Like

6 πράγματα που κάνει ο έρωτας στο μυαλό και στο σώμα μας

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο στο Business Insider, ο έρωτας και η αγάπη μπορούν να επηρεάσουν τόσο το σώμα μας όσο και το μυαλό μας, και μάλιστα τα σημάδια είναι ορατά. Ποια είναι αυτά;

Αισθανόμαστε ευφορία

Σύμφωνα με τους ειδικούς το αίσθημα της ευφορίας και της χαράς που νιώθουμε όταν είμαστε ερωτευμένοι, είναι αληθινό. Το συναίσθημα της αγάπης αυξάνει την ντοπαμίνη στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα η ευχαρίστηση να πλημμυρίζει το σώμα μας.

6 πράγματα που κάνει ο έρωτας στο μυαλό και στο σώμα μας
Μειώνεται o σωματικός πόνος

Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS One, ακόμη και η θέα φωτογραφιών στις οποίες απεικονίζονται τα πρόσωπα των αγαπημένων μας, μπορεί να μειώσει τον πόνο.

Κοιτάμε τα μάτια του συντρόφου μας

Σύμφωνα με έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στο APA, οι ερωτευμένοι κοιτάζονται στα μάτια. Στη μελέτη συμμετείχαν 24 άνδρες και 24 γυναίκες οι οποίοι κλήθηκαν -σε ζευγάρια- να ακολουθήσουν μία σειρά από δραστηριότητες.

6 πράγματα που κάνει ο έρωτας στο μυαλό και στο σώμα μας
Συγκεκριμένα, τα ζευγάρια άνδρα και γυναίκας κλήθηκαν να κοιταχτούν στα μάτια για δύο λεπτά, να μετρήσουν πόσες φορές ο παρτενέρ τους ανοιγόκλεισε τα μάτια του σε αυτόν τον χρόνο και να κοιτάζουν τα χέρια του για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Τα ευρήματα έδειξαν πως μετά το δίλεπτο κατά το οποίο οι ματιές τους “κλείδωναν”, δηλαδή διασταυρωνόντουσαν, ήταν σημαντικά πιο πιθανό οι συμμετέχοντες να αναφέρουν αίσθημα αγάπης και ενδιαφέροντος για τον παρτενέρ τους, συγκριτικά με όταν έκαναν οποιαδήποτε από τις άλλες δραστηριότητες.

Κοκκινίζουμε

Η γρήγορη απελευθέρωση της αδρεναλίνης, όταν βλέπουμε το πρόσωπο το οποίο αγαπάμε, μας κάνει να κοκκινίζουμε. Αυτή η ορμόνη μπορεί να κάνει τα αιμοφόρα αγγεία να διαστέλλονται, βελτιώνοντας τη ροή του αίματος και του οξυγόνου σε όλο το σώμα, κάνοντας το πρόσωπό μας ελαφρώς ροζ.

Ανατριχιάζουμε

Τα συναισθήματα του πόθου τα οποία πλημμυρίζουν το σώμα μας και οι ορμόνες όπως η αδρεναλίνη και η νορεπινεφρίνη κάνουν τις παλάμες μας να ιδρώνουν και την καρδιά μας να χτυπά δυνατά και γοργά, με αποτέλεσμα να νιώθουμε ότι ανατριχιάζουμε σχεδόν παντού.

6 πράγματα που κάνει ο έρωτας στο μυαλό και στο σώμα μας
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, άνθρωποι οι οποίοι εκτέθηκαν σε ερεθίσματα αγάπης, όπως λέξεις που σηματοδοτούν τον έρωτα και εικόνες, δηλώνουν ότι αισθάνονται δραστηριότητα ειδικά στις εξής περιοχές του σώματος: στήθος, στομάχι και κεφάλι.

Ο έρωτας προστατεύει την καρδιά μας

Μία μεγάλη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό European Journal of Preventive Cardiology, με τη συμμετοχή παντρεμένων ζευγαριών, έδειξε πως οι δεσμευμένοι έχουν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν καρδιακές προσβολές συγκριτικά με τους singles, ανεξάρτητα από την ηλικία. Επιπλέον, οι παντρεμένοι έχουν λιγότερες πιθανότητες να καπνίζουν ή να εμπλέκονται σε άλλες ανθυγιεινές συνήθειες.