Like

Η «συνταγή» για Χριστούγεννα χωρίς στρες

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Τα Χριστούγεννα για πολλούς από εμάς θεωρείται η ωραιότερη εποχή του χρόνου και τα περιμένουμε με ανυπομονησία και μεγάλη χαρά. Άλλοι όμως νιώθουν άγχος όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα.

Οι συγγενείς που μαζεύονται, τα έξοδα, τα μαγειρέματα, τα δώρα, τα ψώνια, οι προετοιμασίες, δεν είναι καθόλου δύσκολο να μας στρεσάρουν.

Ας μην ξεχνάμε επίσης και τους ανθρώπους που δυσκολεύονται πολύ στις γιορτές καθώς είναι μόνοι τους.

Έτσι, σύμφωνα με δεδομένα από την Αμερικανική Ψυχολογική Ένωση, το 38% των ανθρώπων παραδέχονται ότι τα Χριστούγεννα τούς στρεσάρουν, ένα άλλο 26% νιώθουν στεναχωρημένοι και μόνοι τους κατά τη διάρκεια των γιορτών.

Το 10 με 20% των ανθρώπων πέφτουν σε κατάθλιψη εξηγούν οι επιστήμονες και την αποδίδουν στον συνδυασμό της έλλειψης ηλιοφάνειας με την ψυχολογική πίεση που μπορεί να επιφέρουν οι εορταστικές ημέρες σε κάποιους ανθρώπους. Ακόμα πιο δύσκολα είναι βέβαια τα πράγματα για τους ανθρώπους που έχουν περάσει ένα έντονο στρες, όπως είναι η απώλεια ενός δικού τους ανθρώπου, ένας χωρισμός κλπ.

Οι ειδικοί, βασιζόμενοι σε νέα έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, έφτιαξαν τη «συνταγή» για Χριστούγεννα χωρίς στρες. Προτείνουν λοιπόν να προσπαθούμε να συγχωρούμε, να κινούμαστε με χαμηλότερους ρυθμούς, να μην κουραζόμαστε υπερβολικά και να μην έχουμε πολύ υψηλές προσδοκίες από τους άλλους. Ο στόχος μας θα πρέπει να είναι να βρίσκουμε τη χαρά στα μικρά πράγματα και να περνάμε τις γιορτές με αυτούς που πραγματικά θέλουμε και όχι με αυτούς που «αναγκαζόμαστε» να βλέπουμε.