Ελλάδα

Τσίπρας: Ρύθμιση χρέους για να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά την διάρκεια ομιλίας του αναφέρθηκε στη δύσκολη για την αγορά, χρονική συγκυρία, τονίζοντας ωστόσο ότι η ελληνική πλοιοκτησία κατατάσσεται πρώτη σε επίπεδο χωρητικότητας, με την Ιαπωνία, την Κίνα και τη Γερμανία να υπολείπονται.

«Τα μεγέθη είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακά. Ο ελληνικός πληθυσμός καταλαμβάνει ποσοστό μόλις 0,15% του παγκόσμιου πληθυσμού και παρόλα αυτά τα πλοία που ελέγχονται από Έλληνες διενεργούν το 25% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου» σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας ότι η συνεισφορά της ελληνικής ναυτιλίας διεθνώς δεν θα πρέπει να εξετάζεται μόνο υπό το πρίσμα της ελληνικής οικονομίας, αλλά είναι επιτακτική ανάγκη να αναδεικνύεται και η συνεισφορά της στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσηςστο παγκόσμιο θαλάσσιο εμπόριο.

Κάνοντας αναφορά στην Ελλάδα της κρίσης ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η παρακαταθήκη και η δυναμική της ελληνικής ναυτιλίας στην διεθνή σκακιέρα, το υψηλότατο επίπεδο των Ελλήνων ναυτικών αλλά και η ποιότητα όσων ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στον χώρο των ναυτιλιακών υπηρεσιών γεννάει ελπίδα, αισιοδοξία και θετικές προοπτικές για το μέλλον.

Σε άλλο σημείο της ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η ελληνική οικονομία μετά από 6 χρόνια βαθιάς κρίσης βρίσκεται επιτέλους στη φάση της ανάκαμψης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ελληνική κοινωνία στο σύνολό της, βίωσε με τον πλέον βίαιο τρόπο την κρίση.

«Τα τελευταία 2 χρόνια επιχειρούμε να διορθώσουμε χρόνιες στρεβλώσεις και να μεταρρυθμίσουμε την οικονομία μας. Να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα του παρελθόντος. Να θεμελιώσουμε αναπτυξιακό υπόβαθρο στους κλάδους που διαθέτουμε συγκριτικό πλεονέκτημα. Να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητά μας» ανάφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε επίσης ότι απαραίτητες προϋποθέσεις για επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης είναι η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και η ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Αναφερόμενος στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης ο πρωθυπουργός εξέφρασε την παραδοχή του ότι η χώρα μπορεί πλέον να βάζει στόχους και να τους εκπληρώνει και συνέχισε τα λεγόμενα του επισημαίνοντας ότι : «η συμφωνία μας με τους εταίρους προβλέπει αμοιβαίες δεσμεύσεις και πλέον έφτασε η στιγμή να αναγνωριστούν οι προσπάθειες μας μέσω της λήψης των απαραίτητων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.» Επιπλέον ο Αλέξης Τσίπας διευκρίνισε ότι με το κλείσιμο και της δεύτερης αξιολόγησης που βρίσκεται σε εξέλιξη θα καθοριστούν άμεσα και εντός Δεκεμβρίου τα βραχυπρόθεσμα μέσα διευθέτησης του ελληνικού χρέους.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη γεωστρατηγική θέση της χώρας η οποία σύμφωνα με τα λεγόμενα του θα αποτελέσει ελπιδοφόρα ένδειξη ότι υπάρχουν οι ευκαιρίες που θα δώσουν το έναυσμα για την αλλαγή σελίδας στην οικονομία.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας και επικαλούμενος τη γνωστή σε όλο τον κόσμο επιχειρηματική οξυδέρκεια των Ελλήνων πλοιοκτητών κάλεσε σε επενδύσεις και αξιοποίηση των ευκαιριών που αναδύονται στην χώρα.

difernews.gr