Like

Ψυχολογικό τεστ: Έχετε προδιάθεση στην ευτυχία;

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, ο εγκέφαλός μας είναι «προγραμματισμένος» ώστε να εστιάζει περισσότερο σε θετικές ή σε αρνητικές εικόνες. Μπορείτε να τεστάρετε και τη δική σας προδιάθεση στην ευτυχία με ένα απλό τεστ με εικόνες.

1. Ποια από τις παρακάτω εικόνες σας ελκύει περισσότερο;

 

Εάν επιλέξατε το γατάκι ή τα κουτάβια, τότε ο εγκέφαλός σας ανταποκρίνεται περισσότερο στα θετικά παρά στα αρνητικά ή τα ουδέτερα ερεθίσματα.

2. Ποια εικόνα θεωρείται πιο θετικά φορτισμένη;

Καμία εικόνα δεν θεωρείται αρνητικά φορτισμένη. Όλες έχουν θετικά στοιχεία, καθώς κανένας από τους εικονιζόμενους δεν έχει τραυματιστεί και όλοι έχουν πρόσβαση σε βοήθεια σε μια στιγμή επείγουσας ανάγκης. Ένας «ευτυχισμένος» εγκέφαλος θα καταφέρει να εντοπίσει τα θετικά στοιχεία σε κάθε εικόνα.

3. Ποιο από τα παρακάτω καθορίζει την ευτυχία σας: ένας καλός γάμος, μια καλή δουλειά, τα χρήματα ή η υγεία;

Στην πραγματικότητα κανένα. Ναι μεν συμβάλλουν στην ευτυχία μας, ωστόσο θεωρούνται πολιτισμικά παγιωμένοι δείκτες επιτυχίας για τους ενήλικες. Η εμμονή με καθεμιά από τις παραπάνω παραμέτρους της ζωής μάς στερεί τη δυνατότητα να συνειδητοποιήσουμε ότι η ζωή είναι γεμάτη σκαμπανεβάσματα και εμπόδια και μας αποτρέπει να ανακαλύψουμε τις αληθινές μας δυνάμεις για εξέλιξη και πρόοδο.

4. Ποιο από τα παρακάτω θεωρείτε ότι μπορούμε να εξασκήσουμε για να είμαστε πιο ευτυχισμένοι: να γράφουμε ένα ημερολόγιο για όλα όσα είμαστε ευγνώμονες στη ζωή μας, να γελάμε συχνά, να καλλιεργούμε ισχυρούς δεσμούς με τους ανθρώπους ή να προσπαθούμε να βλέπουμε τη θετική πλευρά των πραγμάτων;

Όλα! Πρέπει να νιώθουμε ευγνωμοσύνη για όσα έχουμε, να απολαμβάνουμε κάθε στιγμή, να γελάμε και να προσπαθούμε να περιτριγυριζόμαστε από θετικούς, τρυφερούς ανθρώπους αλλά και να είμαστε πάντα αισιόδοξοι ώστε να διατηρούμε κάθε στιγμή την καλή μας διάθεση.

5. Σε ποια ηλικία θεωρείτε πως είναι πιο πιθανό να είστε ευτυχισμένοι;

Πολλοί πιστεύουν ότι η ευτυχία, όπως και η υγεία, φθίνει με τα χρόνια, όμως μελέτες δείχνουν ότι ισχύει το αντίθετο. Στην τρίτη ηλικία τα επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή είναι υψηλότερα σε σχέση με τα παιδικά χρόνια, την εφηβεία ή τη μέση ηλικία.

6. Ποια από τις παρακάτω αγορές θα σας κάνει πιο ευτυχισμένους: καινούργια ρούχα, ένα καινούργιο αμάξι, ένα ταξίδι ή ένα επιτραπέζιο;

Τα δύο τελευταία. Ο λόγος είναι ότι συνδέονται με εμπειρίες και ευχάριστες στιγμές με αγαπημένα πρόσωπα και όχι με κενές συναισθήματος καταναλωτικές ανάγκες.