Τοπικά

Ενωτική Πρωτοβουλία Δυμαίων – Νέοι Ορίζοντες – Δελτίο Τύπου για το Δημοτικό Συμβούλιο της 01-10-2014

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΟΤΩΒΟΥΛΙΑ ΔΥΜΑΙΩΝ – ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 02-10-2014
Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε χθες (01 Οκτωβρίου 2014), ο συνδυασμός μας υπεύθυνα τοποθετήθηκε στα κρίσιμα ζητήματα της ημερήσιας διάταξης:
1. Καταθέσαμε πρόταση ως συνδυασμός για την αλλαγή χάραξης της «Ολυμπίας Οδού», πάνω στην οποία προσαρμόστηκαν οι προτάσεις της πλειοψηφίας, με αποτέλεσμα να καταλήξουμε σε ομόφωνο ψήφισμα όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Η απόφαση και η ακριβής διατύπωση του ψηφίσματος θα ανακοινωθεί, αφού ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, σε συνεργασία με τους επικεφαλείς των παρατάξεων, διαμορφώσουν το τελικό προς ψήφιση κείμενο.
2. Στο θέμα μεταφοράς της «λαϊκής αγοράς», σε συνεννόηση με τον επικεφαλή της ελάσσονος αντιπολίτευσης και Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου κ. Παναγιώτη Κουνάβη, την προηγούμενη μέρα της συνεδρίασης (30-09-2014) συμφωνήσαμε να ζητήσουμε να αναβληθεί το θέμα, διότι δεν είχαν τηρηθεί οι στοιχειώδεις κανόνες διαβούλευσης που απαιτούνται για τόσο σοβαρά ζητήματα.
Για το συγκεκριμένο ζήτημα, στο Δημοτικό Συμβούλιο τοποθετήθηκε και ο κ. Κων/νος Σταματόπουλος, ως εκπρόσωπος των πωλητών της Λαϊκής αγοράς Κάτω Αχαΐας και συμφώνησε να αναβληθεί το θέμα για 15 ημέρες, ώστε τόσο ο εμπορικός σύλλογος όσο και ο σύλλογος πωλητών να έχουν φέρει στις γενικές τους συνελεύσεις το θέμα και να πάρουν σχετικές αποφάσεις-προτάσεις για τον χώρο εγκατάστασης και λειτουργίας της Λαϊκής Αγοράς.
Ο Δήμαρχος αναγκάστηκε να αποσύρει την εισήγηση του και να ζητήσει την αναβολή του θέματος, με την προϋπόθεση ότι θα συζητηθεί άμεσα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, κάτι που έγινε ομόφωνα αποδεκτό.
3. Τα τελευταία τρία θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου, αφορούσαν «διαταγές πληρωμής – εξώδικος συμβιβασμός», εκ των οποίων τα δύο απέσυρε η πλειοψηφία, άγνωστο για ποιους λόγους. Η δημοτική μας παράταξη με ξεκάθαρο και κάθετο τρόπο δήλωσε ότι η βιομηχανία διαταγών πληρωμής, που όλο το προηγούμενο διάστημα έγινε κανόνας από την προηγούμενη δημοτική αρχή, στην οποία συμμετείχε τόσο ο σημερινός Δήμαρχος όσο και άλλα μέλη της σημερινής πλειοψηφίας, πρέπει να παύσει οριστικά, διότι είναι παράνομος και αδιαφανές και καταργεί στην ουσία όλα τα αρμόδια θεσμικά όργανα του Δήμου (Δημοτικό Συμβούλιο, Δήμαρχος, Οικονομική Επιτροπή), τα οποία είναι υπεύθυνα για την έκδοση σχετικών αποφάσεων, οι οποίες ελέγχονται, όσον αφορά την νομιμότητα τους, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Να επισημάνουμε ότι η θέση της τότε αντιπολίτευσης δια του επικεφαλή της κ. Αθανάσιου Ραυτακόπουλου ήταν αρνητική, ως προς τις ενέργειες αυτές, για λόγους διαφάνειας και νομιμότητας, κάτι το οποίο είχε καταγγελθεί από την παράταξη του τόσο στην τοπική εφημερίδα «Αχαγιώτικα Νέα» όσο και σε άλλα μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης.
Στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι ο κ. Ραυτακόπουλος, ως αρμόδιος αντιδήμαρχος και αναπληρωτής Δημάρχου, εισηγήθηκε θέμα που αφορούσε διαταγή πληρωμής, πράττοντας το ακριβώς αντίθετο από αυτά που κατήγγειλε την προηγούμενη δημοτική αρχή. Είναι άξιο απορίας, πως σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, αλλάζει κανείς θέσεις!!!!
Ο κ. Γκοτσούλιας επισήμανε ότι στα 16 συνεχή έτη που διετέλεσε Δήμαρχος (1995-2010) μόνο δυο (2) φορές είχε προβεί σε τέτοιες ενέργειες, μάλιστα για λόγους κατεπείγοντος, λόγω έλλειψης των αναγκαίων πόρων και συγκεκριμένα στον καταστροφικό σεισμό της 8ης Ιουνίου 2008, όπου μάλιστα είχε οριοθετηθεί με απόφαση του τέως Υπουργού κ. Γεωργίου Σουφλιά και είχε κηρυχτεί η περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης (16 καποδιστριακοί Δήμοι Ηλείας-Αχαΐας και 2 κοινότητες).
Προς ενημέρωση των συνδημοτών μας αναφέρουμε ότι μέχρι σήμερα, τα τελευταία τρία (3) χρόνια, η εκτίμηση η οποία υπάρχει είναι, ότι πάνω από εκατό (100) διαταγές πληρωμής, άγνωστο μέχρι τώρα ποιού ποσού, έχουν εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς να προκύπτει κανένας λόγος κατεπείγουσας ανάγκης, καταστρατηγώντας έτσι τις διατάξεις του Κώδικα και παραβιάζοντας την αρχή της νομιμότητας.
Τέλος, θέλουμε να καταστήσουμε σαφές προς την πλειοψηφία ότι την σημερινή περίοδο που η πατρίδα μας και γενικότερα ο τόπος μας που διέρχεται την πιο βαθιά κρίση της μεταπολεμικής περιόδου, πρέπει όλοι μας να προστατεύσουμε με οποιοδήποτε τρόπο και μέσο το δημόσιο χρήμα και να εξαλείψουμε ενέργειες που αποσκοπούν στην παραβίαση στοιχειωδών κανόνων συμπεριφοράς και λειτουργίας των οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η ρήση ότι “η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει να φαίνεται τίμια, αλλά και να είναι” καθίσταται επίκαιρη περισσότερο από κάθε άλλη φορά.