Like

Βαρεθήκατε τα ίδια και τα ίδια Χριστουγεννιάτικα τραγούδια;

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Ήρθε και πάλι εκείνη η εποχή του χρόνου, που είναι σχεδόν αδύνατο να αποφύγουμε να ακούσουμε τα ίδια γλυκανάλατα και χιλιοδιασκευασμένα γιορτινά τραγούδια που ακούσαμε και πέρσι. Και πρόπερσι. Και την χρονιά πριν από αυτή.

Τα τραγούδια αυτά καθ’ αυτά είναι μια χαρά, άλλωστε είναι κλασσικά και αγαπημένα για κάποιο λόγο. Το πρόβλημα μάλλον βρίσκεται στο γεγονός ότι εδώ και πολλές δεκαετίες ακούμε κάθε Χριστούγεννα ακριβώς τα ίδια:

τον George Michael να μας λέει τι έκανε το αντικείμενο του πόθου του τα περασμένα Χριστούγεννα, τη Mariah Carey να ζητάει ένα και μόνο πράγμα από τον Άγιο Βασίλη, ολόκληρη την αφρόκρεμα της ποπ σκηνής του ’80 να αναρωτιέται αν ξέρουμε ότι είναι Χριστούγεννα, και τον Jose Feliciano να μας εύχεται στα ισπανικά.

Σε μια προσπάθεια να σπάσουμε (έστω και για λίγο) τη μονοτονία της μουσικής υπόκρουσης αυτών των ημερών, έχουμε να σας προτείνουμε μερικές εναλλακτικές Χριστουγεννιάτικες μουσικές επιλογές:

Father Christmas – The Kinks

Είναι γεμάτο ενέργεια, αστείο, ελαφρώς κυνικό, με μια ιδιαίτερη φόρτιση, και προσωπικά αγαπημένο. Το Father Christmas των Kinks είναι ότι πρέπει για ένα αντίδοτο στη μουσική μονοτονία των γιορτών.

Everything’s Going to be Cool this Christmas – Eels

Οι Καλιφορνέζοι Eels γενικά μας έχουν συνηθίσει σε πιο lo-fi, μελαγχολικούς ήχους. Ωστόσο το Everything’s going to be cool this Christmas είναι, περιέργως, ένα κομμάτι γεμάτο ελπίδα και αγάπη στιχουργικά, και με ένα ρυθμό που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μέχρι και ανεβαστικός.

The Decemberists – Please Daddy (Don’t Get Drunk This Christmas)

Σίγουρα όχι το πιο χαρούμενο Χριστουγεννιάτικο κομμάτι εκεί έξω, αλλά αναμφισβήτητα ένα υπέροχο και παράξενα συγκινητικό κομμάτι που οπωσδήποτε αξίζει μια θέση σε αυτή τη λίστα αλλά και στους γιορτινές σας μουσικές εξερευνήσεις.

The Sonics – Santa Claus

Σας λείπει λίγο ’60s garage από το γιορτινό σας playlist; Μην ανησυχείτε, οι Sonics είναι εδώ για να σας καλύψουν για τα Χριστούγεννα αλλά και την Πρωτοχρονιά  με το Don’t Believe in Christmas και το Santa Claus.

Merry Christmas – Ramones

Και μιας και μπήκαμε σε rock n roll πνεύμα, ακούστε τι έχουν να πουν και οι Ramones για τα Χριστούγεννα. Νομίζατε ότι η punk και το Χριστουγεννιάτικο πνεύμα δεν πάνε μαζί; Κάνατε λάθος.

Santa Claus Go Straight to the Ghetto – James Brown

Τα Χριστούγεννα υποτίθεται ότι είναι μια περίοδος αλληλεγγύης και αγάπης, και πάντα μου έκανε εντύπωση που δεν υπάρχουν περισσότερα τραγούδια που να μιλάνε για τους οικονομικά πιο αδύναμους συνανθρώπους μας αυτές τις μέρες. Μάλλον κάτι παρόμοιο σκέφτηκε κάποια στιγμή και ο James Brown και είπε να προτρέψει τον Άγιο Βασίλη να ξεκινήσει από το γκέτο.

Christmas in Hollis – Run DMC

Και από τα γκέτο της South Carolina στα γκέτο του Queens της Νέας Υόρκης και συγκεκριμένα στην οδό Hollis, όπου ένα από τα σημαντικότερα hip hop σχήματα, οι Run DMC, συναντoύν στο δρόμο τον Άγιο Βασίλη.

Good Morning Blues – Ella Fitzgerald

Οποιαδήποτε δικαιολογία για να ακούσουμε λίγο τη βελούδινη φωνή της Ella Fitzgerald. Summertime το καλοκαίρι – Good Morning Blues το χειμώνα.

Christmas in New Orleans – Louis Armstrong

Δεν μπορώ να σκεφτώ μια φωνή που να μπορεί να ζεστάνει τη Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα περισσότερο από αυτή του Louis Armstrong, και από ότι φαίνεται πολλοί είναι αυτοί που συμφωνούν, αφού το Christmas Collection του Louis Armstrong & Friends έχει ψηφιστεί ξανά και ξανά ένα από τα καλύτερα χριστουγεννιάτικα albums όλων των εποχών.

Fairytale of New York – The Pogues 

Το Fairytale of New York είναι ίσως κάτι παραπάνω από ένα Χριστουγεννιάτικο τραγούδι. Είναι μια ιστορία. Η ιστορία της την παραμονής Χριστουγέννων ενός Ιρλανδού μετανάστη στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του ’40. Ακούστε τον Shane MacGowan των Pogues και την Kristy MacColl να σας διηγούνται τη συνέχεια.

pathfinder.gr