Like

Bγάζει δοντάκια; 6 τρόποι για να το ανακουφίσεις

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Τα περισσότερα μωρά εμφανίζουν τα πρώτα τους δοντάκια (νεογιλά) γύρω στον 6ο μήνα της ζωής. Όλα τα μωρά όμως δεν είναι ίδια, έτσι ο χρόνος εμφάνισης των πρώτων νεογιλών ποικίλει.

Η μικρότερη ηλικία που μπορεί ένα μωρό να εμφανίσει το πρώτο του δοντάκι, είναι 3 μηνών και η μεγαλύτερη 12 μηνών ή περισσότερο. Σε σπάνιες περιπτώσεις το πρώτο δοντάκι του μωρού είναι εμφανές από την γέννηση του.

Ο χρόνος που βγαίνουν τα δόντια και η εξέλιξη της οδοντοφυΐας επηρεάζεται από την κληρονομικότητα.

Οποτεδήποτε και αν βγει το πρώτο του δοντάκι, γιορτάστε το, βγάλτε φωτογραφίες και σημειώστε το στο βιβλιάριο του.

Τα δόντια βγαίνουν ένα κάθε φορά σε μια περίοδο μηνών και συχνά, όχι όμως πάντοτε, με αυτή την σειρά: Πρώτα τα δύο κάτω κεντρικά δόντια (τομείς), μετά τα δύο πάνω κεντρικά, μετά οι πλάγιοι τομείς πάνω και κάτω και ούτω καθεξής.

Τα δοντάκια στην αρχή μπορεί να μην είναι ίσια- όμως μην ανησυχείτε – θα ισιώσουν με τον καιρό.

Η οδοντοφυΐα των 20 πρώτων δοντιών των μωρού ολοκληρώνεται στην ηλικία των 2 – 3 περίπου ετών. Αυτά τα 20 δόντια του μωρού παραμένουν έως την ηλικία των 6-7 ετών, οπότε και αρχίζουν σταδιακά να αντικαθίστανται από τα μόνιμα δόντια.

Η σταδιακή σειρά που βγαίνουν τα νεογιλά δόντια:

Κάτω μπροστινά – μέσοι τομείς: 5 – 7 μηνών

Πάνω μπροστινά – μέσοι τομείς: 6 – 8 μηνών

Πάνω πλάγιοι τομείς (στα πλάγια των μέσων τομέων):9 – 11 μηνών

Κάτω πλάγιοι τομείς (στα πλάγια των μέσων τομέων): 10 – 12 μηνών

Πρώτοι τραπεζίτες: 13-16 μηνών

Κυνόδοντες: 16-23 μηνών

Δεύτεροι τραπεζίτες: 23-33 μηνών

Ποια είναι τα συμπτώματα που μπορεί να έχει το μωρό; 

Δεν υπάρχει συμφωνία ότι η οδοντοφυΐα προκαλεί πράγματι κάποια συμπτώματα στα μωρά, όπως ανησυχία, διάρροια και πυρετό ή αυτά τα συμπτώματα είναι αποτέλεσμα κάποιας ταυτόχρονης ιογενούς λοίμωξης.

Σε μερικά μωρά δεν παρατηρείται κανένα σύμπτωμα, όπως πόνος ή δυσφορία, όταν βγάζουν κάποια δόντια.

Άλλες φορές μπορεί να παρατηρηθούν συμπτώματα, όπως:

– Πολλά σάλια (που μπορούν να προκαλέσουν ερύθημα στο πρόσωπο)

– Πρήξιμο και ευαισθησία στα ούλα

– Ερυθρότητα στο ένα μάγουλο

– Ευερεθιστότητα, γκρίνια

– Να μασάει πολύ οτιδήποτε βρει

– Άρνηση τροφής

– Προβλήματα στον ύπνο

Τι μπορώ να κάνω για ανακουφίσω το μωρό μου από την δυσφορία; Γενικά, τα συμπτώματα πού σχετίζονται με την εμφάνιση των δοντιών είναι ήπια. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι που μπορείτε να κάνετε την οδοντοφυΐα του μωρού σας πιο εύκολη, απλώς πρέπει να προσπαθήσετε να βρείτε ποιος είναι κατάλληλος για το δικό σας μωρό.

1. Δακτύλιοι οδοντοφυΐας

– Δώστε στο μωρό σας ένα δακτύλιο οδοντοφυΐας για να μασάει, έτσι θα ανακουφισθεί από την δυσφορία που νιώθει και δεν θα προσέχει τον πόνο.

– Μερικούς δακτυλίους μπορείτε να τους κρυώσετε στο ψυγείο. Ακολουθείστε τις οδηγίες για πόσο χρόνο χρειάζεται να κρυώσουν.

– Μην βάζετε ένα δακτύλιο οδοντοφυΐας στην κατάψυξη, γιατί μπορεί να βλάψει τα ούλα του μωρού σας.

– Ποτέ μην κρεμάτε ένα δακτύλιο οδοντοφυΐας γύρω από τον λαιμό του μωρού σας, υπάρχει κίνδυνος πνιγμού.

– Μπορείτε να βρείτε και άλλα παιχνίδια που είναι κατάλληλα για το μωρό που βγάζει τα δοντάκια του.

– Μπορείτε να του τρίψετε τα ούλα απαλά με ένα καθαρό δάκτυλο και θα ανακουφισθεί για λίγη ώρα.

2. Ανακουφιστικές γέλες

– Για τα μωρά ηλικίας μεγαλύτερα των 4 μηνών, μπορείτε να τρίψετε απαλά τα ούλα του μωρού με μια μικρή ποσότητα από κάποια ανακουφιστική γέλη χωρίς ζάχαρη.

– Οι ανακουφιστικές γέλες συχνά περιέχουν ήπιο τοπικό αναισθητικό, που βοηθά να μουδιάζουν τα ούλα και να απαλύνεται ο πόνος και η δυσφορία της οδοντοφυΐας. Οι γέλες περιέχουν και αντισηπτικά συστατικά, για να προλαμβάνουν την λοίμωξη στο στόμα του μωρού.

– Βεβαιωθείτε ότι η γέλη που αγοράσετε είναι ειδικά σχεδιασμένη για μικρά παιδιά και όχι μια γέλη στόματος γενικής χρήσης, που δεν είναι κατάλληλη για παιδιά.

3. Αν το μωρό μασάει

– Ένα από τα σημεία ότι το μωρό σας βγάζει τα δοντάκια του είναι όταν αρχίσει να μασάει τα δακτυλάκια του, τα παιχνίδια ή άλλα αντικείμενα που κρατάει στα χεράκια του.

– Προσπαθήστε να του δώσετε υγιεινά πράγματα για να μασάει, ωμά φρούτα ή λαχανικά, όπως κομμάτια μήλου ή καρότου.

– Επίσης μπορείτε να δώσετε κόρα ψωμιού. Πρέπει όμως να είστε πάντα δίπλα του για να μην υπάρξει κίνδυνος πνιγμονής.

-Αποφύγετε οποιοδήποτε προϊόν περιέχει πολύ ζάχαρη, γιατί μπορεί να προκαλέσουν τερηδόνα, ακόμη και αν το μωρό σας έχει λίγα δοντάκια.

4. Τα κρύα ροφήματα βοηθούν στην οδοντοφυΐα

Τα κρύα ροφήματα χωρίς ζάχαρη θα βοηθήσουν στην ανακούφιση του μωρού σας και μπορεί να βοηθήσουν αν έχει πάρα πολλά σάλια. Η καλύτερη επιλογή είναι το κρύο νερό, όχι όμως πολύ κρύο. Μπορείτε να δώσετε και χυμό μήλου.

5. Παυσίπονα

Μπορείτε να δώσετε ένα παυσίπονο, όπως σιρόπι παρακεταμόλης (Depon, Panadol) ή ιβουπροφένης ( Algofren, Nurofen), ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες. Mη δίνετε στα παιδιά ασπιρίνη.

6. Αποσπάστε την προσοχή

Παρηγορώντας ή παίζοντας με το μωρό σας μπορεί μερικές φορές να του αποσπάσετε την προσοχή από το πόνο των ούλων του. Το μωρό σας μπορεί να μην έχει την διάθεση ή είναι πολύ ευερέθιστο και νευρικό για να παίξει, όμως άλλες φορές είναι ένας καλός τρόπος να βάλετε το μωρό να συγκεντρωθεί σε κάτι άλλο και να ξεχάσει τον πόνο του.

Προλαμβάνοντας τα εξανθήματα από την οδοντοφυΐα: Αν το μωρό σας έχει πάρα πολλά σάλια, φροντίστε να σκουπίζετε συχνά το πηγούνι του και το υπόλοιπο πρόσωπο του για να μη προκληθεί εξάνθημα. Αν έχει προκληθεί εξάνθημα στο πρόσωπο του μωρού, σκουπίστε τα σάλια του μωρού, χωρίς να τρίβετε και βάλτε λίγη βαζελίνη πριν τον ύπνο, για να προστατέψετε το δέρμα από επιδείνωση.

Ποια είναι η σημασία των νεογιλών δοντιών; Η σημασία των νεογιλών δοντιών είναι μεγάλη τόσο για τη σωστή ανάπτυξη του στοματογναθικού συστήματος του παιδιού, όσο και για την μάσηση της τροφής, την επικοινωνία, αλλά και την εμφάνιση. Επίσης – κι αυτό είναι κάτι που πολύς κόσμος αγνοεί – είναι απολύτως απαραίτητα για τη διατήρηση του χώρου για την ομαλή ανατολή των μονίμων δοντιών. Για όλους αυτούς τους λόγους, η αντίληψη ότι τα νεογιλά δόντια δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία, επειδή αντικαθίστανται με καινούργια, είναι πέρα για πέρα λανθασμένη.

Πηγή: familylife.gr