Like

Μύθος ή αλήθεια; Τελικά καις θερμίδες στο κρεβάτι;

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Άκρως απολαυστική μοιάζει η θεωρία ότι με το σεξ μπορείς να χάσεις βάρος..!Ανταποκρίνεται όμως στην πραγματικότητα;

Κάποιοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το σεξ μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να χάσουν τα περιττά κιλά, ενώ κάποιοι άλλοι ότι είναι πιθανό να τις οδηγήσει στην πρόσληψη βάρους. Μάθε τι ισχύει, σύμφωνα με τον Σπύρο Δημόπουλο από το «The Body»…

Τι λέει η επιστήμη
Ορισμένοι ειδικοί προσπάθησαν να ελέγξουν την αξιοπιστία της άποψης ότι με το σεξ είναι πιο πιθανό να πάρεις κιλά παρά να χάσεις. Η αιτία που μπορεί να συμβαίνει αυτό είναι η ορμόνη προλακτίνη, υποστηρίζουν οι συγκεκριμένοι επιστήμονες, η οποία είναι υπεύθυνη για την παραγωγή γάλακτος στις γυναίκες όταν θηλάζουν. Τα επίπεδά της αυξάνονται μετά το σεξ και ιδιαίτερα μετά τον οργασμό. Τα αυξημένα επίπεδα της προλακτίνης, όμως, έχουν συνδεθεί και με την αύξηση του σωματικού βάρους. Με βάση τις παρατηρήσεις αυτές, ο Ritesh Menezes από το Ιατρικό Κολέγιο Kasturba στην Ινδία και οι συνάδελφοί του υποστηρίζουν ότι είναι πιθανό το σεξ να αποτελεί αιτία πρόσληψης σωματικού βάρους, ανατρέποντας όσα ίσως πίστευες. Ο Stuart Brody, πάντως, ειδικός από το πανεπιστήμιο της Δυτικής Σκωτίας, υποστηρίζει ότι οι απόψεις των συναδέλφων του από την Ινδία είναι σε λάθος κατεύθυνση, αφού ο ίδιος στο πλαίσιο σχετικής μελέτης, στην οποία συμμετείχαν 120 γυναίκες, είχε διαπιστώσει ότι αυτές που έκαναν πιο συχνά σεξ ήταν πιο αδύνατες σε σχέση με τις υπόλοιπες. Σύμφωνα με μια παλαιότερη μελέτη, όμως, οι γυναίκες παχαίνουν στο στήθος και τους γοφούς μόλις ξεκινούν να είναι σεξουαλικά δραστήριες. Ωστόσο, οι πρόσφατες μελέτες ανατρέπουν την εν λόγω μελέτη, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος που να δικαιολογεί αυτή τη σύνδεση. Οι επιστήμονες, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι, κάνοντας σεξ τρεις φορές την εβδομάδα, μπορεί μια γυναίκα να κάψει τις ίδιες θερμίδες που θα έκαιγε αν έτρεχε 50 χλμ. την εβδομάδα!

Η ετυμηγορία

Είναι, λοιπόν, το σεξ ένας καλός τρόπος να χάσεις κιλά; Ή μήπως, αν κάνεις πολύ συχνά, κινδυνεύεις να παχύνεις π.χ. από την αύξηση της προλακτίνης; Ίσως η αλήθεια να βρίσκεται κάπου στη μέση και πιο κοντά στην πραγματικότητα να βρίσκεται η άποψη ότι δεν μπορείς ούτε να παχύνεις αλλά ούτε και να αδυνατίσεις αποκλειστικά εξαιτίας του σεξ, γιατί η πρόσληψη βάρους αφορά και άλλους παράγοντες. Τώρα, αν εξακολουθείς να έχεις απορία, η πρόταση είναι η εξής: κάνε το δικό σου πείραμα, απόλαυσε όσο σεξ θέλεις και παρατήρησε αν χάνεις κιλά ή όχι.

Εxtra bonus!
Κι όμως, το σεξ σού κάνει καλό (και το ξέρεις)!
Δρα ως αντιισταμινικό: Μπορεί να μη θεραπεύσει τις αλλεργίες σου, το σεξ έχει ωστόσο αντιισταμινική δράση, προσφέροντάς σου κάποια ανακούφιση από τα συμπτώματα που σε ταλαιπωρούν. Η ρινική συμφόρηση, για παράδειγμα, προκαλείται από τη διαστολή των αγγείων στη μύτη σου και το σεξ αυξάνει τα επίπεδα αδρεναλίνης, που συμβάλλει στη συστολή τους.

Ανακουφίζει: Η συνήθης δικαιολογία «όχι σήμερα, αγάπη μου, έχω πονοκέφαλο» δεν είναι μόνο μια απλή υπεκφυγή αλλά και επιστημονικά ανυπόστατη, λένε οι ειδικοί. Γιατί; Μα, απλούστατα, επειδή το σεξ βοηθάει στη μείωση του πόνου, μέσω της έκκρισης ενδορφινών που έχουν αναλγητική δράση. Μάλιστα, σύμφωνα με ερευνητές από την Ιταλία, το σεξ προσφέρει ανακούφιση και από τον πονοκέφαλο.

πηγή