Τοπικά

Ο Γ. Καραμαλίκης σχολιάζει τη εκδήλωση με τον Κώστα Καραμανλή

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Ο Γ. Καραμαλίκης σχολιάζει τη εκδήλωση με τον Κώστα Καραμανλή

Εντύπωση προκάλεσε σε πολλούς το μέγα πλήθος που παρακολούθησε την ομιλία του Κώστα Καραμανλή, βουλευτού Σερρών, προχθές στην Πάτρα , στο ξενοδοχείο ” ΑΣΤΗΡ”!

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αλλά και άλλοι, προσπάθησαν να εξηγήσουν την μεγάλη κοσμοσυρροή, τέτοια και τόση, που σπανίως παρατηρείται στην παρούσα πολιτική συγκυρία! Οι περισσότεροι την απέδωσαν στην μεγάλη κινητοποίηση που έγινε για χάρη αυτής της ομιλίας. Μπορεί να είναι και αυτό αλλά γνωρίζω πολλές άλλες προσπάθειες κινητοποιήσεων, που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, παρ’ ότι και τα πρόσωπα ήταν εξαιρετικά και η συγκυρία ανάλογη.

Η γνώμη μου λοιπόν είναι πως στην πολιτική υπάρχουν πρόσωπα, που είναι φορείς ιδεών που συγκινούν ευρύτατες και πολυπληθείς κοινωνικές ομάδες, ιδιαίτερα σήμερα και θέλουν να ακούσουν ότι η Ν.Δ δεν είναι μια αστική ή άλλης μορφής ταξική ιδεολογία, ότι δεν εκφράζει και δεν υπηρετεί τα συμφέροντα μιας κοινωνικής τάξης, δεν έχει εξαρτήσεις από οποιουδήποτε τύπου οικονομικά συμφέροντα ή συντεχνίες και ότι απευθύνεται στο σύνολο των πολιτών (αγρότες, εργαζομένους, εμπόρους, επαγγελματίες, επιχειρηματίες, επιστήμονες κ.ά.) που συμμερίζονται το όραμα μιας ελεύθερης κοινωνίας με αλληλεγγύη, που αξιοποιεί τη δημιουργικότητα του ατόμου για να μεγιστοποιήσει τη συνολική κοινωνική ευημερία.

Ελεύθερη Οικονομία και Αγορά

Ότι επίσης τάσσεται υπέρ της ελεύθερης οικονομίας της αγοράς, επειδή αυτή αξιοποιεί, με κύριο μοχλό την ιδιωτική πρωτοβουλία, κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους διαθέσιμους παραγωγικούς συντελεστές επιτυγχάνοντας τη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητάς τους και τη διαρκή βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του κοινωνικού συνόλου ενώ ταυτόχρονα τάσσεται υπέρ της αναγκαιότητας της ρυθμιστικής κρατικής παρέμβασης στην οικονομία. Η παρέμβαση αυτή επιβάλλεται όχι για να αναδειχθεί το κράτος σε παραγωγό αγαθών ή σε επιχειρηματία αλλά για να συμβάλει στην άρση και την άμβλυνση των ατελειών και αδυναμιών που παρουσιάζονται κατά τη λειτουργία της αγοράς, καθώς επίσης για να εξισορροπεί τις κοινωνικές ανισότητες.

Ότι πρεσβεύει πως η κοινωνική δικαιοσύνη δεν επιτυγχάνεται μέσα από ισοπεδωτικές κρατικές επεμβάσεις αλλά με την προληπτική και συστηματική δράση για τη δημιουργία συνθηκών κοινωνικής ασφάλειας και πρόνοιας. Δεν περιορίζεται στην εκ των υστέρων προστασία όσων έχουν ανάγκη, αλλά αποδίδει μεγαλύτερη έμφαση στη δημιουργία ίσων ευκαιριών προς όλους.

Ότι βασίζεται στην πεποίθηση ότι στο πλαίσιο της μεταβιομηχανικής κοινωνίας και της σύγχρονης πλουραλιστικής δημοκρατίας η ύπαρξη μιας μορφωμένης κοινωνίας πολιτών αποτελεί προαπαιτούμενο για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Διότι μόνο όταν είναι το άτομο σε θέση να καταλάβει και να ερμηνεύσει το ευρύτερο περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει, μπορεί να συμμετάσχει υπεύθυνα στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων που αφορούν το ίδιο και την κοινωνία.
Ότι μία από τις θεμελιωδέστερες υποχρεώσεις της δημοκρατικής πολιτείας είναι η εξασφάλιση προς όλους τους πολίτες της πρόσβασης σε ένα ανοιχτό, υψηλής στάθμης, σύγχρονο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα. Ταυτόχρονα όμως ο κοινωνικός φιλελευθερισμός δεν αποκλείει και την ύπαρξη ακαδημαϊκά αξιόπιστων ιδιωτικών φορέων παροχής εκπαίδευσης

Η λύση είναι ” φιλελεύθερη”

Ότι η λύση στο σημερινό ελληνικό πρόβλημα μπορεί να είναι μόνο φιλελεύθερη. Ο κοινωνικός φιλελευθερισμός συνδυάζει την ελευθερία με την κοινωνική δικαιοσύνη. Σέβεται το δικαίωμα στη διαφορά λαμβάνοντας υπόψη την ηθική δέσμευση για αλληλεγγύη. Δίνει έμφαση στην ανάγκη πραγματοποίησης εκσυγχρονιστικών τομών, χωρίς να ισοπεδώνει τα στοιχεία εκείνα της παράδοσης που έχουν αποδειχθεί ανθεκτικά στον χρόνο. Απαντά με τον καλύτερο τρόπο στα ζητούμενα του σήμερα και προσδίδει μορφή και περιεχόμενο στην ελπίδα για το αύριο.

Συμπερασματικά φίλοι μου είναι τα πρόσωπα και οι ιδέες που αυθεντικά αλλά και πειστικά εκφράζουν, αυτά που δημιουργούν τις μεγάλες συγκεντρώσεις και τις μεγάλες πολιτικές νίκες!

Ως ένα τέτοιο πρόσωπο φαίνεται ότι εκτιμήθηκε από του Αχαιούς ο Κώστας Αχ.Καραμανλής! Μην το ψάχνεται άλλο λοιπόν!