα πρώτο συμπέρασμα, σύμφωνα με τη Δρ Callard, είναι πως “η ικανότητα των ανθρώπων να ξεκουράζονται και τα επίπεδα της ευημερίας τους είναι σχετικά”, καθώς και ότι είναι ευχάριστο το γεγονός ότι “τα ευρήματα αμφισβητούν την κοινή, ηθικοπλαστική σύνδεση μεταξύ ξεκούρασης και τεμπελιάς”.