Τοπικά

«Ισοσκελισμένος» προϋπολογισμός ή προϋπολογισμός για τις ανάγκες των Δημοτών;

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Την Παρασκευή 24/10/2014 το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Δυτικής Αχαΐας συζήτησε, μεταξύ άλλων την ψήφιση του τεχνικού προγράμματος για το έτος 2015, τους προϋπολογισμούς της κοινωφελούς και του Δήμου μας,

θέματα μείζονος σημασίας τόσο για τους δημότες όσο και για την εξέλιξη του Δήμου Δυτικής Αχαΐας. Όλοι οι δημότες συμφωνούν πως η οικονομική κρίση και οι πολιτικές των κυβερνήσεων μέσω του «Καλλικράτη» οδηγούν την τοπική αυτοδιοίκηση σε αφανισμό και τις τοπικές κοινωνίες δεκαετίες πίσω, στερώντας αναγκαίους οικονομικούς πόρους από αυτές.

Η δημοτική αρχή μέσα σε αυτά τα πλαίσια είχε δύο επιλογές. Η πρώτη ήταν να επιλέξει να κατασκευάσει ένα προϋπολογισμό κομμένο- ραμμένο στα μέτρα του οικονομικού παρατηρητήριου για την αυτοτέλεια των ΟΤΑ. Ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός μπορεί μέσω λογιστικών υποδείξεων να είναι ισοσκελισμένος, αλλά στην πράξη είναι βαθύτατα ελλειμματικός, προβληματικός και αποτυχημένος καθώς από τους πρώτους μήνες εφαρμογής του θα οδηγηθεί σε τροποποίηση. Η έτερη επιλογή ήταν, η δημοτική αρχή να επιλέξει το δρόμο της έκφρασης των αναγκών των δημοτών, της αποτύπωσης των πραγματικών τους προβλημάτων με στόχο ο Δήμος μας να αποτελέσει μια ασπίδα προστασίας των πολιτών του τελικώς, επέλεξε την πρώτη επιλογή.

Η δημοτική αρχή, έχοντας τα χρονικά περιθώρια από τις αρχές Σεπτέμβρη, όφειλε να προχωρήσει σε λαϊκές συνελεύσεις των τοπικών διαμερισμάτων ώστε μαζί με τους δημότες να ιεραρχήσει τις υπάρχουσες ανάγκες, κάτι το οποίο τελικά δεν πραγματοποιήθηκε. Η δημοτική αρχή όφειλε επίσης να καταγράψει τις ίδιες ανάγκες με τις προτάσεις των προέδρων και των τοπικών συμβουλίων παρόλα αυτά δεν έγινε ούτε αυτό.

Σχετικά με το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου μας για το έτος 2015, τα ποσά είναι τα εξής: 105.080 € (επισκευές κτηρίου αμαξοστασίου 60.000 €, επεκτάσεις δημοτικού φωτισμού σε όλες τις δημοτικές ενότητες 12.600 € (!!!) και συντήρηση δημοτικών και κοινόχρηστων κτηρίων, 32.480 €). Το παραπάνω ποσό αντιστοιχεί σε περίπου 3 € ανά κάτοικο. Τα εν λόγω έργα είναι αυτά που περιλαμβάνει το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Δυτικής Αχαΐας και θα υλοποιηθούν με δημοτικούς πόρους. Επίσης, περιλαμβάνεται η μεταφορά έργων που δεν ολοκληρώθηκαν από τα προγράμματα ΘΗΣΕΑΣ και ΕΣΠΑ κατά τα προηγούμενα έτη. Τέλος, για νέες μελέτες θα διατεθεί το ποσό των 9.000 €.

Η Αυτοδιοικητική Κίνηση Δυτικής Αχαΐας- Α.ΚΙ.Δ.Α. πιστεύει πως έπρεπε και πρέπει να υπάρχει προσανατολισμός σε έργα μικρής κλίμακας, με τις ίδιες τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου να εκπονούν χωρίς κόστος μελέτες για έργα που στόχο θα έχουν την ανασυγκρότηση των εγκαταλειμμένων τοπικών διαμερισμάτων. Θα αξιοποιήσει η δημοτική αρχή το στελεχικό δυναμικό του Δήμου αντλώντας πόρους από την εκπόνηση προγραμμάτων;

Η απορρόφηση κονδυλίων από έργα ΕΣΠΑ για το έτος 2014 ανήλθε στο 24%, η πρόβλεψη για το έτος 2015 είναι 100%. Εύλογα αναρωτιέται κάνεις, αυτό το «άλμα απορρόφησης» από που θα προκύψει; Θα έπρεπε να τεκμηριωθούν οι λόγοι βάσει των οποίων δεν έχουν ολοκληρωθεί έργα των προηγούμενων ετών. Γίνεται εύκολα κατανοητό ότι ο προσανατολισμός του τεχνικού προγράμματος δεν προσβλέπει στις πραγματικές ανάγκες των δημοτών, αντίθετα μεταφέρει λιμνάζοντα έργα του παρελθόντος στο παρόν. Ένα τέτοιο τεχνικό πρόγραμμα, η παράταξή μας δεν ήταν δυνατόν παρά μόνο να το καταψηφίσει.

Οι προϋπολογισμοί της Κ.Ε.Δ.ΔΥ. και του Δήμου μας μπορεί λογιστικά να δείχνουν ισοσκελισμένοι αλλά έχουν πραγματικά τεράστιο έλλειμμα οράματος, κοινωνικής αλληλεγγύης και απέχουν παρασάγγας από τις κοινωνικές ανάγκες των δημοτών. Η πρόβλεψη για τα δικαστικά έξοδα του έτους 2015 αντιστοιχεί στο ποσό των 500.000 €, πως μπορεί να τεκμηριωθεί αυτό το ποσό; Δεν παρατηρείται αύξηση κονδυλίων για τον πολιτισμό και την νεολαία. Στη συνέχεια, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την απόκτηση βαρέων οχημάτων που έχει ανάγκη ο Δήμο μας, με τη δικαιολογία ότι υστερούμε σε οδηγούς. Τέλος, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τη δημιουργία κοινωνικού παντοπωλείου, κοινωνικού φαρμακείου και άλλων δομών αλληλεγγύης.

Συνεχίζοντας, θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά τους δημότες το υψηλό λειτουργικό κόστος της Κ.Ε.Δ.ΔΥ. (λογιστές, μηχανοργάνωση) σε αντιπαράθεση με τα μειωμένα κονδύλια για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» και τις κοινωνικές δράσεις. Παράλληλα οφείλει η δημοτική αρχή, να δώσει τέλος, στη ταλαιπωρία των εργαζόμενων στην κοινωφελή και των εργαζόμενων Αμεα, ώστε άμεσα να λάβουν τις αποδοχές τους, από τα κονδύλια που προβλέπει ο προϋπολογισμός.

Με τον προϋπολογισμό του Δήμου μας για το έτος 2015 να είναι μειωμένος κατά 12,5% (δηλαδή από 21.287.815 € σε 18.614.003 €), τη δημοτική αρχή θα πρέπει να την απασχολήσει σοβαρά η αύξηση των εσόδων, η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να προκύψει από αύξηση των δημοτικών τελών, αλλά από την λειτουργικότερη και αποδοτικότερη οργάνωση των υπηρεσιών. Το εύκολο είναι να φτιάξεις «ισοσκελισμένους» προϋπολογισμούς ενώ το δύσκολο είναι να παλέψεις μαζί με τους δημότες για τις ανάγκες τους. Η Α.ΚΙ.Δ.Α. έχοντας επιλέξει το δεύτερο θα αγωνιστεί μαζί τους, ώστε ανατραπεί η πολιτική που έφερε τον τόπο και τη χώρα σε αυτό το σημείο.

Για τους παραπάνω λόγους και συνεπείς στις αρχές και τις διακηρύξεις μας καταψηφίσαμε τους συγκεκριμένους προϋπολογισμούς.

Θα αγωνιστεί η δημοτική αρχή μαζί με τους δημότες, διεκδικώντας αύξηση των πόρων ή θα επιμένει στην κατασκευή λογιστικών ισολογισμών;

Θα βρεθεί δίπλα στους εργαζόμενους στο Δήμο, ώστε να μην απολυθεί ούτε ένας, από την «δήθεν απογραφή» Μητσοτάκη;

Θα στρατεύσει την κοινωνία μέσα από λειτουργίες διαφάνειας και τη συμμετοχή δημοτών και φορέων αξιοποιώντας ιδέες και προτάσεις;

Τέλος, κάνουμε γνωστό στους δημότες ότι φαινόμενα προχειρότητας και αδιαφάνειας δε θα γίνουν ανεκτά, αντίθετα θα λειτουργήσουμε με γνώμονα τη διασφάλιση του δημοσίου χρήματος. Συγκεκριμένα, γνωστοποιούμε ότι φαινόμενα τα οποία έλαβαν χώρα στη συζήτηση για την τροποποίηση του προϋπολογισμού του έτους 2014, η έλλειψη στοιχείων σχετικά με τη διάθεση της ΣΑΤΑ και η έλλειψη εφαρμογής των προβλεπόμενων διαδικασιών (δηλαδή η ανυπαρξία εισήγησης της οικονομικής επιτροπής) για την ανάδειξη του κατάλληλου πιστωτικού ιδρύματος με σκοπό τη τήρηση των λογαριασμών της ταμιακής διαχείρισης του Δήμου θα τα αποτρέψουμε με κάθε δυνατή προσπάθεια, όπως και έγινε στη συνεδρίαση στις 24/10/2014.