Like

Μελέτη: Οι εγκέφαλοι όλων είναι λίγο αρσενικοί και λίγο θηλυκοί

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Είναι λάθος να ταξινομούμε τους εγκεφάλους ανάλογα με το φύλο, σε θηλυκούς και αρσενικούς, παρά το γεγονός ότι έχουν κάποιες διαφορές, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ειδικότερα, η έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), με επικεφαλής την καθηγήτρια νευροεπιστήμης από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, Daphna Joel, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ιδέα ότι οι άνθρωποι έχουν είτε θηλυκό είτε αρσενικό εγκέφαλο είναι λανθασμένη.

Αντί αυτού, σύμφωνα με τους ερευνητές πίσω από τη μελέτη, όλοι οι άνθρωποι έχουμε έναν εγκέφαλο “λίγο από όλα”, ο οποίος μοιάζει με “μωσαϊκό”, φτιαγμένο τόσο από γυναικεία όσο και από ανδρικά χαρακτηριστικά, αλλά και από χαρακτηριστικά τα οποία είναι κοινά και στα δύο φύλα.

Η μελέτη

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις σαρώσεις εγκεφάλων 1400 ανθρώπων, ανδρών και γυναικών, στις οποίες καταγράφηκαν κάποια χαρακτηριστικά των εγκεφάλων, όπως η ποσότητα της φαιάς και λευκής ουσίας, ο αριθμός των νευρωνικών συνδέσεων, το πάχος του ιστού και άλλα, εστιάζοντας περισσότερο στην ανατομία των εγκεφάλων και όχι στον τρόπο που λειτουργούν.
Αν και αρκετές περιοχές του εγκεφάλου έμοιαζαν στα δύο φύλα, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε εκείνες που είχαν τις μεγαλύτερες διαφορές, για να εντοπίσουν πόσο αυτές οι περιοχές προσεγγίζουν το “γυναικείο άκρο” και πόσο το “ανδρικό άκρο”, ώστε να καταγράψουν τη συχνότητα εμφάνισης “γυναικείων” και “ανδρικών” εγκεφάλων.

Η ομάδα της Joel διαπίστωσε ότι οι εγκέφαλοι των οποίων όλες οι περιοχές ήταν αποκλειστικά “αρσενικές” ή “θηλυκές” ήταν από το 0 έως το 8% του δείγματος, ενώ οι εγκέφαλοι με χαρακτηριστικά και από τα δύο φύλα παρουσιάζονταν σε συχνότητα 23 με 53%.

“Να κοιτάξουμε πέρα από το φύλο”

Με άλλα λόγια, υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά τα οποία είναι πιο κοινά στις γυναίκες και κάποια που είναι πιο κοινά στους άνδρες, ενώ υπάρχουν και αυτά τα χαρακτηριστικά που είναι κοινά και στα δύο φύλα. Στην πραγματικότητα, οι εγκέφαλοι λειτουργούν εξαιρετικά σπάνια μόνο με βάση τα ανδρικά ή γυναικεία χαρακτηριστικά.
“Αυτό που δείξαμε είναι ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να είσαι αρσενικό ή θηλυκό, όχι μόνο ένας -και οι περισσότεροι από αυτούς τους τρόπους είναι αλληλοεπικαλυπτόμενοι”, δήλωσε η Joel. “Το φύλο επηρεάζει τον εγκέφαλο, αλλά ο τρόπος που τον επηρεάζει δεν βασίζεται στην ανατομία του. […] Για αυτό μπορεί να είμαστε αρρενωποί σε ένα χαρακτηριστικό και θηλυπρεπείς σε ένα άλλο”.

Σύμφωνα με τη Joel, η μελέτη της πρέπει να ωθήσει την κοινωνία να σκεφτεί πέρα από το φύλο ενός ανθρώπου. “Χωρίζουμε τα αγόρια από τα κορίτσια, τις γυναίκες από τους άνδρες όλη την ώρα. Αυτό είναι λάθος όχι μόνο πολιτικά αλλά και επιστημονικά. […] Πρέπει να αντιμετωπίζουμε τον καθένα αναλόγως του τι είναι και όχι με βάση τη μορφή των γεννητικών του οργάνων”, είπε.

Επιφυλάξεις και αμφιβολίες

Άλλα μέλη της επιστημονικής κοινότητας σημειώνουν ότι η νέα έρευνα δεν εντόπισε κάτι που προκαλεί τόσο μεγάλη έκπληξη, καθώς και ότι χρειάζονται επιβεβαιωτικές μελέτες για να καταλήξουν σε πιο ασφαλή συμπεράσματα.

Η Heidi Johansen-Berg, καθηγήτρια νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είπε ότι πράγματι, δεν μπορεί κανείς να κατηγοριοποιήσει τους εγκεφάλους ως απολύτως αρσενικούς ή θηλυκούς. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι έρευνες έχουν δείξει, επίσης, ότι με βάση τα γνωστά “γυναικεία” και “ανδρικά” χαρακτηριστικά, μπορεί κανείς να κοιτάξει έναν εγκέφαλο και να προβλέψει αν ανήκει σε άνδρα ή σε γυναίκα.

Από την άλλη, ο Michael Bloomfield από το University College London, δήλωσε ότι χρειάζεται καλύτερη κατανόηση των ομοιοτήτων και των διαφορών της εγκεφαλικής δομής των φύλων, καθώς ξέρουμε ότι πολλές ψυχικές ασθένειες είναι πιο κοινές στο ένα φύλο, αλλά δεν γνωρίζουμε γιατί. Η κατανόηση της αιτίας και των βιολογικών μηχανισμών πίσω από αυτήν, θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερες θεραπείες.