Μάθημα 1ο

«Το τέλος μιας σχέσης βρίσκεται στην αρχή της».

Όταν μια σχέση πρόκειται να έχει κακή κατάληξη, αυτό που τελικά θα σας διαλύσει βρίσκεται μπροστά στα μάτια σου ήδη από τα πρώτα ραντεβού. Είναι εκείνο το χαρακτηριστικό του που σε ενοχλεί κατευθείαν στο στομάχι, αλλά παρ’ όλα αυτά πιστεύεις ότι θα το αντέξεις: το φλερτ με άλλες, τα αναρίθμητα ποτά που καταναλώνει στη διάρκεια της βραδιάς, η επιθετική συμπεριφορά του προς τη σερβιτόρα, τα σχόλιά του που σε μειώνουν σε μικρές δόσεις. Ο κάφρος σού έμαθε μια και καλή την επόμενη φορά να μην αγνοείς τα σημάδια που αναβοσβήνουν σαν κόκκινα λαμπάκια πάνω από το κεφάλι του Άλλου, ούτε να πιστεύεις ότι κάποια στιγμή θα πατήσεις το διακόπτη και θα σβήσουν. Πράγμα που μας οδηγεί κατευθείαν στο δεύτερο μάθημα, που καλό θα ήταν να γραφτεί σαν τατουάζ στο μυαλό σου.

Μάθημα 2ο

«Όσο και αν το θέλω, δεν μπορώ να τον αλλάξω».

Φαντάζεσαι τον εαυτό σου σαν σωτήρα με αγγελικό πρόσωπο, που θα του απλώσει το χέρι και θα τον τραβήξει μακριά από τις καταχρήσεις, ή πιστεύεις ότι ο έρωτάς σας θα τον ξεκολλήσει από τα ανελέητα ξενύχτια με τους κολλητούς του και θα τον μεταμορφώσει στον υπέροχο σύντροφο, με τον οποίο θα σπρώχνετε μαζί το καροτσάκι του ΙΚΕΑ. Η παγίδα άνοιξε και κατάπιε πολλές, όμως η αλήθεια είναι πως κανένας δεν θα αλλάξει για χάρη σου, αλλά μόνο αν θέλει ο ίδιος –για δικούς του λόγους– να κάνει τη ζωή του καλύτερη. Κάποιες φορές συμβαίνει, το timing είναι σωστό και καταλήγετε ευτυχισμένοι μαζί. Αν όμως ανήκες σε αυτή την κατηγορία, δεν θα διάβαζες αυτό το κείμενο.

Μάθημα 3ο

«Τα όριά μου δεν είναι αυτά που νόμιζα».

Δεν περίμενες ποτέ ότι θα άκουγες τον εαυτό σου να του λέει με μελιστάλαχτη φωνή «Καλά να περάσεις με τα παιδιά» όταν θα ακύρωνε για τρίτη φορά το ραντεβού σας. Ούτε φανταζόσουν ότι θα έφτανες στο σημείο να μπεις κρυφά στα μέιλ του ή ότι θα έψαχνες με μανία τα σκουπίδια του, μήπως ανακαλύψεις ίχνη κάποιας άλλης. Όποτε κοιτάζεις τον εαυτό σου και δεν τον αναγνωρίζεις, είναι πάντα λίγο τρομακτικό. Όμως, κάθε φορά που ξεπερνάς (αυτά που νόμιζες ότι ήταν) τα όριά σου, μαθαίνεις κάτι παραπάνω για σένα. Και τα καλά νέα είναι ότι ανακαλύπτοντας τις πιο σκοτεινές (ή και φωτεινές) πλευρές σου σε αποδέχεσαι και σε αγαπάς, ώστε να γίνεις σταδιακά η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Επιπλέον, μπορείς πια να αναγνωρίσεις και να συγχωρέσεις και αυτές των άλλων και, άρα, να κάνεις πιο δυνατές και πραγματικές σχέσεις.

Μάθημα 4ο

«Να μην είμαι επικριτική με τις φίλες μου».

Αν είχες ένα ευρώ για κάθε φορά που ξεφυσούσες με οργή βλέποντας την κολλητή σου να μην μπορεί να ξεκολλήσει από τον ηλίθιο που δεν της αξίζει, θα μπορούσες να αποπληρώσεις το χρέος της χώρας. Μόνο όμως όταν ζεις κάτι παρόμοιο, καταλαβαίνεις ότι οι άνθρωποι έχουν αδυναμίες, φόβους, συναισθήματα που δεν σβήνουν εύκολα και ότι χρειάζονται χρόνο για να πάρουν κάποιες αποφάσεις. Έτσι, την επόμενη φορά που θα θέλεις να της ρίξεις ένα ποτήρι με παγωμένο νερό στο πρόσωπο, θα προτιμήσεις να της δείξεις ότι την εμπιστεύεσαι πως εκείνη θα πάρει (κάποια στιγμή) τη σωστή απόφαση.

Μάθημα 5ο

«Είναι καλύτερα να είμαι μόνη μου παρά με Εκείνον».

Στην αρχή δεν μπορείς να φανταστείς τη ζωή σου χωρίς το κοιμισμένο του πρόσωπο στο διπλανό μαξιλάρι και θέλεις να γυρίσεις απελπισμένα κοντά του και να κλείσεις για άλλη μια φορά τα μάτια σου μπροστά στα προβλήματα. Όταν όμως ανακαλύπτεις ότι εκείνος δεν άξιζε να συνεχίσεις τη ζωή σου μαζί του, αρχίζεις να θυμάσαι όλα εκείνα που δεν θα σας κρατούσαν για πολύ καιρό ενωμένους. Έτσι ανοίγεται μπροστά σου η single καθημερινότητα, η οποία μπορεί να μην περιέχει ύπνους αγκαλιά και σίγουρο σεξ, όμως σου προσφέρει μια ανακουφιστική ελευθερία και άπειρες επιλογές. Μέσα σε αυτές είναι και ένας καινούριος άνθρωπος, ο οποίος πιθανότατα θα σου δώσει όλα όσα σου έλειπαν από την προηγούμενή σου σχέση. Γιατί το μεγαλύτερο μάθημα που θα πάρεις από κάποιον που δεν σου φέρθηκε καλά έχει να κάνει με το τι αξίζεις, αλλά και με το ποιον πραγματικά θέλεις να έχεις δίπλα σου

Ξέρεις ότι δεν είναι σωστός για σένα αν:

– Έχει άλλη. Ακόμα και αν τελικά διαλέξει εσένα αντί για εκείνη, πάντα θα φοβάσαι ένα τρίτο πρόσωπο και στη δική σας σχέση.

– Οι φίλοι του σε προειδοποιούν για εκείνον. Τον γνωρίζουν καλά και αν σου εξηγήσουν ότι δεν του αρέσουν οι δεσμεύσεις, καλύτερα να είσαι προετοιμασμένη.

– Οι φίλοι σου σε προειδοποιούν για εκείνον. Ναι, εκείνοι δεν είναι μέσα στη σχέση σας, αλλά αν δεν τον συμπαθεί κανένας από τους γνωστούς σου, ίσως πρέπει να προβληματιστείς.

– Είστε τελείως διαφορετικοί. Τα αντίθετα μπορεί να έλκονται, αλλά αν δεν έχετε κοινές αξίες, στόχους και τρόπο ζωής, η σχέση σας δύσκολα θα προχωρήσει.

– Δεν σου κάνει κομπλιμέντα. Ο έντονος ανταγωνισμός και η ζήλια μέσα σε μια σχέση δεν έχουν ποτέ ευτυχή κατάληξη

– Το ένστικτό σου σε προειδοποιεί ότι δεν είναι ο κατάλληλος. Εμπιστεύσου το.