Like

Ο λόγος που οι γονείς λένε ψέματα για τον Άγιο Βασίλη

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Σύμφωνα με δύο ερευνητές, οι γονείς που επιλέγουν να λένε ψέματα στα παιδιά για τον Άι Βασίλη, μπορεί να κάνουν κακό στη σχέση τους.

Μάλιστα, οι ίδιοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο λόγος που οι γονείς επιλέγουν να μην αποκαλύψουν την αλήθεια, δεν είναι τόσο ανιδιοτελής όσο πιστεύουμε… Είναι, όμως, ρομαντικός.

Ειδικότερα, οι δύο ερευνητές, Δρ Christopher Boyle και Δρ Kathy McKay, υποστηρίζουν με άρθρο τους στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Psychiatry, πως το ψέμα για την ύπαρξη του Άγιου Βασίλη, αν συνεχίζεται για διάρκεια χρόνων, μπορεί σε συνδυασμό με τη μετέπειτα ανακάλυψη της αλήθειας, να κλονίσει τη σχέση μεταξύ γονιών και παιδιών.

Οι δύο ερευνητές, όπως σημειώνεται σε σχετικό δελτίο τύπου του Πανεπιστημίου Exeter, όπου εργάζεται ως καθηγητής Ψυχολογίας ο Δρ Boyle, λένε πως η υιοθέτηση της τακτικής αυτού του “λευκού ψέματος” εκ μέρους των γονιών, μπορεί να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των παιδιών προς αυτούς.

“Το κατά πόσο είναι ηθικό να κάνουμε τα παιδιά να πιστεύουν σε τέτοιους μύθους, πρέπει να αμφισβητείται. Όλα τα παιδιά τελικά θα ανακαλύψουν ότι οι γονείς τους έλεγαν συνεχώς ψέματα για χρόνια και όταν αυτό συμβεί, θα αρχίσουν να αναρωτιούνται για ποια άλλα πράγματα όσα έχουν μάθει είναι ψεύτικα”, λέει ο καθηγητής Boyle.

Οι ερευνητές πάντως, ξεκαθαρίζουν ότι η άποψή τους περί τακτικής που μπορεί να κάνει ζημιά στη σχέση γονιών-παιδιών δεν αφορά όλα τα αθώα ψέματα στα οποία καταφεύγουν οι γονείς.

Για παράδειγμα, γράφουν στη μελέτη τους οι ειδικοί, το να πεις σε ένα παιδί ότι το σκυλάκι του που μόλις πέθανε, θα πάει στον παράδεισο των ζώων, ένα υπέροχο μέρος με άλλα σκυλάκια και να επιλέξεις να μην του εξηγήσεις ότι το σκυλί απλά θα αποσυντεθεί και θα λιώσει στο χώμα, δεν είναι κακό -αντιθέτως, είναι μάλλον προτιμότερο.

Ωστόσο, όταν τα ψέματα αφορούν κάτι τόσο σημαντικό και έντονα παρόν στην πραγματικότητα θέμα, συνεχίζονται σε βάθος χρόνου και βασίζονται σε “μαγικές” και “ξεχωριστές” δυνάμεις, όπως το συγκεκριμένο για τον Άγιο Βασίλη, τότε τίθεται θέμα σύμφωνα με τους Δρ Boyle και Δρ McKay.

“Αν οι γονείς μπορούν να πουν ψέματα για κάτι τόσο ξεχωριστό και μαγικό, πώς θα μπορούν τα παιδιά να τους εμπιστευθούν ως φρουρούς της σοφίας, της γνώσης και της αλήθειας;”, γράφουν. Αλλά μη βιαστείτε να πείτε ότι βάλθηκαν να χαλάσουν το καλό κλίμα των ημερών.

Ο ιδιαίτερος λόγος που οι γονείς ψεύδονται για τον Άι Βασίλη

Οι ερευνητές συνεχίζουν το άρθρο τους εξηγώντας γιατί οι γονείς επιλέγουν το ψέμα, όσο αφορά τον Άγιο Βασίλη, ακόμα κι αν ξέρουν ότι μπορεί να διακινδυνεύουν να κλονιστεί η εμπιστοσύνη των παιδιών τους. Όπως προτείνουν, τα κίνητρα των γονιών δεν είναι μόνο η δημιουργία μαγικής ατμόσφαιρας για τα παιδιά, αλλά λίγο πιο εγωιστικά και ταυτόχρονα γλυκά.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές λένε πως τα χριστουγεννιάτικα ψέματα για το ποιος φέρνει τα δώρα και άλλα, παρομοίως “μαγικά” και “ξεχωριστά” πράγματα, λέγονται από τους γονείς επειδή θέλουν να ξανανιώσουν οι ίδιοι τη χαρά της παιδικής τους ηλικίας. Είναι μία αφορμή και ένα μέσο, να επιστρέψουν για λίγο πίσω όταν ήταν παιδιά.

“Η δημοτικότητα ιστοριών όπως ο Harry Potter, τα Star Wars και ο Doctor Who ακόμα και πολύ μετά την ενηλικίωση δείχνει την επιθυμία μας να μπορούμε να επιστρέφουμε έστω και σύντομα στην παιδική ηλικία”, εξηγεί η ειδικός σε θέματα ψυχικής υγείας, Δρ Kathy Mckay.

“Πολλοί άνθρωποι λαχταρούν τις εποχές που η φαντασία τους ήταν αποδεχτή και μάλιστα ενθαρρύνονταν -κάτι που μπορεί να μην ισχύει πάντα στην ενήλικη ζωή”, προσθέτει η Δρ McKay ενώ το άρθρο των ερευνητών καταλήγει:

“Μήπως τελικά λέμε ψέματα για τον Άγιο Βασίλη επειδή η σκληρότητα της πραγματικής ζωής απαιτεί τη δημιουργία ενός πράγματος στο οποίο να μπορούμε να πιστέψουμε, μίας ελπίδας για το μέλλον ή μίας επιστροφής στη χαμένη από καιρό παιδική μας ηλικία, σε έναν γαλαξία πολύ – πολύ μακριά;”.