Ελλάδα

«Τελειώνετε μέχρι τον Μάρτιο» το μήνυμα των Βρυξελλών

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Παρότι Τσίπρας και Μέρκελ φέρονται να συμφώνησαν στη Μάλτα ως προς την αναγκαιότητα να κλείσει η αξιολόγηση εντός του Φεβρουαρίου, οι περισσότεροι που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις συμφωνούν ότι χρονικά αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Κάτι που εμμέσως παραδέχεται και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με την επιστολή που απέστειλε στους ομολόγους του και στην οποία παραδέχεται ότι το 70% των συμφωνηθέντων μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών παραμένει ακόμη σε εκκρεμότητα. Στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου το πιθανότερο είναι, παρά τις κρυφές ελπίδες που τρέφουν στο Μαξίμου, να μην πάρουν οριστικές αποφάσεις για το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά να παραπέμψουν τη λύση του προβλήματος ενδεχομένως σε κάποια έκτακτη συνεδρίαση στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου. Τουλάχιστον αυτό ελπίζει η ελληνική πλευρά. Σε κάθε περίπτωση, το επιτελείο του πρωθυπουργού δεν θα ήθελε οι αποφάσεις να μετατεθούν για αργότερα και οπωσδήποτε όχι μετά τις 15 Μαρτίου, ημερομηνία διεξαγωγής των ολλανδικών εκλογών. «Αν δεν έχει κλείσει η αξιολόγηση μέχρι τις 14 Μαρτίου, θα έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα, καθώς η ολλανδική κάλπη το πιθανότερο είναι να μη δώσει τη νίκη στον νυν πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, αλλά να βγάλει ενισχυμένο, αν και όχι αυτοδύναμο, τον ακροδεξιό Γκέερτ Βίλντερς, κάτι που εκ των πραγμάτων θα θέσει πρόσθετα εμπόδια στο να κλείσει η δική μας αξιολόγηση», μας λέει στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού.

Τη διαπίστωση αυτή ασπάζονται και ανώτερα κυβερνητικά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης, τα οποία δεν κρύβουν την απαισιοδοξία τους εάν η αξιολόγηση δεν έχει κλείσει στις επόμενες 30 ημέρες. «Μετά τις ολλανδικές εκλογές ακολουθούν οι γαλλικές, που επίσης δεν ξέρεις τι αποτέλεσμα θα βγάλουν. Αν εκλεγεί η Λεπέν, η Ευρωπαϊκή Ενωση ουσιαστικά τελειώνει. Χωρίς γαλλογερμανικό άξονα και με τη Βρετανία σε διαδικασία αποχώρησης τελειώνουν Ευρωζώνη και Ενωση. Και φυσικά και η Ελλάδα, αφού κανείς δεν θα ενδιαφέρεται για το πρόγραμμα στήριξής της. Και πρέπει τότε όλα μαζί τα κόμματα να δούμε τι θα κάνουμε για να αποφύγουμε ακόμη και εθνικές περιπέτειες, αφού υπάρχει και ο αναθεωρητισμός του Ερντογάν σε ό,τι αφορά τα τουρκικά σύνορα σε Θράκη και Αιγαίο», μας λέει κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας ο οποίος παρακολουθεί από κοντά τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.