Ελλάδα

ΕΚΑΣ : Βαθιά το «μαχαίρι» των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

ΕΚΑΣ : Βαθιά το «μαχαίρι» των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ

To μισό ΕΚΑΣ θα χάσουν περίπου 250.000 εναπομείναντες δικαιούχοι το 2017.

Η σχετική υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί σε λίγες ημέρες θα προβλέπει μειώσεις έως και 50% στα επιδόματα προκειμένου να βγει ο λογαριασμός. Ήδη έχει δοθεί εντολή στην ΗΔΙΚΑ να υπολογίσει το νέο επίδομα. Ωστόσο δεν έχει αποσαφηνιστεί αν θα προλάβει το μηχανογραφικό σύστημα να εμφανίσει τις περικοπές του ΕΚΑΣ με τις συντάξεις του Ιανουαρίου που θα πιστωθούν στις 22 Δεκεμβρίου για το ΙΚΑ και το Δημόσιο. Διαφορετικά οι μειώσεις θα γίνουν αισθητές στο τέλος Ιανουαρίου με τις συντάξεις του Φεβρουαρίου. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να αποφευχθεί η συσσώρευση αναδρομικών που θα οδηγήσει σε εξοντωτικές παρακρατήσεις τους επόμενους μήνες.

Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο

Στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο αναφέρεται ρητά ότι πρέπει να εκδοθεί άμεσα η απόφαση για μείωση των δαπανών ΕΚΑΣ κατά 430 εκατ. ευρώ το 2017.

Σύμφωνα με πληροφορίες για να βγει ο λογαριασμός, το «μαχαίρι» πρέπει να μπει βαθιά στα καταβαλλόμενα επιδόματα 115-230 ευρώ, προκειμένου να μην συρρικνωθεί δραματικά ο αριθμός των δικαιούχων, όπως έγινε φέτος με αποτέλεσμα να προκληθεί κοινωνικός αναβρασμός. Έτσι, για παράδειγμα το επίδομα των 230 ευρώ θα μειωθεί στα 115 ευρώ και το επίδομα των 172 ευρώ θα μειωθεί στα 86 ευρώ.

Τουλάχιστον για τις γιορτές, αν ξεπεραστούν οι ενστάσεις που θέτουν οι δανειστές, οι χαμένοι του ΕΚΑΣ θα μπορούν να παρηγορηθούν με το εφάπαξ βοήθημα καθώς τη μερίδα του λέοντος της έκτακτης ενίσχυσης θα πάρουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι που έχασαν ή πρόκειται να χάσουν το ΕΚΑΣ. Τα παίρνουν από τη μία πόρτα δηλαδή και τα επιστρέφουν από την άλλη, «βαφτίζοντας» το ΕΚΑΣ 13η σύνταξη η οποία όμως θα δοθεί εφάπαξ και όχι κάθε μήνα.

Χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι θα βιώσουν το εξής παράδοξο: Τη μια μέρα θα υποστούν μειώσεις έως και 115 ευρώ και την άλλη θα δουν στους λογαριασμούς τους διπλάσιο «κοινωνικό μέρισμα». Μόνο που η μείωση θα πρέπει να υπολογιστεί επί 12 μήνες έως ότου καταργηθεί εντελώς το βοήθημα το 2019 ενώ το επίδομα Τσίπρα θα δοθεί εφάπαξ και δεν μπορεί να καλύψει σε καμία περίπτωση την απώλεια του ΕΚΑΣ. Και μόνο η σύγκριση των αριθμών είναι αδυσώπητη. Το «βοήθημα» Τσίπρα των 617 εκατ. ευρώ θα καλύψει απλώς την απώλεια του ΕΚΑΣ που φτάνει τα 586 εκατ. ευρώ για τη διετία 2016-2017. Η συνολική απώλεια όμως από την κατάργηση του ΕΚΑΣ υπερβαίνει σωρευτικά τα 900 εκατ. ευρώ.

protothema.gr