Like

Πώς να φύγεις κυρία ακόμη και όταν σε προσβάλλουν

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Αν σκεφτούμε πόσες αρνητικές κουβέντες έχουμε ακούσει στη ζωή μας είτε για εμάς είτε για άλλους, θα χάσουμε το μέτρημα. Ένα προσβλητικό σχόλιο του τύπου: “Έχεις τόσο όμορφο πρόσωπο! Αν έχανες μερικά κιλά θα ήσουν κουκλάρα!”, κάποιος μπορεί να μην το πει με σκοπό να σε προσβάλλει.

Αλλά πολλές φορές από ευγένεια ή άγνοια δεν θα δείξουμε ότι προσβληθήκαμε. Μπορεί ακόμα και να χαρούμε.

Είναι ξεκάθαρο πώς σχόλια όπως το παραπάνω έχουν μία δόση κακίας, ακόμα κι αν είναι αληθή. Κανένας λογικός άνθρωπος δεν ξυπνάει το πρωί, με όρεξη να σου επισημάνει ότι πάχυνες, ή ότι τα μαλλιά σου είναι θαμπά. Καλό είναι να απαντήσουμε λοιπόν όπως πρέπει, και ανάλογα ποιον άνθρωπο έχουμε απέναντι μας.

Αν γνωρίζουμε καλά και έχουμε οικειότητα με έναν άνθρωπο, σίγουρα ανταλλάζουμε και μία κουβέντα παραπάνω, χωρίς να σημαίνει πώς θέλει το κακό μας. Αν είναι όμως κάποιος όχι και τόσο κοντινός, μάλλον πρέπει να θέσουμε όρια. Αν δεν ξέρεις τι να κάνεις, παρακάτω θα βρεις πέντε χρήσιμους τρόπους για να αντιμετωπίσεις την κατάσταση!

Αγνόησέ το

Όταν αγνοείς κάτι, δεν σημαίνει ότι νικιέσαι επειδή μένεις σιωπηλή, αλλά ότι νικάς. Επειδή, η σιωπή καμιά φορά είναι πιο δυνατή από τις λέξεις, με αυτό τον τρόπο θα στείλεις το μήνυμα ότι, για σένα δεν μετράει η γνώμη του άλλου σε τέτοιο βαθμό που δεν καταδέχεσαι καν να απαντήσεις. Επίσης, με τη σιωπή θα αποφύγεις τους καβγάδες.

Αυτή η τακτική είναι η καλύτερη όταν ξέρεις ότι αυτός που σου μιλάει με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να σου τραβήξει την προσοχή. Μην του κάνεις τη χάρη λοιπόν και απλώς, αγνόησε το άτομο αυτό για να καταλάβει ότι δεν πέφτεις στην παγίδα.

Πες «ευχαριστώ»

Δεν υπάρχει λόγος να δίνεις εξηγήσεις για τις απαντήσεις σου σε ανθρώπους που σε προσβάλλουν. Αντί να τσακωθείς ή να μείνεις σιωπηλή, και αναλόγως με ποιον έχεις να κάνεις σε κάθε περίπτωση, ένα απλό “ευχαριστώ”, θα είναι ο καλύτερος τρόπος για να λυθεί το ζήτημα μια κι έξω. Ιδιαιτέρως με άτομα του οικογενειακού περιβάλλοντος που έχουν το ελεύθερο να πουν μία κουβέντα παραπάνω (από άγνοια κυρίως), μπορείς να τους ευχαριστήσεις και να προχωρήσεις παρακάτω.

Δες το θετικά

Αν είσαι κι εσύ στην προσπάθεια εύρεσης θετικής ενέργειας και θετικών καταστάσεων η λύση είναι πολύ απλή. Σκέψου μόνο ότι η κριτική και το feedback, μπορούν να μας κάνουν ολοένα και καλύτερους. Ακόμα και ένα προσβλητικό σχόλιο μπορεί να έχει την θετική του πλευρά.

Σε καταστάσεις στη δουλειά για παράδειγμα, όπου κάθε τι θετικό μπορεί να έρχεται μαζί με μεγάλο ψυχολογικό τίμημα, απλώς λάβε υπόψη την θετική πλευρά του σχολίου που σου κάνει το αφεντικό σου ή οι συνάδελφοι σου. Μπορεί να ακούσεις παραδέιγματος χάρη ότι έκανες καταπληκτική δουλειά σε κάποιο project, αλλά θα έπρεπε να είχες την ίδια επίδοση και την προηγούμενη βδομάδα. Κράτα τα καλά από τέτοια σχόλια.

Πες τους ότι σε προσβάλλουν

Τα κακόβουλα σχόλια μπορούν να καταστρέψουν σχέσεις, οπότε κάποιες φορές είναι καλό να λες ευθέως ότι έχεις πρόβλημα με τον τρόπο που σου μιλάει κάποιος. Αν δεν το πεις ευθέως, η κατάσταση θα συνεχιστεί και είναι πιθανό να διαλυθεί η σχέση σου ή η φιλία, ίσως επειδή η άλλη πλευρά δεν καταλαβαίνει πώς σε ενοχλεί.

Χιούμορ και πάλι χιούμορ

Μερικές φορές το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να μην τα παίρνεις όλα στα σοβαρά. Το άτομο ή τα άτομα που σχολιάζουν είτε έχουν συναισθηματικό πρόβλημα, είτε επίτηδες προσπαθούν να σε πληγώσουν. Απάντησε με χιούμορ και απέφυγε τις συγκρούσεις. Άλλωστε το χιούμορ μεγαλώνει τη ζωή και μας κάνει να αντιμετωπίζουμε τις άσχημες καταστάσεις με καλύτερη ψυχολογία.