Αθλητισμός

Σπύρος Κρίθης : Συνέντευξη στο westcity.gr

 
 
 
 

Ο Σπύρος Κρίθης στο westcity.gr

Η αποχώρηση του Σπύρου Κρίθη από τις ακαδημίες του Α.Ο. Δύμης ’07 αποτέλεσε είδηση για τα μπασκετικά δρώμενα της Κάτω Αχαΐας και γενικότερα για το ερασιτεχνικό μπάσκετ.

Ο Σπύρος έχει συνδέσει το όνομά του με τις υποδομές και τα μικρά ηλικιακά τμήματα σε Αχαγιά ’82 και Δύμη, αφού αρέσκεται στο να εργάζεται και να προσφέρει στις “τρυφερές” ηλικίες. Άλλωστε “το έχει”, όντας οικογενειάρχης (παντρεμένος με την βολειμπολίστρια Βιβή Μιχοπούλου) και πατέρας 3 αγοριών (ο ένας 4.5 ετών και οι άλλοι δύο 14 μηνών).

Ο 39χρονος τεχνικός “άνοιξε τα χαρτιά του” στο westcity.gr, σε μία αποκλειστική συνέντευξη, που έχει “ζουμί” και μίλησε για όλους και για όλα, εκφράζοντας τις απόψεις του για ότι του ζητήθηκε. Απολαύστε τον!

Ποτέ ξεκίνησαν όλα και πως από την Πάτρα αποφάσισες να αναλάβεις ακαδημία στην Κάτω Αχαΐα;

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Είχα επιλέξει να μείνω αδρανής από ακαδημίες για αρκετά χρόνια κυρίως γιατί είμαι ένας ασυμβίβαστος άνθρωπος και σε κάποια θέματα δεν πήγαινα με τα νερά των διοικήσεων. Τον Νοέμβριο του 2014 συναντήθηκα με τον πολύ καλό μου φίλο Γεράσιμο Τζάκη (παλαίμαχο μπασκετμπολίστα του Απόλλωνα Πατρών) ο οποίος εκείνη την εποχή ήταν προπονητής στην Αχαγιά 82’ στην Α1 ΕΣΚΑ-Η. Μου έκανε πρόταση να αναλάβω τα τμήματα υποδομής του συλλόγου. Μετά από ώριμη σκέψη , αφού πείστηκα ότι στην Κ. Αχαΐα θα βρω πρόσφορο έδαφος για σοβαρή δουλειά στην ανάπτυξη υποδομών, ήρθα σε συμφωνία με τον Πρόεδρο της Αχαγιάς 82’ ,κ.  Αναγνωστόπουλο Τάσο.

Πως ήταν η σεζόν 2014 – 2015 στην Αχαγιά 82’;

Τρομερά δύσκολη. Ήμουν σε μια «ξένη» πόλη. Εκείνη την στιγμή μου φαινόταν να έχει έλλειψη σε ανθρώπινο δυναμικό που θα στελέχωνε τον τύπο των υποδομών που είχα αναλάβει να φτιάξω. Βέβαια στην πορεία βρέθηκαν άτομα, όπως ο Αλέξανδρος Λυκούδης και η κα. Λαλιώτη (από τα μέσα της σεζόν), που έδειξαν ζήλο, υπερκαλύπτοντας την έλλειψη και μπόρεσα να στηριχθώ επάνω τους, για να μπει μια στοιχειώδης σειρά στα τμήματα υποδομών.

Σεζόν 2015 – 2016 περίεργη χρονιά για τα μπασκετικά της πόλης.

Δεν ξέρω αν ήταν περίεργη, σίγουρα όμως έγινε κάτι πρωτοποριακό για τα μπασκετικά δεδομένα της περιοχής. Για πρώτη φορά είδαμε δυο σωματεία με πρωταγωνιστικούς ρόλους στις κατηγορίες που αγωνίζονται, να ενώνουν τις δυνάμεις τους για να φτιαχτούν σοβαρά τμήματα υποδομής.
Την ιδέα, όπως συνήθως συμβαίνει, την γέννησε η ανάγκη. Συγκεκριμένα οι άνθρωποι στην διοίκηση της Αχαγιάς ’82 διαπίστωσαν την ανάγκη για μεγαλύτερη στελέχωση των τμημάτων υποδομής.

Η πρώτη κρούση έγινε σε μια υπάρχουσα ακαδημία, τα «Αστέρια Αχαΐας», αλλά η συνεργασία δεν ολοκληρώθηκε από τις διοικήσεις των σωματείων, παρόλο που διέκρινα καλό κλίμα στις συναντήσεις που έκανα με τους Χ. Σαράντη και Αθ. Τσάμη. Η συνεργασία τελικά έγινε με την άλλη ομάδα της πόλης, τον Α.Ο. Δύμης 07. Στα πλαίσια της συμφωνίας των δύο σωματείων υπήρχε ο όρος να συμμετέχω κι εγώ εκ μέρους της Αχαγιάς ’82 στο νέο εγχείρημα, κάτι που κατάφερε ο κ. Τάσος Αναγνωστόπουλος. Αυτό δείχνει την σχέση εμπιστοσύνης που είχαμε ήδη χτίσει και τον ευχαριστώ για αυτό. Τα τμήματα υποδομών των δυο σωματείων ονομάστηκαν Basketball Academy Group με τον Α.Ο.Δύμης 07’ να έχει την πλήρη διαχείριση και την υποχρέωση να ενημερώνει την Αχαγιά 82’ για την πορεία και την λειτουργία της ακαδημίας.

Πως ήταν για εσένα όλο αυτό;

Για έμενα όλα ξεκινούσαν από την αρχή. Είχα να κάνω με νέα διοίκηση και ουσιαστικά και πρακτικά με νέο σωματείο. Η διάφορα με την προηγούμενη χρονιά είναι πως είχαμε τέσσερις προπονητές και μια γυμνάστρια που συνέθεταν την ομάδα συνεργατών μου. Επίσης η διοίκηση έδειχνε με κάθε τρόπο την στήριξή στον εγχείρημα αυτό. Έτσι η χρονιά τελείωσε αρκετά καλά με λίγα προβλήματα και πολύ όρεξη από όλους για την επίλυσή τους. Το μοναδικό σημείο που μας στεναχώρησε ήταν η μη συμμετοχή κάποιων τμημάτων στα πρωταθλήματα της ΕΣΚΑ-Η. Τα μισά δελτία των αθλητών ήταν στην Αχαγιά 82’ και τα άλλα μισά στον Α.Ο. Δύμης 07’ αφού η συμφωνία για την συνεργασία των σωματείων έκλεισε μετά το τέλος της μεταγραφικής περιόδου.

Beach hoops summer camp 2016

Πολλές και όμορφες αναμνήσεις , καταπληκτική διοργάνωση , μεγάλη προσέλευση παιδιών. Από της 20 Ιουνίου έως τις 8 Ιουλίου πέρασαν 84 παιδάκια , που παίξαμε μάθαμε και διασκεδάσαμε . ευχαριστώ τους γονείς που μου εμπιστευτήκαν τα παιδιά τους. Κουραστήκαμε πολύ εγώ και οι συνεργάτες μου , άλλα άξιζε πέρα για πέρα. Θα το έκανα πάλι με μεγάλη μου χαρά.

Σεζόν 2016 – 2017 αναλαμβάνεις διευθυντής ακαδημιών του Α.Ο. Δύμης 07.

Στα τέλη Ιουλίου επέρχεται ρήξη στις σχέσεις μεταξύ Αχαγιάς 82’ και Α.Ο. Δύμης 07’ . Τότε μου έγινε η πρόταση από τον Πρόεδρο του Α.Ο. Δύμης 07’ κ. Παναγιώτη Χριστόπουλο να αναλάβω διευθυντής των υποδομών του σωματείου. Γνωρίζοντας πως η διοίκηση της Αχαγιάς ’82 είχε ρίξει το βάρος στην ανδρική ομάδα που μόλις είχε πάρει την άνοδο για την Γ’ Εθνθκη, δέχτηκα. Αμέσως ξεκινάμε το πλάνο για την νέα σεζόν με τον συνεργάτη μου Ζώη Αλεξόπουλο.

Μετά από λίγο καιρό με καλεί ο πρόεδρος της Αχαγιάς ‘82 και μου κάνει πρόταση να πάω σαν ασίσταντ δίπλα στον κόουτς Δεράο που μόλις είχε αναλάβει την ομάδα. Η συμμετοχή σε ομάδα Γ’ εθνικής θα μου προσέφερε γνώση και εμπειρία. Απέρριψα όμως αυτή την δελεαστική πρόταση γιατί ο χρόνος που είχα αποφασίσει να διαθέτω στην ακαδημία δεν θα μου επέτρεπε να είμαι συνεπής στο πόστο του βοηθού προπονητή. Και ήταν παρά πολλές ώρες εντός και εκτός γηπέδου που αφιέρωσα για την ανάπτυξη των υποδομών του Α.Ο. Δύμης 07.

Ο στόχος επετεύχθει στις ακαδημίες του Α.Ο. Δύμης 07 ;

Ο αρχικός στόχος μας επετεύχθη ολοκληρωτικά. Καταφέραμε να μεγαλώσουμε κατά πολύ την ακαδημία και την κάναμε να λειτουργήσει με τέτοιο τρόπο που ακαδημίες με πολλά χρόνια στο χώρο του μπάσκετ δεν το έχουν ακόμα καταφέρει. Δυστυχώς όμως στης 2 Ιανουαρίου έπεσαν τίτλοι τέλους για ένα όμορφο ταξίδι. Αφού μετά από πολλές και πολύωρες συζητήσεις που έκανα με την διοίκηση εξωθήθηκα σε αποχώρηση από την Ακαδημία,  μιας και δεν τηρήθηκε η αρχική μας οικονομική συμφωνία.

Παρ όλη την δουλειά που είχαμε κάνει με τους προπονητές και την γυμνάστρια, παρ όλη την άψογη συνεργασία που είχαμε με τους γονείς, παρ όλη την ικανοποίηση που σου δίνουν οι χαρούμενες φατσούλες των παιδιών μας σε κάθε προπόνηση,  μπήκα σε μια κατάσταση που έπρεπε να επιλέξω ανάμεσα στα παιδιά μου στην ακαδημία και τα βιολογικά μου παιδιά. Την απάντηση την ξέρετε ήδη.

Ευχαριστώ τους γονείς για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν αφήνοντας με διαπαιδαγωγήσω και την εκπαιδεύσω στο μπάσκετ τα παιδιά τους. Ευχαριστώ τους προπονητές Ζώη Αλεξόπουλο, Δημήτρη Μαντά και την γυμνάστρια Βιβή Σταμάτη για την άρτια συνεργασία και την στήριξη για να φθάσουμε τους στόχους που είχαμε βάλει, όπως και τον προπονητή του ανδρικού τμήματος Νίκο Παναγιωταρόπουλο.

Έκανες φίλους σε αυτές τις τρεις μπασκετικες σεζόν;

Ναι έκανα αρκετούς φίλους. Γνώρισα αρκετούς καλούς ανθρώπους που σίγουρα θα κρατήσω επαφή, ένας από αυτούς είναι ο συνεργάτης μου Ζώης Αλεξόπουλος που από την πρώτη μέρα συνεργασίας μας δεθήκαμε παρά πολύ. Τον ευχαριστώ είναι ένας καταπληκτικός άνθρωπος και χαρακτήρας και του εύχομαι καλή δύναμη για την συνέχεια.

Εχθρούς;

Το πολύ άσχημο που μέχρι τώρα που δεν είχα ξανασυναντήσει είναι πως για κάθε ένα φίλο που έκανα , έκανα και δέκα εχθρούς, σχήμα λόγου βεβαίως. Δυστυχώς όμως συνάντησα παρά πολλές φορές το δόγμα «αν δεν είσαι μαζί μας είσαι εχθρός μας». Δεν καταλαβαίνω τον λόγο που συμβαίνει αυτό αν και αντιλαμβάνομαι πως είναι βαρύ αυτό που λέω. Όμως έτσι αισθάνθηκα.

Ποια είναι η επόμενη μέρα ;

Ξεκούραση με την οικογένεια μου και αποκατάσταση του χρόνου που στέρησα στα παιδιά μου και την γυναίκα μου και τους ευχαριστώ για την υπομονή και την κατανόηση.

Τέλος εύχομαι στα σωματεία της Κάτω Αχαΐας υγεία και να προσπαθήσουν να φέρουν κι άλλα παιδιά κοντά στον αθλητισμό , να εργάζονται για τα παιδιά και μόνο για τα παιδιά.