Ελλάδα

Αρωμα σκανδάλου πίσω από ΔΕΚΟ “φάντασμα” για να βολέψουν σύζυγο βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Τον Αργύρη Αργυρίου, σύζυγο της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και προέδρου της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής Χαράς Καφαντάρη διόρισε η κυβέρνηση….

….ως διευθύνοντα σύμβουλο της νεοσύστατης Δημόσιας Επιχείρησης Ενεργειακών Επενδύσεων Α.Ε. (Δ.ΕΠ.ΕΝ.Ε. Α.Ε.), η οποία μάλιστα, σύμφωνα με τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης, δεν έχει ουσιαστικό αντικείμενο και δεν έχει καν καταστατικό, καθώς η κατασκευή του ρωσικού αγωγού έχει «παγώσει»!

Ο ίδιος ο κ. Αργυρίου παραδέχθηκε ότι είναι σύζυγος της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις επίμονες ερωτήσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μανιάτη. «Η σύζυγός μου είναι η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη, κάτι όμως που πιστεύω ότι αυτό δεν συνιστά κώλυμα» παραδέχθηκε ο ίδιος, αν και ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης ισχυρίστηκε ότι δεν πρόκειται για την δημιουργία μιας νέας ΔΕΚΟ για την τακτοποίηση ημετέρων.

Ο διορισμός του κ. Αργυρίου και άλλων δύο νέων μελών του Δ.Σ. εγκρίθηκε πάντως με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ από την Επιτροπή της Βουλής. Προηγουμένως όμως ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος ανέφερε: «Είμαι σε δύσκολη θέση που ένας από τους προτεινόμενος είναι σύζυγός βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ την Χαρά Καφαντάρη την εκτιμώ και είναι φίλη μου. Και πιστεύω ότι το ίδιο εξαίρετος είναι και ο κ. Αργύρης Αργυρίου. Σε αυτό όμως το κομμάτι θα έπρεπε να είμαστε πιο προσεκτικοί. Και εδώ υπάρχει ένα μικρό θέμα και δεν θέλω να το κρύψω».

Ο βουλευτής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και για την επιλογή της να δημιουργήσει μια ακόμα ΔΕΚΟ. «Δεν θα προσφέρει τίποτα καθώς όπως όλοι ξέρουμε αφορά ένα έργο, τον Ρωσικό αγωγό, που είναι παγωμένος» τόνισε, ενώ θέλησε να μάθει ποιο θα είναι το έργο που θα έχουν τα στελέχη αυτής της εταιρείας τους επόμενους μήνες. «Θα ασχολούνται με νομικά ζητήματα ενδεχόμενως για έναν αγωγό που δεν ξέρουμε εάν θα γίνει. Ένα όποιο έργο που κάλλιστα θα μπορούσε να γίνει μέσα από υφιστάμενες δομές και εταιρείες» πρόσθεσε, ενώ ζήτησε «να ανασταλεί από τον υπουργό η δημιουργία της νέας αυτής ΔΕΚΟ, καθώς η χώρα μας αυτή την ώρα δεν έχει ανάγκη να δημιουργήσει μια ακόμα κρατική εταιρεία».

Το έργο αυτό θα μπορούσε να γίνει από την ΔΕΠΑ επισήμανε από την πλευρά του ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Μανιάτης. «Θα πάνε αύριο το πρωί στην νέα εταιρεία που όμως δεν έχει ακόμα ούτε Καταστατικό λειτουργίας. Ποια θα είναι η αποστολή που αναλαμβάνουν;» αναρωτήθηκε, όπως επίσης ρώτησε γιατί να είναι 7μελές το Δ.Σ και όχι τετραμελές . «Ποιες θα είναι οι αμοιβές του ΔΣ; Και γιατί αλλάξαμε το θεσμικό πλαίσιο και αντί το Καταστατικό της νέας εταιρείας να γίνει με Προεδρικό Διάταγμα θα γίνει με υπουργική απόφαση; » αναρωτήθηκε επίσης.

«Κάποιοι μπορεί να θεωρούν ανάλογα με το πολιτικό τους σκεπτικό άστοχη την δημιουργία αυτής της εταιρίας όμως επειδή πολλά ακούστηκαν και γράφτηκαν τις προηγούμενες ημέρες θα ήθελα να πως πολλά από αυτά ήταν άστοχα και υπερβολικά και θεωρώ ότι η αμετροέπεια είναι κακώς σύμβουλος για τον οποιοδήποτε» ανέφερε στην τοποθέτησή του από κυβερνητικής πλευράς ο κ. Σκουρλέτης, σχολιάζοντας τις επικρίσεις περί «αχρείαστης ΔΕΚΟ» χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υποστήριξε επίσης ότι «είναι ένας συνδυασμός στελεχών που ο ένας συμπληρώνει το άλλο καθώς διαθέτουν επιστημονικό υπόβαθρο αλλά και επαγγελματική εμπειρία όπου μαζί με την βούληση της Κυβέρνησης θα βοηθήσουν σημαντικά τις ενεργειακές επενδύσεις της χώρας». Δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο όμως για το γεγονός ότι ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΚΟ είναι σύζυγος βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι βουλευτές του ΚΚΕ, του Ποταμιού, της Ενωσης Κεντρώων ψήφισαν «παρών» στους διορισμούς των τριών μελών.

differnews.gr