Τοπικά

Τσιγκρής: “´Ενας στους τρεις Έλληνες βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας”

Άγγελος Τσιγκρής
Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Με αφορμή τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat για τη φτώχεια στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ο Άγγελος Τσιγκρής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Πάνω από ένας στους τρεις Έλληνες βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας η κοινωνικό αποκλεισμό σύμφωνα με την ελληνική στατιστική Αρχή.

Παράλληλα, όπως προκύπτει από την τελευταία έκθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τις Συνθήκες Διαβίωσης στην Ελλάδα, 4.512.000 Έλληνες αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας, με τα παιδιά να απειλούνται περισσότερο.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το δείκτη “ποσοστό ατόμων με υλικές στερήσεις”, σχεδόν το 40% των κατοίκων της χώρας μας (39,9%), δεν μπορεί να ανταποκριθεί οικονομικά ή στερείται, λόγω οικονομικής αδυναμίας, τουλάχιστον τριών βασικών αγαθών και υπηρεσιών.

Από την άλλη, το 35,7% του πληθυσμού βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό.

Την ίδια στιγμή, ποσοστό 26,6% των παιδιών (ηλικίες 0-17 ετών) αντιμετωπίζει κίνδυνο φτώχειας, με το ποσοστό αυτό να διαμορφώνεται στο 22,5% στις ηλικίες 18-64 ετών και στο 13,7% στις ηλικίες άνω των 65 ετών.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα η Eurostat, πάνω από ένας στους τρεις Ελληνες πολίτες (35,7%) αντιμετωπίζει σήμερα τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού, από 28,1% το 2008. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση στην Ε.Ε. Μεγαλύτερα ποσοστά από την Ελλάδα παρουσιάζουν μόνο η Βουλγαρία και η Ρουμανία (41,3% και 37,3%).

Απέναντι στην παραπάνω θλιβερή εικόνα που παρουσιάζει η κοινωνίας μας και τα καθημερινά προβλήματα επιβίωσης εκατοντάδων χιλίαδων συνανθρώπων μας, κανένας δεν πρέπει να μένει αδιάφορος και απαθής…».

tsigkrhs