Τοπικά

Καταγγελία του Συλλόγου Παραλίας Κ. Αλισσού γαι τα απόβλητα των ελαιοτριβείων

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Θέμα: Απόβλητα ελαιοτριβείων
Προς: Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας κύριο  Αλεξόπουλο Γρηγόριο
Κοινοποίηση: Διεύθυνση περιβάλλοντος
Κοινοποίηση: Κεντρικό Λιμεναρχείο Πατρών
Κοινοποίηση:  Δήμαρχο Δυτικής Αχαΐας

Δυστυχώς για ακόμα μια φορά, περίπου την ίδια χρονική περίοδο όπως γίνεται κάθε χρόνο, βλέπουμε τον ποταμό Πείρο, αλλά και τα ρέματα της περιοχής μας και του δήμου μας, να αποκτούν το γνώριμο πια δυστυχώς σκούρο χρώμα. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των ενεργειών λιγοστών  (για ποσό ακόμα ) ελαιοτριβείων  που συνεχίζουν να αυθαιρετούν. Παρ ‘ ότι το μεγαλύτερο μέρος των συναδέλφων τους έχουν συμμορφωθεί και έχουν εκσυγχρονίσει τις εγκαταστάσεις τους, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις που προβλέπει η νομοθεσία, δυστυχώς αντί αυτοί οι λίγοι ελαιοτριβείς να δείξουν μαζί με τους άλλους συναδέλφου τους την συλλογικότητα που απαιτούν οι καιροί, απέτυχαν να εκμεταλλευθούν οι ίδιοι την βίο-ενέργεια που περιέχουν τα απόβλητα των ελαιοτριβείων μετατρέποντας τα απόβλητα τους σε ενέργεια (βιοαέριο) και κομπόστ και με την μέθοδο της ανερόβιας ζύμωσης και να κέρδιζαν και στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που ζούμε χρήματα, σαν ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, και δεν εκμεταλλεύτηκαν συλλογικά τα ευρωπαϊκά προγράμματα.

 Αντί όλων αυτών ρυπαίνουν και προκαλούν περιβαντολλογική υποβάθμιση, προκαλούν ζημιά στο περιβάλλον και στον υδροφόρο ορίζοντα, το γνωρίζουν καλά και ας κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν, ή ότι τα απόβλητα τους είναι αθώα, ότι χωρίς να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα ρυπαίνουν όλα τα υπόγεια και επιφανειακά νερά.

Ο σύλλογος μας χρόνια αγωνίζεται  επάνω σε αυτό το θέμα  και επαναλαμβάνουμε ότι δεν έχει κάτι με την συμπαθή ομάδα των ελαιοτριβείων, αλλά ζητά να παρέμβουν η εκλεκτικοί μηχανισμοί  σε αυτούς τους ελάχιστους που παραμένουν καθηλωμένοι στο χθες και ίσως συνεχίζουν να δουλεύουν αντί για διφασικό όπως προβλέπεται σε τριφασικό.

Πρέπει να συμμορφωθούν με τις ΚΥΑ 145116/2011 και 191002/13,  πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες ότι 1000 τόνοι απόβλητα ελαιοτριβείου παράγουν ρυπαντικά φορτίο περίπου 30000 κατοίκων σε ετήσια βάση.

Ο σύλλογος μας, κλείνοντας, που αγωνίζεται χρόνια για τα ανώτερω ζητήματα και αρκετές φορές έχει στοχοποιηθεί από τους ελάχιστους που δημιουργούν περιβαντολλογικά προβλήματα, θα συνεχίσει να πιέζει και να ενημερώνει τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε  μελλοντικά κανένα ελαιοτριβείο από αυτά τα λίγα που έχουν μείνει, να ρυπαίνουν.

Νόμοι υπάρχουν αλλά πρέπει να τηρούνται.

Αναμένουμε ενέργειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες.