Κατηγορίες : Τοπικά

Ο Δήμος Δ. Αχαΐας απαντά για το ζήτημα των απορριμμάτων

Η Δημοτική Αρχή Δυτικής Αχαΐας διορθώνει το «προπατορικό αμάρτημα».

«Λέμε όχι στην κατασκευή μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων δυναμικότητας 150.000 τόνων η οποία θα εξυπηρετούσε όλο το νομό Αχαΐας στο Χ.Υ.Τ.Α Φλόκα.

Η νέα μονάδα επεξεργασίας που προβλέπεται να κατασκευασθεί θα εξυπηρετεί πρωτίστως τα ιδρυτικά μέλη του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της 2ης Διαχειριστικής Ενότητας. Το δήμο Δυτικής Αχαΐας, Ερυμάνθου, τις δημοτικές ενότητες Μεσσάτιδος, Βραχναιίκων & Παραλίας του δήμου Πατρέων.

Επιπλέον συναισθανόμενοι το βάρος που μας αναλογεί σε τόσο σημαντικές αποφάσεις καθώς και για λόγους βιωσιμότητας και ύστερα από την ομόφωνη απόφαση της Τοπικής Κοινότητας Φλόκα, η νέα μικρή μονάδα θα έχει την δυνατότητα να επεξεργάζεται 53.000 τόνους στερεά απόβλητα» τονίζει ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Χρήστος Νικολάου.

Ανατρέχοντας στα πρακτικά των συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της 2ης Διαχειριστικής Ενότητας του Νομού Αχαΐας, στον οποίο αντιπρόεδρος ήταν ο κ. Διονύσιος Γκοτσούλιας, πρώην Δήμαρχος Δύμης από το 2008 – 2010, καταθέτουμε απόσπασμα της υπ’ αριθμ. 20/2009 απόφασης με θέμα : «Έγκριση δυο προμελετών για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων Νομού Αχαΐας» από την τακτική συνεδρίαση της 16ης Νοεμβρίου 2009.

Το Συμβούλιο μετά από ευρεία και διαλογική συζήτηση αφού άκουσε την εισήγηση του προέδρου αποφάσισε ομόφωνα και ενέκρινε:

1. Τις δυο προμελέτες για τη μονάδα απορριμμάτων Νομού Αχαΐας που εκπονήθηκαν από τη σύμπραξη μελετητών και εγκρίθηκαν από την Διεύθυνση Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Πατρέων.

2. Την εκπόνηση από τους μελετητές των τευχών δημοπράτησης με βάση την τεχνολογική λύση «βιολογική ξήρανση» και συνολική δυναμικότητα όχι λιγότερο από 150.000 τόνους/έτος και όχι περισσότερο από 220.000 τόνους / έτος.

Στην 1η συνεδρίαση του Φ.Ο.Δ.Σ.Α. στις 20 Ιανουαρίου, το 2011, ο κ. Γκοτσούλιας Διονύσιος, παρόλο που ήταν απλός ιδιώτης, παρέμενε αντιπρόεδρος του Φορέα και υπερθεμάτιζε για την δημιουργία του εργοστασίου: « πρέπει να πάρουμε σωστές και γρήγορες αποφάσεις ώστε να προχωρήσει η εκτέλεση του έργου και η Δυτική Αχαΐα έχει δώσει λύσεις στο πρόβλημα των απορριμμάτων και ειδικά της Πάτρας που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός απορριμμάτων.

Επομένως πρέπει να έχουμε και μια υποχρέωση στην περιοχή και ένα σεβασμό για τις πολλές λύσεις που έχει δώσει σε πολλά επίπεδα ( νερό- ΒΙΠΕ- ΧΥΤΑ- Πετροχώρι κ.α.) » αυτά έχουν γραφεί στα πρακτικά της συνεδρίασης.
Ο κ. Γκοτσούλιας ενώ υπερθεμάτιζε για την κατασκευή του φαραωνικού έργου – σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συνδέσμου – και ήθελε εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων 150.000 τόνων και είχε μετατρέψει την χωματερή του Πετροχωρίου σε πανελλήνια χωματερή, σήμερα κατηγορεί την προηγούμενη και την νυν Δημοτική Αρχή με πεζοδρομιακές εκφράσεις ως δουλική και έτοιμη να μετατρέψει τον δήμο σε χαβούζα. Μια από τα ίδια. Η υποκρισία στο μεγαλείο της! Ψεύδη και λάσπη. Πολιτική άλλων εποχών. Έτσι πορευόταν το ίδιο κάνει και σήμερα. Τον αφήνουμε στη μοναξιά του και στην κρίση της Τοπικής Κοινωνίας.

Φεύγοντας από την δεκαετή θεωρία, τις αστοχίες και το ναυάγιο του παρελθόντος και ύστερα από τις κατευθύνσεις του Εθνικού Σχεδιασμού για την διαχείριση στερεών αποβλήτων, η Δημοτική Αρχή Δυτικής Αχαΐας σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο εκπόνησε ένα Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων ρεαλιστικό, εφαρμόσιμο και πραγματικό το οποίο και καταθέσαμε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, καθώς κανένα έργο υποδομής δεν θα χρηματοδοτηθεί από το νέο ΕΣΠΑ αν δεν είναι ενταγμένο στο νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό.

Το Σχέδιο που εκπονήθηκε συζητήθηκε, «βασανίστηκε» τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και με επιχειρήματα πείστηκαν οι πλειοψηφία των Δημοτικών Συμβούλων, οι Φορείς της περιοχής και η Τοπική Κοινωνία.
Κατά τις συζητήσεις που είχαμε όλη αυτή την διάρκεια με τους Επικεφαλής των παρατάξεων που εκπροσωπούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Αχαΐας στις οποίες σε πολλές συμμετείχε και ο δήμαρχος Ερυμάνθου κ. Αθανάσιος Καρπής τόσο ως μέλος του Συνδέσμου όσο και ως ένας από τους ανθρώπους που γνωρίζει πολύ καλά όλα τα πεπραγμένα περί ΧΥΤΑ Φλόκα – κανείς από τους Επικεφαλής δεν έθεσε βέτο ώστε να μην κατασκευασθεί εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στο Φλόκα.

Διεκδικήσαμε και επιτύχαμε κατά την διαβούλευση για το νέο ΠΕΣΔΑ τόσο τον Σ.Μ.Α. όσο και την διαμόρφωση του νέου κυττάρου στον ΧΥΤΑ Φλόκα. Και ρωτάμε , οι περιβαλλοντικά ευαίσθητοι άραγε που ήσαν στην διαβούλευση για το νέο ΠΕΣΔΑ;;

Με το νέο Σχέδιο διορθώσαμε το «προπατορικό αμάρτημα» για την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων δυναμικότητας 150.000 τόνων, η οποία θα εξυπηρετούσε όλο το νομό Αχαΐας στο Χ.Υ.Τ.Α Φλόκα. Η νέα μονάδα επεξεργασίας που προβλέπεται να κατασκευασθεί θα εξυπηρετεί πρωτίστως τα ιδρυτικά μέλη του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της 2ης Διαχειριστικής Ενότητας. Το δήμο Δυτικής Αχαΐας, Ερυμάνθου, τις δημοτικές ενότητες Μεσσάτιδος, Βραχναΐκων & Παραλίας του δήμου Πατρέων. Επιπλέον συναισθανόμενοι το βάρος που μας αναλογεί σε τόσο σημαντικές αποφάσεις καθώς και για λόγους βιωσιμότητας, η νέα μικρή μονάδα θα έχει την δυνατότητα να επεξεργάζεται 53.000 τόνους στερεά απόβλητα.

Το Σχέδιο εκτός της μικρής μονάδας περιλαμβάνει, βελτίωση των κατασκευαστικών αστοχιών του Χ.Υ.Τ.Α., επέκταση δεύτερου κυττάρου, μονάδα κομποστοποίησης με δυνατότητα διάθεσης του κομπόστ στις γειτονικές Τοπικές Κοινότητες του δήμου, Σταθμό Μεταφόρτωσης, πρόληψη & διαλογή στην πηγή, τοποθέτηση μπλε και καφέ κάδων, πράσινα σημεία, δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, ανανέωση του στόλου, οικιακή κομποστοποίηση κ.α. Επιπλέον με την ολοκλήρωση της κατασκευής του εργοστασίου ο ΧΥΤΑ μετατρέπεται σε ΧΥΤΥ και θα δέχεται το υπόλειμμα από την επεξεργασία το οποίο θα είναι μικρότερο από τα απορρίμματα που διοχετεύονται σήμερα στον ΧΥΤΑ.

Ορισμένοι περιβαλλοντικοί σύλλογοι αντιλήφθησαν το πασιφανές ότι το νέο Σχέδιο του δήμου βελτιώνει την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας, προστατεύεται καλύτερα το περιβάλλον και γίνεται αποτελεσματικότερη διαχείριση των απορριμμάτων, κάποιοι άλλοι επιμένουν σαν να μην ήξεραν τίποτα για το παρελθόν και «ξύπνησαν» σήμερα.

Θα ήταν σημαντική παράλειψη – αυτό που τεχνηέντως έκαναν ελάχιστα τοπικά site καθώς υπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες και όχι την αντικειμενική δημοσιογραφία αφού απέκρυψαν την πρόταση της Τοπικής Κοινότητας Φλόκα και φιλοξενούν τι είπαν – αντιδήμαρχοι άλλων δήμων – να μην εξάρουμε την απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Φλόκα. Το Τοπικό Συμβούλιο Φλόκα εκπροσωπώντας τους κατοίκους του χωριού συναινεί στην πρόταση της Δημοτικής Αρχής.

Στηρίζει αυτή την πρόταση διότι επείσθη με επιχειρήματα και όχι με συνθήματα. Για ακόμη μια φορά οι Φλοκιώτες ξεπερνούν τα σύνορα τους και λειτουργούν πρωτοπόρα. Όμως εδώ γεννάται και ένα άλλο σημαντικό ζήτημα σεβασμού προς τις Τοπικές Κοινότητες. Όταν καταθέτει μια τόσο σημαντική πρόταση η Τοπική Κοινότητα, η οποία «θίγεται περιβαλλοντικά» όσο κανείς άλλος και τόσο ο Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης – στην οποία πρόσκειται η Τοπική Κοινότητα – όσο και ο Επικεφαλής της πρώτης Ελάσσονος Αντιπολίτευσης τη «γράφουν στα παλαιά τους υποδήματα» αυτό είναι δείγμα έλλειψης σεβασμού και αλαζονείας. Τις Τοπικές Κοινότητες δεν τις επικαλούμαστε κατά το δοκούν και ούτε κάνουμε κοπτοραπτική μαζί τους. Οι Τοπικές Κοινότητες είναι θεσμός, έχουν περιεχόμενο και ύπαρξη και δεν αγνοούνται.

Το πρόβλημα της διαχείρισης αποβλήτων είναι κατεξοχήν πολιτικό πρόβλημα και χρειάζεται σκληρή δουλειά από όλους μας για να επιτύχει. Με αυτοδιοικητικούς δημαγωγούς που «κάποτε συμμετείχαν στο κίνημα δεν πληρώνω» και τους έμειναν οι φωνές χωρίς ουσία, με διαμαρτυρίες, με ξόρκια και με περιχαράκωση δεν λύνονται τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης. Αν οι αυτοδιοικητικοί – ιδιαίτερα οι νέοι που δεν έχουν εμπειρία – παράγοντες δεν λειτουργήσουν παραδειγματικά και αληθινά ώστε να πείσουν τον δημότη ότι η ανακύκλωση πρέπει να μπει στην καθημερινότητα μας και να αποκτήσουμε «παιδεία» στην διαχείριση των απορριμμάτων τότε πολύ φοβάμαι ότι κινδυνεύουμε να χάσουμε και την επόμενη δεκαετία.

Κλείνοντας, η Δυτική Αχαΐα είπε αλήθειες και αποφάσισε με υπευθυνότητα και ρεαλισμό. Ούτε τους καλούς Σαμαρείτες προσποιηθήκαμε ούτε τους αλαζόνες ότι εμείς έχουμε λύσει το πρόβλημα μας και δεν μας ενδιαφέρει τι γίνεται στην γειτονιά μας. Αντίθετα μας ενδιαφέρει τι γίνεται και θεωρούμε ότι ειπώθηκαν αλήθειες από όλους ώστε να μην βρεθούμε πάλι σε αδιέξοδο, όχι από την μεριά μας αλλά από κάποιους που νομίζουν ότι κάνουν εξαγωγή προβλημάτων.

Και επειδή πολλοί ανησυχούν για το τι θα γίνει έως ότου κατασκευασθεί το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων τους ενημερώνουμε ότι η Δημοτική Αρχή, στο απρόβλεπτο όπως συνέβη με το δήμου Πύργου, ό,τι αποφάσισε παρουσία Δημοτικών Συμβούλων, Φορέων, Συλλόγων & κατοίκων της περιοχής το τήρησε και ας το ξεχνούν αυτοί που σήμερα είναι στα κεραμίδια γιατί και τότε το ίδιο έκαναν.

Όσον αφορά το φλέγον ζήτημα της Πάτρας όταν λες αλήθειες δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα, ούτε περιμένεις να ακούσεις δηλώσεις αυτοδιοικητικών παραγόντων της Πάτρας για να απαντήσεις, ισχύει ό,τι ειπώθηκε στην συνέντευξη του δήμαρχου Δυτικής Αχαΐας στην εφ. «Πελοπόννησος» στις 21 ΣΕΜΠΕΜΒΡΙΟΥ 2014,
«Δεν πρόκειται να συναινέσουμε στην μεταφορά και απόθεση σκουπιδιών του Δήμου Πατρέων στο ΧΥΤΑ Φλόκα (χωρίς την κατασκευή του εργοστασίου) καθώς ο βασικός ρόλος δημιουργίας του εν λόγω ΧΥΤΑ είναι να δέχεται τα υπολείμματα του εργοστασίου, όταν αυτό κατασκευασθεί».

Μοιράσου το !

Τελευταία Άρθρα

Τα προνόμια για τους αλλοδαπούς συνταξιούχους στις Φορολογικές δηλώσεις 2024

Οι φορολογούμενοι που έχουν υπαχθεί στον εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης για το εισόδημα τους που προκύπτει στην αλλοδαπή, καταβάλλουν ετησίως αυτοτελώς… Διάβασε περισσότερα

18 Μαΐου 2024

Μήνυμα Μητσοτάκη στα Σκόπια

Μήνυμα στη Βόρεια Μακεδονία έστειλε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στην ΕΡΤ, το… Διάβασε περισσότερα

18 Μαΐου 2024

Το νέο Δ.Σ. του Εθνικού Σαγεΐκων που επιστρέφει!

Ο Εθνικός Σαγεΐκων επιστρέφει στη δράση από τη νέα σεζόν.  Η ιστορική ομάδα διαμόρφωσε το νέο της Δ.Σ. και πλέον μπαίνει στη νέα εποχή… Διάβασε περισσότερα

17 Μαΐου 2024

Διάκριση της μαθήτριας Χριστιάνας Κυριαζοπούλου από το Μαζαράκι σε μαθητικό διαγωνισμό

Φέτος για πρώτη φορά το Δημοτικό Σχολείο του Κάτω Μαζαρακιου έλαβε μέρος στον 13ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης <<Η ζωή στο σχολείο… Διάβασε περισσότερα

17 Μαΐου 2024

Τι είναι ο παρβοϊός που στοίχισε τη ζωή σε 3χρονη- Προσοχή στα συμπτώματα

Συναγερμός στον ΕΟΔΥ μετά τον θάνατο 3,5 ετών παιδιού από παρβοϊό. Ο Οργανισμός απέστειλε έγγραφο σε όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους… Διάβασε περισσότερα

17 Μαΐου 2024

Αναστάτωση τη νύχτα από φωτιά κοντά σε σπίτια στα Ζαρουχλέικα της Πάτρας

Αναστάτωση επικράτησε τη νύχτα στα Ζαρουχλέικα της Πάτρας και πιο συγκεκριμένα στην οδό Σταμούλη Στράτου, πίσω από το 29ο Δημοτικό… Διάβασε περισσότερα

17 Μαΐου 2024

This website uses cookies.