Πιστεύεις ότι μπορείς άνετα να διαπράξεις αδίκημα όταν σε πιάνει λιγούρα για κάτι γλυκό/αλμυρό/οτιδήποτε, εκεί γύρω στις 16.00 στη δουλειά (ή στις 22.00 μπροστά στην τηλεόραση ή τη στιγμή ακριβώς που ξεκινάς δίαιτα ή… ή… ή… ή… ή…); Προτού ενδώσεις, διάβασε τι θέλει να σου πει αυτή η ακατανίκητη επιθυμία σου – και πράξε αναλόγως.

Αν θέλεις κάτι…αλμυρό

Τι σου συμβαίνει: Ίσως νιώθεις ότι έχεις χάσει τον έλεγχο. Έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι λιγουρεύονται αλμυρές γεύσεις, τις χρησιμοποιούν ως μέσο για να φτιάξει το κέφι τους.

Για να το αποφύγεις: Η βιταμίνη C (στα εσπεριδοειδή και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά) και το κάλιο (στα σύκα, στις σταφίδες, στις πατάτες και τις μπανάνες) σε βοηθάνε να ανταποκριθείς στις απαιτήσεις της καθημερινότητας.

Αν θέλεις κάτι… πικάντικο

Τι σου συμβαίνει: Ίσως έχεις ανεπάρκεια ψευδαργύρου. Για να το διασταυρώσεις, παρατήρησε αν νιώθεις συνεχώς νυσταγμένη ή αν έχεις περισσότερα σπυράκια από το κανονικό.

Για να το αποφύγεις: Φρόντισε να τρως κάτι κάθε 3-4 ώρες και μην ξεχνάς να συμπεριλαμβάνεις στα γεύματα και στα σνακ σου μια ποσότητα πρωτεΐνης (ακόμα κι αν δεν τρως κρέας, μπορείς να τη βρεις σε ξηρούς καρπούς, γαλακτοκομικά και αβγά).

Αν θέλεις κάτι… αμυλώδες

Τι σου συμβαίνει: Ίσως αισθάνεσαι πεσμένη ή βρίσκεσαι σε φάση ΠΕΣ. Οι υδατάνθρακες αυξάνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης στον οργανισμό σου, γι’ αυτό και τους αναζητάς περισσότερο όταν νιώθεις αγχωμένη.

Για να το αποφύγεις: Επίλεξε προϊόντα ολικής άλεσης ή γενικά σύνθετους υδατάνθρακες, που αφομοιώνονται σταδιακά από το σώμα σου (γλυκοπατάτες, λαχανικά, καστανό ρύζι κ.λπ.).

Αν θέλεις κάτι… γλυκό

Τι σου συμβαίνει: Μάλλον έχεις άγχος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ζάχαρη είναι το σωσίβιο που αναζητάει το σώμα μας όταν καλείται να ανταποκριθεί σε συνθήκες πίεσης.

Για να το αποφύγεις: Βγες μια βόλτα. Ένας περίπατος, ακόμα και 15 λεπτών, μπορεί να σε βοηθήσει να ελέγξεις μια λιγούρα. Όποια άσκηση κι αν κάνεις, θα αυξήσει τα επίπεδα της σεροτονίνης στο σώμα σου και θα εξισορροπήσει τη δράση των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλό σου.

Αν θέλεις κάτι… με καφεΐνη

Τι σου συμβαίνει: Κατά πάσα πιθανότητα νιώθεις κουρασμένη, βαριέσαι ή δυσκολεύεσαι να ξεφύγεις από τη συγκεκριμένη συνήθεια. Το πρόβλημα είναι ότι αν η αιτία είναι το στρες, η καφεΐνη μάλλον θα επιδεινώσει την κατάσταση.

Για να το αποφύγεις: Για να αυξήσεις την ενέργειά σου, το πρώτο που έχεις να κάνεις είναι να πιεις ένα ποτήρι δροσερό νερό (και να μην ξεχνάς να ενυδατώνεσαι σε όλη τη διάρκεια της ημέρας).

Θέλεις να διατηρήσεις το βάρος σου χωρίς να νιώθεις ότι στερείσαι; Σου έχουμε τις τροφές που θα σε βοηθήσουν να τρως λιγότερο, όλο το καλοκαίρι.

● Χούμους

Τίγκα στις πρωτεΐνες και τις φυτικές ίνες, είναι ό,τι πρέπει για να κατευνάσει την πείνα σου.

● Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά

Το στραγγιστό έχει διπλάσια ποσότητα πρωτεΐνης και σε χορταίνει περισσότερο.

● Σούπα λαχανικών

Οι ίνες και το νερό κάνουν τη σούπα πιο χορταστική απ’ ό,τι φαντάζεσαι.

● Μαύρη σοκολάτα

Μπορεί να καλμάρει τις λιγούρες σου

είτε για αλμυρές είτε για γλυκές τροφές.

● Αμύγδαλα

Περιέχουν πρωτεΐνες, ίνες και καλά λιπαρά, τα οποία επιβραδύνουν την πέψη.

● Ποπ κορν

Οι σπόροι προκαλούν εύκολα κορεσμό.