Ελλάδα

Χωρίς συμμάχους η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Πιο μόνη από ποτέ μοιάζει η κυβέρνηση στο ναρκοθετημένο πλέον πεδίο των διαπραγματεύσεων.

Επιστρέφουν οι Θεσμοί

Τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών επιστρέφουν στην Αθήνα σήμερα, αλλά ουδείς έχει σοβαρές ελπίδες ότι μπορεί να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος σε αυτό το επίπεδο, με δεδομένο το χάσμα απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Αν και υπήρχε συγκεχυμένη για τις σχέσεις ανάμεσα στους κόλπους των δανειστών, μέρα με την ημέρα ξεκαθαρίζει το τοπίο, το οποίο δεν είναι διόλου ευνοϊκό για την ελληνική πλευρά: Το ΔΝΤ μοιάζει έτοιμο να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, έχοντας αποδεχθεί το πλαίσιο που όρισε το Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου, δηλαδή με πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% από το 2018 και μετά. Το Ταμείο δεν δείχνει ιδιαίτερη διάθεση πλέον να πιέσει τους Γερμανούς ή τους άλλους ευρωπαίους για μείωση αυτών των πλεονασμάτων, καθώς έχει την εναλλακτική της πίεσης προς την Αθήνα, ζητώντας από την κυβέρνηση πρόσθετα σκληρά μέτρα για την επίτευξη των στόχων – αυτό δείχνει και η παρέμβαση του Πολ Τόμσεν, που κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση ότι αποδέχθηκε και συμφώνησε με τη λιτότητα που ζήτησε η Ευρώπη.

Υπό αυτή την έννοια η κυβέρνηση δεν μπορεί να ελπίζει ιδιαίτερα σε μία εσωτερική σύγκρουση των θεσμών για να βελτιωθεί το πλαίσιο που θέτουν οι δανειστές.

Τι είπε ο Τσίπρας στην Πολιτική Γραμματεία

Κι αυτό παρότι ο πρωθυπουργός, μιλώντας χθες βράδυ στην πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε, ότι «το ΔΝΤ οφείλει να επιμείνει με παρρησία στη θέση του για πρωτογενή πλεονάσματα 1,5% μετά τη λήξη του προγράμματος, και όχι να πιέζει για πρόσθετα μέτρα λιτότητας»

Την ίδια ώρα το κλίμα καχυποψίας και επιφυλακτικότητας ανάμεσα από την πλευρά των δανειστών έχει ενταθεί, μετά την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό των μέτρων για τους συνταξιούχους και την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά. Ο Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει σήμερα στη Νίσυρο για να τονίσει το βάρος που δίνει η κυβέρνηση στην νησιωτική πολιτική, όμως οι Θεσμοί δεν δείχνουν να συγκινούνται, καθώς θεωρούν ότι η Αθήνα παραβιάζει τις συμφωνίες. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και η συνήθως «φιλική» προς τις ελληνικές θέσεις Κομισιόν τήρησε αποστάσεις από την κίνηση αυτή του πρωθυπουργού. Πάντως ο κ. Τσίπρας διαμήνυσε χθες από την Πολιτική Γραμματεία ότι «τα μέτρα για τους συνταξιούχους και την αναστολή του ΦΠΑ αποτελούν αυτονόητο δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης, όπως και υποχρέωσή της απέναντι σε κοινωνικά στρώματα που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση, αλλά και απέναντι στους νησιώτες του ΒΑ Αιγαίου που έχουν σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού».

Σε βαρύ κλίμα η διαπραγμάτευση

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ουδείς μπορεί να γνωρίζει ποιες ακριβώς διαθέσεις θα συναντήσει ο κ. Τσίπρας κατά τις συναντήσεις που θα έχει εντός της εβδομάδας σε Βρυξέλλες σε Βερολίνο, με ευρωπαίους ηγέτες.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας ένα στίγμα των επιχειρημάτων του σε αυτές τις συναντήσεις, ότι «σε μια περίοδο γενικευμένης αβεβαιότητας για την Ευρώπη, η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και η ανάπτυξή της δεν μπορούν να συμβαδίσουν με τη νομοθέτηση νέων μέτρων που θα ισχύσουν μετά το 2019».

Ωστόσο με την πολιτική διαπραγμάτευση που επιδιώκει ουσιαστικά αναγνωρίζει τον κρίσιμο ρόλο της Άνγκελας Μέρκελ πρωτίστως στην τελική διαμόρφωση του τοπίου. Γι’ αυτό και πολλοί εκτιμούν ότι η Γερμανίδα καγκελάριος είναι εκείνη που θα καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, είτε αποτρέποντας εκλογές, με το να δεχθεί τις αιτιάσεις του κ. Τσίπρα ή έστω μέρος αυτών, είτε προκαλώντας τες εάν τελικά κλείσει τα αυτιά της στις αγωνιώδεις κραυγές της Αθήνας και δώσει το πράσινο φως στην «σκληρή πλευρά» των δανειστών να ζητήσουν και να επιβάλλουν στην Αθήνα ένα νέο πακέτο μέτρο.

protothema.gr