Like

Η “γυμνή αλήθεια”: ο γυμνισμός συμβάλλει στην ψυχική ευεξία

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Σύμφωνα με μία σειρά μελετών, στα πλαίσια νέας έρευνας, ο γυμνισμός βοηθάει τους ανθρώπους να βλέπουν το σώμα τους με άλλο μάτι, πιο θετικό, γεγονός που συμβάλλει με τη σειρά του στην ψυχική ευεξία.

Μία ομάδα ειδικών από το Κολέγιο Γκόλντσμιθς του Πανεπιστημίου του Λονδίνου αναζήτησε τα ενδεχόμενα οφέλη του γυμνισμού, στα πλαίσια σχετικής έρευνας, παρουσιάζοντας τα ευρήματά της στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Happiness Studies, στις 21 Ιανουαρίου.

Η ομάδα, με επικεφαλής τον Δρ Keon West του Τμήματος Ψυχολογίας του Κολεγίου, διερεύνησε συγκεκριμένα τη σχέση μεταξύ γυμνισμού, της εικόνας που έχουν οι άνθρωποι για το σώμα τους, της αυτοεκτίμησής τους και του βαθμού ικανοποίησης από τη ζωή τους.

Όπως σημειώνεται στην έρευνα “η δυσαρέσκεια των ανθρώπων για την εικόνα του σώματός τους είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, το οποίο επηρεάζει αρνητικά την ικανοποίησή τους από τη ζωή τους”. Ο Δρ West και η ομάδα του θέλησαν να ελέγξουν με εμπειρικά στοιχεία την υπόθεση ότι ο γυμνισμός και άλλες παρόμοιες δραστηριότητες, μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυσή του.

Για τον σκοπό αυτό, πραγματοποίησαν τρεις ξεχωριστές μελέτες -μία μεγάλης κλίμακας και δύο προοπτικές- των οποίων τα συμπεράσματα φωτίζουν τον γυμνισμό, ένα θέμα ταμπού, με νέο φως, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η συμμετοχή σε σχετικές δραστηριότητες μπορεί πράγματι να μας βοηθήσει να αισθανθούμε σημαντικά καλύτερα με το σώμα και τη ζωή μας.

Η σχέση γυμνισμού και ευεξίας

Όπως σημειώνεται σε σχετικό άρθρο του Γκόλντσμιθς, στην πρώτη μελέτη συμμετείχαν 849 Βρετανοί διαφόρων ηλικιών, εθνικοτήτων και θρησκειών, οι οποίοι απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με το πόσο χρόνο περνούν γυμνοί -εντελώς ή μερικώς- γύρω από άλλους, κάνοντας για παράδειγμα topless ηλιοθεραπεία ή συμμετέχοντας σε δραστηριότητες όπως οι γυμνές ποδηλατοδρομίες.

Η “γυμνή αλήθεια”: ο γυμνισμός συμβάλλει στην ψυχική ευεξία
Επιπλέον, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να περιγράψουν τα συναισθήματά τους για τον εαυτό τους, το σώμα τους, την εικόνα τους και να δηλώσουν αν είναι ικανοποιημένοι από τη ζωή τους συνολικά.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι όσοι συμμετέχοντες συμμετείχαν πιο συχνά σε δραστηριότητες γυμνισμού ήταν πιο ευτυχισμένοι από τους υπόλοιπους, είχαν καλύτερη εικόνα για τον εαυτό τους, αγαπούσαν περισσότερο τα σώματά τους και ως αποτέλεσμα, ήταν πιο ικανοποιημένοι με τη ζωή τους.

Μάλιστα, όπως διαπιστώθηκε, όσο περισσότερο καιρό ήταν κάποιος γυμνιστής και όσο πιο συχνά συμμετείχε σε δραστηριότητες κατά τις οποίες έβγαζε τα ρούχα του από άλλους ανθρώπους, τόσο πιο χαρούμενος ήταν.

Μελετώντας δύο εκδηλώσεις γυμνιστών

Η δεύτερη και η τρίτη έρευνα διερεύνησαν πέρα από τις πιο ευρείες σχέσεις μεταξύ γυμνισμού και ψυχολογικής ευεξίας, την άμεση επίδραση της συμμετοχής των γυμνιστών σε σχετικές δραστηριότητες, στην ικανοποίησή τους από τη ζωή τους,

Σχετικά: Χορεύοντας γυμνοί στους δρόμους του Λος Άντζελες
Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές πραγματοποίησαν τις έρευνές τους σε δύο πραγματικές εκδηλώσεις γυμνιστών, στις οποίες συνολικά συμμετείχαν 124 άνθρωποι. Προσεγγίζοντας τους συμμετέχοντες, η ερευνητική ομάδα αξιολογούσε την ψυχολογική κατάσταση των γυμνιστών λίγο πριν πριν γδυθούν και αφού είχαν πλέον φορέσει ξανά τα ρούχα τους.

Τα ευρήματα έδειξαν πως οι γυμνιστές παρουσίασαν άμεση και σημαντική βελτίωση για την εικόνα του σώματός τους, ενώ αυξήθηκε η αυτοεκτίμησή τους και ένιωσαν ικανοποίηση από τη ζωή τους, αμέσως μετά τη συμμετοχή τους στις δύο εκδηλώσεις.

Τι λένε οι ειδικοί

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει πως αν η εικόνα που έχουμε για το σώμα μας είναι εικόνα δυσαρέσκειας, η ψυχική μας υγεία επηρεάζεται αρνητικά, ενώ η υπερβολική έκθεση των ανθρώπων σε εξιδανικευμένα σώματα και αψεγάδιαστες εικόνες, μέσω της τηλεόρασης, των περιοδικών, του διαδικτύου και των social media δημιουργεί υψηλές προσδοκίες και συμβάλλει στο πρόβλημα.

Η “γυμνή αλήθεια”: ο γυμνισμός συμβάλλει στην ψυχική ευεξία
Η νέα έρευνα υποστηρίζει αυτό που ισχυρίζονται εδώ και καιρό οι γυμνιστές, ότι ο γυμνισμός -η πρακτική, δηλαδή, να μένει κανείς γυμνός γύρω από ανθρώπους με τους οποίους δεν σχετίζεται ερωτικά- μπορεί να έχει ψυχολογικά οφέλη, τα οποία καταπολεμούν το πρόβλημα της μη ικανοποίησης των ατόμων με το σώμα τους.

Ο Δρ West, όπως σημειώνεται στο σχετικό άρθρο, λέει πάντως ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, με περισσότερους συμμετέχοντες από διαφορετικούς πληθυσμούς, κάθε σεξουαλικού προσανατολισμού, ηλικίας και οι οποίοι να ικανοποιούν μία σειράς άλλων παραγόντων, ώστε να εξαχθούν πιο ασφαλή συμπεράσματα.

Ωστόσο, υπογραμμίζει πως αυτό δεν αναιρεί τα νέα ευρήματα, τα οποία υποδεικνύουν ότι ο γυμνισμός έχει όντως ψυχολογικά οφέλη, καθώς μας βοηθάει να βλέπουμε το σώμα μας με άλλο μάτι, πιο θετικό και θα μπορούσε να είναι μία απλή, χαμηλού κόστους λύση, στο πρόβλημα της δυσαρέσκειας για την εικόνα του σώματος.