Τοπικά

Φωτήλας: Ερώτηση σχετικά με το θέμα της επέκτασης της διώρυγας του φράγματος Πηνειού

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Στις ψεύτικες υποσχέσεις του Πρωθυπουργού και βουλευτών της κυβέρνησης για την «άμεση» ολοκλήρωση της επέκτασης της διώρυγας του φράγματος του Πηνειού αναφέρθηκε ο Ιάσονας Φωτήλας…

…βουλευτής ΝΔ Αχαΐας, στην τοποθέτησή του κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Το εν λόγω έργο είναι «ένα μεγάλο εθνικό έργο -κρίσιμο όχι μόνο για την ανάπτυξη της περιοχής αλλά και για την επιβίωση των αγροτών της Δυτικής Αχαΐας» όπως επεσήμανε ο βουλευτής.

Το νερό που αντλείται πλέον στην περιοχή είναι υφάλμυρο και ακατάλληλο για ύδρευση και άρδευση.

Για το λόγο αυτό ζητήθηκαν απαντήσεις από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξη σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για την έναρξη και ολοκλήρωση του έργου καθώς και εάν υπάρχουν σχέδια ανακούφισης των κατοίκων της περιοχής μέχρι αυτό να ολοκληρωθεί.

Ο Υπουργός, θέλοντας να μιλήσει ειλικρινά (;), απάντησε ότι χρονοδιάγραμμα ακόμη δεν υπάρχει και ότι ο χρονικός ορίζοντας του έργου είναι το 2027. Φαίνεται ότι το «άμεση» ολοκλήρωση του έργου για τον κ. Τσίπρα σημαίνει το 2027!

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης:

ΠΡΩΤΟΛΟΓΙΑ

Ευχαριστώ κύριε πρόεδρε,

Κύριε Υπουργέ,

Θυμάμαι τον κ. Τσίπρα το Σεπτέμβριο του 2015 στα πλαίσια της τότε προεκλογικής εκστρατείας, μιλώντας στην πρωτεύουσα της εκλογικής μου περιφέρειας – την Πάτρα – να υπόσχεται μεταξύ άλλων στους πολίτες την επέκταση της κεντρικής διώρυγας του Πηνειού προς την περιοχή της Δυτικής Αχαΐας. Τις ίδιες υποσχέσεις έδιναν και οι βουλευτές της συμπολίτευσης στο νομό.

Πράγματι το έργο είναι μείζονος σημασίας για την περιοχή. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει υποβάλλει την μελέτη του ήδη από τον Οκτώβριο του 2015 και το έχει χαρακτηρίσει ένα μεγάλο εθνικό έργο -κρίσιμο όχι μόνο για την ανάπτυξη της περιοχής αλλά και για την επιβίωση πια των αγροτών της Δυτικής Αχαΐας.

Οι τελευταίοι αναγκάζονται να καταφεύγουν σε πολυδάπανες γεωτρήσεις αντλώντας υφάλμυρο νερό από εκατοντάδες μέτρα που είναι ακατάλληλο και για την ύδρευση και για την άρδευση της περιοχής.

Είχα έγκαιρα επισημάνει το τεράστιο πρόβλημα σε επίκαιρη ερώτησή μου προς τον και τότε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου στις 22 Μαΐου του 2015.

Με έκπληξη όμως πληροφορήθηκα πώς ενώ βρισκόμαστε στο Φεβρουάριο του 2017, έχει δηλαδή ήδη παρέλθει ενάμιση χρόνος από τις εκλογές του 2015, όχι μόνο δεν έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου αλλά απαιτούνται επιπλέον δέκα (10)! συμπληρωματικές μελέτες για την πλήρη ολοκλήρωση της μελέτης και ωρίμανσης του έργου!

Ας σημειωθεί δε, πως εκτός της παρατηρούμενης καθυστέρησης, το ίδιο φράγμα του Πηνειού στην Ηλεία βρέθηκε τον προηγούμενο μήνα σε οριακό σημείο λόγω υπερχείλισης από τις συνεχόμενες βροχές.

Το γεγονός αυτό καταδεικνύει κατά τη γνώμη μου το επείγον της παρέμβασης που θα είναι άλλωστε προς όφελος και των δύο νομών, της Αχαΐας αλλά και της Ηλείας. Θα αρκούσε άλλωστε μόνο το 1/3 των νερών του Πηνειού που καταλήγουν στη θάλασσα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στη Δυτική Αχαΐα!

Κύριε Υπουργέ,

Οι αγρότες της Δυτικής Αχαΐας, όπως και η μεγάλη πλειοψηφία των ελλήνων πολιτών, έχουν πικρή πείρα από τις κατά καιρούς υποσχέσεις του πρωθυπουργού καθώς έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ αναξιοπιστίας, με το σίριαλ του κλεισίματος της αξιολόγησης να αποτελεί το τελευταίο παράδειγμα.

Επειδή όμως πιστέψτε με οι κάτοικοι της Δυτικής Αχαΐας δεν αντέχουν πια να ακούν μόνο λόγια αλλά απαιτούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση του έργου.

Και επειδή όπως εξήγησα το συγκεκριμένο έργο αποτελεί έργο ζωής για την περιοχή της Δυτικής Αχαΐας που μπορεί να συμβάλει και στην αντιμετώπιση της ανεργίας αλλά και στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας με παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων ανταγωνιστικών στη διεθνή αγορά.

Θα ήθελα λοιπόν να μας πληροφορήσετε:

Ισχύουν τα στοιχεία για την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης δέκα (10) συμπληρωματικών μελετών; Αν ναι, σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την άμεση ολοκλήρωση τους;
Ποιο εκτιμάτε ότι είναι το πραγματικό χρονοδιάγραμμα της έναρξης δημοπράτησης του έργου, έναρξης των εργασιών αλλά και ολοκλήρωσης του έργου της επέκτασης της διώρυγας του ποταμού Πηνειού στην Δυτική Αχαΐα;

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

κ. Υπουργέ,

Όταν ο κ. Πρωθυπουργός το 2015 μιλούσε για άμεση ολοκλήρωση του έργου παρέλειψε να πει ότι ο χρονικός ορίζοντας είναι το 2027. Διότι δεν ταιριάζει το «άμεση» με το 2027.

Η αλήθεια είναι κ. Υπουργέ ότι δε μου δόθηκε καμία απάντηση – ούτε εάν δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες ούτε ποιο είναι το σχετικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του.

Όπως εξήγησα και στην πρωτολογία μου είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη η υλοποίηση του έργου.

Από την πλευρά μου, όπως έκανα από την πρώτη φορά που εκλέχτηκα βουλευτής Αχαΐας το 2015 θα παρακολουθώ τα διάφορα στάδια υλοποίησης του έργου συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της περιοχής και συνολικά του νομού.

Θα ήθελα όμως να μου δώσετε απάντηση για ένα επιπλέον πρόβλημα που έχει προκύψει στην περιοχή της Δυτικής Αχαΐας εξαιτίας της μη έγκαιρης υλοποίησης του έργου.

Όπως ανέφερα και αρχικά, ο υδροφόρος ορίζοντας στη Δυτική Αχαΐα, μέσω των 2.000 περίπου γεωτρήσεων από τους αγρότες της περιοχής, έχει υποχωρήσει σε τέτοιο βαθμό ώστε η άντληση του νερού να γίνεται από πολύ μεγάλο βάθος (ξεπερνά τα 250-300 μέτρα).

Αντιλαμβάνεστε καταρχάς πως οι αγρότες της περιοχής, εκτός των αυξημένων υποχρεώσεών τους λόγω των φόρων που τους έχετε επιβάλει, καλούνται να καλύψουν και το κόστος των γεωτρήσεων.

Το νερό επιπλέον που αντλείται από αυτά τα βάθη είναι υφάλμυρο και ακατάλληλο κατά συνέπεια για ύδρευση και άρδευση της περιοχής.

Και σας ρωτώ κ. Υπουργέ,

Υπάρχουν σχέδια ανακούφισης των κατοίκων της περιοχής από το κόστος των γεωτρήσεων μέχρι να ολοκληρωθεί η επέκταση της διώρυγας αλλά και της προσωρινής έστω αντιμετώπισης του προβλήματος της ύδρευσης και της άρδευσης; Υλοποιούνται σχετικά έργα;
Σας ευχαριστώ.