Ελλάδα

Τι φοβάται ο Στουρνάρας για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα;

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Να αρθεί άμεσα η εκκρεμότητα της αξιολόγησης, για να μην καταστραφούν οι δυνατότητες της οικονομίας να περάσει σε μια πιο υγιή αναπτυξιακή φάση…

…είναι το μήνυμα που στέλνει σε Κυβέρνηση και δανειστές ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, την ώρα πάντως που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προαναγγέλλει επέκταση του δημοσιονομικού κόφτη για μετά το 2018 ως λύση για την απεμπλοκή της διαπραγμάτευσης.

«Η αδυναμία σημαντικού μέρους του πολιτικού συστήματος να αντιπαρατεθεί με τα λίγα μεγάλα και πολλά μικρά συμφέροντα τα οποία αντιτάχθηκαν στις μεταρρυθμίσεις και ευνόησαν την διαιώνιση διαρθρωτικών αποκλίσεων», αποτελεί κατά τον Γιάννη Στουρνάρα τον σημαντικότερο παράγοντα που όξυνε την ύφεση την περίοδο των μνημονίων, σε συνδυασμό με τις «συχνές αλλαγές πορείας, τα λάθη στο σχεδιασμό των προγραμμάτων και ένα συγκρουσιακό κοινωνικό και πολιτικό κλίμα».

Όπως αναφέρει ο Διοικητής της ΤτΕ, σε άρθρο του στην Καθημερινή, αν και με βαρύ κόστος για την οικονομία και τους πολίτες, τα προγράμματα προσαρμογής πέτυχαν, σε μεγάλο βαθμό, να αντιστρέψουν τις ιδιαίτερα δυσμενείς τάσεις που επικρατούσαν και να βελτιώσουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες της οικονομίας.

«Μπορεί βάσιμα να υποστηριχθεί ότι η ελληνική οικονομία έχει σήμερα δυνατότητες να περάσει σε μια νέα και πιο υγιή αναπτυξιακή φάση. Σε καμία περίπτωση όμως δεν δικαιολογείται επανάπαυση και χαλάρωση των προσπαθειών. Αντίθετα, χρειάζεται τώρα αταλάντευτη συνέπεια και κυρίως αποφυγή των λαθών και των οπισθοδρομήσεων του παρελθόντος. Για το λόγο αυτό η Τράπεζα της Ελλάδος παροτρύνει τους θεσμούς, τους εταίρους της Ελλάδας αλλά και την ελληνική κυβέρνηση να επιδείξουν την απαραίτητη ευελιξία ώστε να αρθεί άμεσα η εκκρεμότητα με την αξιολόγηση του προγράμματος», καταλήγει το άρθρο του κ. Στουρνάρα.

difernews.gr