Ελλάδα

Στη δίνη του Rex Blocking η Ελλάδα

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Ένα μετεωρολογικό φαινόμενο σπάνιο για την Ανατολική Ευρώπη αναμένεται να επισκεφθεί τη χώρα μας κατά τις επόμενες ημέρες, το Rex Blocking.

Ένας μηχανισμός που δημιουργείται συνήθως στη Δυτική Ευρώπη και θα προκαλέσει αισθητή πτώση της θερμοκρασίας στην Ελλάδα, με τον υδράργυρο να πέφτει έως και επτά βαθμούς Κελσίου.

Παρότι αυτό το καιρικό φαινόμενο δεν απαντάται συχνά στην περιοχή μας, η απότομη εναλλαγή του καιρού αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο του Οκτωβρίου, ο οποίος φημίζεται για τα ακραία ρεκόρ και την αστάθειά του. Ενδεικτική η 3η Οκτωβρίου 1991, όταν στην Αθήνα η θερμοκρασία έπεσε από τους 38 βαθμούς Κελσίου στους…16!

Στη μετεωρολογία όταν η ροή των αερίων μαζών είναι τέτοια που τα συστήματα εμποδίζονται να κινηθούν από τα δυτικά προς τα ανατολικά, τότε λέμε ότι δημιουργείται εμποδισμός (Blocking ). Ένα τέτοιο Blocking θα δημιουργηθεί στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδος στην Ανατολική Ευρώπη που καλείται REX BLOCKING (προς τιμή του Αμερικανού μετεωρολόγου Daniel Rex ο οποίος το μελέτησε το 1950).

Οι θερμές αέριες μάζες της βορειοδυτικής Ευρώπης θα κινηθούν βορειοανατολικά, ενώ ψυχρές αέριες μάζες από την Ουκρανία θα κινηθούν προς τα Βαλκάνια. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να πέσει και η θερμοκρασία στη χώρα μας αισθητά. Το φαινόμενο αν και είναι συχνότερο τη Δυτική Ευρώπη εμφανίζεται και στη περιοχή μας.

«Η Ελλάδα συνήθως επηρεάζεται από συστήματα Omega Blocking, που ονομάζονται έτσι από το σχήμα τους, το οποίο προσομοιάζει στο ελληνικό γράμμα Ω», εξηγεί, μιλώντας στην εφημερίδα «Εθνος», ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.

«Πρακτικά αυτό που θα γίνει είναι ότι θερμές αέριες μάζες της βορειοδυτικής ευρώπης θα κινηθούν βορειοανατολικά, ενώ ψυχρές αέριες μάζες από την Ουκρανία θα κινηθούν προς τα Βαλκάνια. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί αισθητά η θερμοκρασία στη χώρα μας. Ετσι, οι ελάχιστες τιμές θα πέσουν μέχρι και 5 βαθμούς στα ορεινά, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα κινηθούν στους δέκα βαθμούς κελσίου. Οι μέγιστες θερμοκρασίες θα διαμορφωθούν στη Βόρεια Ελλάδα στους 22 βαθμούς από 29 που είχαμε, στην Αθήνα στους 25 από 30-31 των προηγούμενων ημερών και στη Θεσσαλονίκη στους 20. Η ψύχρα θα διαρκέσει 3 έως και 4 ημέρες, ενώ η τάση δείχνει ότι η θερμοκρασία θα ανέβει και πάλι».

Παρότι οι μετεωρολόγοι χαρακτηρίζουν παράξενο το να βρίσκεται πάνω από το υψηλό βαρομετρικό ένα αποκομμένο χαμηλό» και επισημαίνουν ότι απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας είναι ίδιον του Οκτωβρίου.