Κατηγορίες : Like

Σταφίδα – superfood

Το γνωστό σε όλους μας αποξηραμένο σταφύλι κάθε άλλο παρά ταπεινός καρπός είναι.

Τι είναι η κορινθιακή σταφίδα;
Γλυκιά, νόστιμη ελληνική και φημισμένη, η κορινθιακή σταφίδα είναι η πιο γνωστή ποικιλία μαύρης σταφίδας. Καλλιεργείται σε περιοχές της Βόρειας και της Δυτικής Πελοποννήσου, καθώς και στη Ζάκυνθο. Με μορφή ρυτιδώδη, είναι το δροσερό σταφύλι στην αποξηραμένη του μορφή.

Λίγη ιστορία
Η Ελλάδα, στηρίζοντας την οικονομία της για πολλά χρόνια στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, παρέμεινε αγροτική καθ’ όλη τη διάρκεια του 19ου αιώνα με βασικά προϊόντα τα δημητριακά και τη σταφίδα. Το 1871, νέοι μικροϊδιοκτήτες γης στράφηκαν προς την καλλιέργεια σταφίδας ενώ η παραγωγή της κορινθιακής ποικιλίας εκτινάχθηκε στα ύψη με εξαγωγές γύρω στα 1877. Είναι η περίοδος που τα γαλλικά αμπέλια έπαθαν την ασθένεια της φυλλοξήρας, γεγονός που καθυστέρησε τη λεγόμενη ‘σταφιδική κρίση’ που ακολούθησε το 1893. Κατά το τέλος της πρώτης δεκαετίας του 20ού αιώνα, το ‘σταφιδικό ζήτημα’ άρχισε να χάνει την οξύτητά του για πολλούς λόγους. Ήταν όμως ένα από τα σημαντικότερα, αν όχι το σημαντικότερο οικονομικό γεγονός στην Ελλάδα μετά από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους. Σήμερα,η κορινθιακή ή μαύρη σταφίδα θεωρείται παγκοσμίως μοναδικό προϊόν και στην Ελλάδα παράγεται σε ποσοστό άνω του 80%.

Διατροφικές ιδιότητες
Διάσημη από την αρχαιότητα, έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής για τις ευεργετικές της ιδιότητες. Περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες, φυτικές ίνες, ιχνοστοιχεία, κάλιο, βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σίδηρο. Έχει αντικαρκινική δράση ενώ ακόμα και τα κουκούτσια, όταν αυτά υπάρχουν, συνεισφέρουν στο αντιοξειδωτικό της περιεχόμενο. Σαφώς λοιπόν αποτελεί και ένα εξαιρετικό σνακ ακόμα και για όσους γυμνάζονται αφού είναι πολύ καλή πηγή ενέργειας. Δίκαια την αποκαλούν και “ελληνικό μαύρο χρυσό”, εφόσον διαπιστωμένα περιέχει συστατικά που βρίσκουμε στις λεγόμενες “υπερτροφές”. Επίσης, αποδεδειγμένα χορταίνει, οπότε βοηθά στην κατανάλωση λιγότερων θερμίδων. Οι επιστήμονες προτείνουν  να βάλουμε τη σταφίδα στην καθημερινή μας διατροφή, καταναλώνοντάς τη ως μία από τις τρεις μερίδες φρούτων που πρέπει να έχουμε στο ημερήσιο διαιτολόγιο μας .

Πού τη χρησιμοποιούμε;
Σε γλυκά ή φαγητά θα τη χρησιμοποιήσουμε για να δώσουμε μια διακριτική γλυκιά πινελιά στις συνταγές μας. Σε κέικ, πίτες, τάρτες αλλά και σε ψητά καθώς και γεμίσεις κρεατικών ή πουλερικών. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις τροφίμων που η αντιοξειδωτική τους συμπεριφορά κατά το μαγείρεμα-ψήσιμο παραμένει σταθερή ή σε κάποιες περιπτώσεις αυξάνεται κιόλας.

Μοιράσου το !

Τελευταία Άρθρα

Βραχνέικα : To Pizza 44 καλωσορίζει την Νέα Καλοκαιρινή Σεζόν

Η Παραλία Βραχνείκων καλωσορίζει για μία ακόμα χρονιά το κατάστημα εστίασης PIZZA 44, το οποίο άνοιξε τις πύλες του για… Διάβασε περισσότερα

18 Μαΐου 2024

Κάτω Αχαΐα – Θέσεις Εργασίας στο Aloha Beach Bar

Το Aloha Beach Bar – Παραλία Κάτω Αχαΐας  Αναζητά άτομα για τη θέση του/της barista (απαραίτητη η προϋπηρεσία) και άτομα… Διάβασε περισσότερα

18 Μαΐου 2024

Τ. Παπαδόπουλος – Στην εκδήλωση του ΕΠΑΛ Κ. Αχαΐας αφιερωμένη στην “Ημέρα της Ευρώπης”

Αναλυτικά αναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Τάκης Παπαδόπουλος :   Κατά τη σχολική χρονιά 2023-2024, το ΕΠΑΛ Κάτω Αχαΐας συμμετείχε στο Πρόγραμμα «Σχολεία… Διάβασε περισσότερα

18 Μαΐου 2024

Τα προνόμια για τους αλλοδαπούς συνταξιούχους στις Φορολογικές δηλώσεις 2024

Οι φορολογούμενοι που έχουν υπαχθεί στον εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης για το εισόδημα τους που προκύπτει στην αλλοδαπή, καταβάλλουν ετησίως αυτοτελώς… Διάβασε περισσότερα

18 Μαΐου 2024

Μήνυμα Μητσοτάκη στα Σκόπια

Μήνυμα στη Βόρεια Μακεδονία έστειλε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στην ΕΡΤ, το… Διάβασε περισσότερα

18 Μαΐου 2024

Το νέο Δ.Σ. του Εθνικού Σαγεΐκων που επιστρέφει!

Ο Εθνικός Σαγεΐκων επιστρέφει στη δράση από τη νέα σεζόν.  Η ιστορική ομάδα διαμόρφωσε το νέο της Δ.Σ. και πλέον μπαίνει στη νέα εποχή… Διάβασε περισσότερα

17 Μαΐου 2024

This website uses cookies.