Τοπικά

Ι. Φωτήλας: Οι καιρικές συνθήκες «χτύπησαν» και τη Δυτική Αχαΐα

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Στο σήμα κινδύνου που εκπέμπει και ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών…

…αναφέρεται με ερώτησή του προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας.

Το χιόνι και το χαλάζι των τελευταίων ημερών έχουν δυσκολέψει τη ζωή των καλλιεργητών και των κτηνοτρόφων στο Δήμο Δυτικής Αχαΐας. Σε κίνδυνο βρίσκονται ακόμη και οι καλλιέργειες θερμοκηπίου δεδομένου του παρατεταμένου παγετού.

Ο αγροτικός κόσμος της περιοχής είναι στα όρια της επιβίωσης και ίσως τελικά να καταρρεύσει ολοκληρωτικά. Για το λόγο αυτό ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί εάν πρόκειται να προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες για τη στήριξη των αγροτικών οικογενειών στη Δυτική Αχαΐα και σε ποιο χρονικό διάστημα και εάν θα κηρύξουν το Δήμο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Σήμα κινδύνου εκπέμπει και ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών που επιδεινώθηκαν από χτες. Η αρμόδια υπηρεσία πολιτικής προστασίας του Δήμου βρίσκεται σε επαγρύπνηση προκειμένου να περιορίσει όσο μπορεί τις αρνητικές επιπτώσεις σε καλλιέργειες και κτηνοτροφία.

Συγκεκριμένα, σήμερα σημειώθηκε χιονόπτωση στο κέντρο της Κάτω Αχαΐας ενώ στα Αγιοβλασίτικα το έστρωσε ελαφρά. Στη περιοχή των Σαγέικων πέφτει χαλάζι δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο τη ζωή των καλλιεργητών ύστερα από την ισχυρή χιονόπτωση των προηγούμενων ημερών και του παγετού που είχε ως αποτέλεσμα να «καούν» οι καλλιέργειες. Σε κίνδυνο βρίσκονται και οι καλλιέργειες θερμοκηπίου δεδομένου του παρατεταμένου παγετού με κίνδυνο να υποστούν ολοκληρωτική καταστροφή.

Πρώτα ήρθαν οι πλημμύρες, τώρα τα χιόνια και ο παγετός. Η παραγωγική δύναμη της Δυτικής Αχαΐας που βασίζεται στον πρωτογενή τομέα συνεχώς πλήγεται. Ο αγροτικός κόσμος της περιοχής είναι στα όρια της επιβίωσης και ίσως τελικά να καταρρεύσει ολοκληρωτικά. Η στήριξη της πολιτείας σε αυτές της οικογένειες δεν μπορεί να είναι αντικείμενο διαλόγου αλλά σχεδίου και πράξεων.

Δεδομένων των προεκτεθέντων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Πρόκειται να προβείτε σε συγκεκριμένες ενέργειες για τη στήριξη των αγροτικών οικογενειών στην περιοχή της Δυτικής Αχαΐας, πολλοί από τους οποίους μπορεί να έχουν ακόμη και κόκκινα δάνεια εξαιτίας των φυσικών φαινομένων αλλά και της γενικότερης οικονομικής κρίσης;

2. Είναι στις προθέσεις σας να παράσχετε κάποια επιπλέον κίνητρα, προκειμένου οι αγρότες των πληγέντων περιοχών να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους; Εάν ναι, ποια θα είναι τα κίνητρα αυτά; Ποιο είναι το σχετικό χρονοδιάγραμμα;

3. Πρόκειται να κηρύξετε το Δήμο Δυτικής Αχαΐας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης;