Ελλάδα

Ντάισελμπλουμ: Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι προς το συμφέρον όλων

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

«Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι προς το συμφέρον όλων»…

…τόνισε μετά το Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας πως οι Θεσμοί παραμένουν δεσμευμένοι στη συνέχιση των συνομιλιών και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενθαρρύνουν την επιτάχυνση των διαδικασιών για την επιστροφή του κουαρτέτου «το ταχύτερο δυνατό» και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Τα καλά νέα -είπε ο πρόεδρος του Eurogroup- είναι ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει και υπάρχει ισχυρή δυναμική στο δημοσιονομικό πεδίο και έσοδα καλύτερα του αναμενόμενου. Ελλάδα και Θεσμοί παραμένουν δεσμευμένοι για να βρεθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) και εμείς τους ενθαρρύνουμε να προσπαθήσουν, είπε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις στη συνέχεια ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι τα ανοιχτά ζητήματα σχετίζονται με το ασφαλιστικό, το εργασιακό και το φορολογικό σύστημα.

Ερωτηθείς για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, απάντησε πως «στο μέλλον θα μπορούσε να μην υπάρχει το ΔΝΤ», αλλά προς το παρόν η συμμετοχή του είναι αδιαπραγμάτευτη. «Η θέση μας είναι σαφής: το ΔΝΤ είναι απαραίτητο στο ελληνικό πρόγραμμα» είπε.

Ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί έκανε λόγο για μία «καλή συζήτηση για την Ελλάδα», προσθέτοντας ότι πρέπει να συνεχιστούν οι επαφές τις επόμενες εβδομάδες και κανείς δεν επιθυμεί πισωγυρίσματα. Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι δεν απέχουμε πολύ από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

«Θα συνεχίσουμε τις επαφές και θα προετοιμάσουμε έδαφος για επιστροφή των ομάδων μας στην Αθήνα. Ελπίζω να μπορέσει να συμβεί σύντομα» είπε ο Γάλλος επίτροπος. Έκανε επίσης λόγο για ανάγκη καθολικής συμφωνίας για τις μεταρρυθμίσεις και τα δημοσιονομικά στην Ελλάδα.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ είπε ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος είναι ένα σημαντικό επίτευγμα για την Ελλάδα, καθώς περιορίζουν τους επιτοκιακούς κινδύνους και βελτιώνουν τη βιωσιμότητα του χρέους. Αθροιστικά τα μέτρα αυτά -συμπλήρωσε- περιορίζουν το λόγο χρέους προς ΑΕΠ κατά 20 μονάδες έως το 2060 και κατά πέντε μονάδες το μεικτό κόστος εξυπηρέτησης.

«Σε τελική ανάλυση η επιτυχία του προγράμματος έγκειται στην συνεχή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση» τόνισε ο κ. Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας ότι γι’ αυτό είναι σημαντική είναι σημαντική η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

difernews.gr