Ελλάδα

Ομπάμα: Με παραινέσεις για το χρέος έκανε το «χρέος» του

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Με τις αναμενόμενες από την Αθήνα ως “μάνα εξ ουρανού”, παραινέσεις προς τους δανειστές για την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους σφραγίστηκαν οι σημαντικές επαφές του Μπαράκ Ομπάμα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στην Αθήνα.

Ο κ. Ομπάμα δεν είπε τίποτε περισσότερο, αλλά και τίποτε λιγότερο από όσα περίμεναν όλοι γύρω από το θέμα αυτό. Παραμένει όμως το ερώτημα πώς θα υποδεχθούν και κυρίως πώς θα απαντήσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι, στις επίμονες, ίσως και συγκινητικές εκκλήσεις για το χρέος, καθώς πρόκειται για ένα ζήτημα “ταμπού” για το Βερολίνο και επιπλέον ο ίδιος ο κ. Ομπάμα δεν έχει το εκτόπισμα που θα είχε εάν στις πρόσφατες αμερικανικές εκλογές κέρδιζε η Χίλαρι Κλίντον, που θεωρείται ότι θα συνέχιζε την πολιτική του και όχι ο Ντόναλντ Τραμπ.

Η απάντηση βέβαια στο ερώτημα ίσως να μην αργήσει καθόλου, αφού επόμενος σταθμός της ευρωπαϊκής περιοδείας του κ. Ομπάμα είναι το Βερολίνο, όπου θα έχει συνάντηση την Πέμπτη με την Άνγκελα Μέρκελ.

Έχει πάντως σημασία και το ότι ο κ. Ομπάμα δεν έμεινε μόνο στο αίτημα για το χρέος, αλλά απευθύνθηκε με έναν τρόπο και στην ελληνική πλευρά, επισημαίνοντας την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων, σημειώνοντας (στον κ. Παυλόπουλο ειδικά) ότι η Ελλάδα έχει πού δρόμο να διανύσει ακόμη. Πιθανόν να πρόκειται για μία έμμεση παραίνεση και προς την Αθήνα να αποδεχθεί το πακέτο των μεταρρυθμίσεων (και των μέτρων) που ζητά το, αμερικανικής επιρροής και αντίληψης, ΔΝΤ για να παραμείνει στο πρόγραμμα και να συμβάλει με τη σειρά του στην ελάφρυνση του χρέους.

Η βεντάλια των θεμάτων που άνοιξαν και συζητήθηκαν με την πολυαναμενόμενη επίσκεψη, είναι μεγάλη, ενδιαφέρουσα και δεν αφορά μόνο στο ζήτημα του ελληνικού χρέους: Εκτείνεται από το προσφυγικό, το Κυπριακό και τα γεωστρατηγικά της περιοχής θέματα και φτάνει έως τις ευρωπαϊκές ανησυχίες για την εκλογή Τραμπ, το οποίο πιθανόν να είναι και το πιο απτό στοιχείο της περιοδείας του.

Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά είναι ικανοποιημένη, έστω και με τα καλά λόγια, με την οποία ο κ. Ομπάμα έβγαλε την… υποχρέωση προς την Αθήνα, καθώς τα τελευταία χρόνια νουθετεί τις ελληνικές κυβερνήσεις, μηδέ της σημερινής εξαιρουμένης, να ακολουθήσουν τον ευρωπαϊκό δρόμο των σκληρών μεταρρυθμίσεων και είχε μάλιστα εμπλοκή και στην περσινή συμφωνία ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τους δανειστές.

Ο κ. Ομπάμα έδωσε τουλάχιστον, κατά τους υπολογισμούς της κυβέρνησης, ένα ισχυρό βήμα προβολής του αιτήματος για ρύθμιση του χρέους, έφερε την Ελλάδα με ένα μάλλον θετικό τρόπο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και αφήνει μία ενδιαφέρουσα παρακαταθήκη για την επόμενη ημέρα και τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπιστούν τα κρίσιμα θέματα, όπως το χρέος, αλλά και το προσφυγικό.

Έχει έντονα συμβολική αξία και το γεγονός ότι και οι δύο συναντήσεις του, με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, έγιναν σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα

Μανιφέστο Ομπάμα κατά της λιτότητας

Ο απερχόμενος αμερικανός πρόεδρος ήταν σαφής και με εντελώς διαφορετική οπτική για την αντιμετώπιση του οικονομικού προβλήματος, σε σχέση με τους Ευρωπαίους. Η αναφορά του ήταν σαν ένα μανιφέστο κατά της συνταγής λιτότητας, που έχει επιβάλλει το Βερολίνο.

“Η κρίση δεν είναι μια αφηρημένη έννοια… η λιτότητα δεν μπορεί να συνδέεται με την ανάπτυξη… η Ελλάδα χρειάζεται χώρο για να αναπνεύσει και ο ελληνικός λαός έχει ανάγκη να δει απτά αποτελέσματα στην καθημερινότητά του” είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί να υπάρξει αναπτυξιακή προοπτική δίχως ελάφρυνση του χρέους. Είναι η κατάλληλη στιγμή για να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της». Και συμπλήρωσε: «Θα συνεχίσω να ενθαρρύνω τους πιστωτές της Ελλάδας να κάνουν ό,τι απαιτείται, για να επιστρέψει η χώρα στην ανάκαμψη […] Τώρα που η ελληνική οικονομία είναι σε τροχιά ανάπτυξης, είναι η κατάλληλη στιγμή για τη διευθέτηση του χρέους».

Υπογράμμισε ότι ο δρόμος παραμένει δύσκολος για την Ελλάδα, ωστόσο οι Έλληνες έχουν αποδείξει ότι μπορούν να τα καταφέρνουν στα δύσκολα. Σημείωσε ακόμη ότι η Ελλάδα, παρά την κρίση, συνέχισε να δαπανά το 2% του ΑΕΠ της για αμυντικές δαπάνες -και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, όπως είπε.

Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση, αναγνώρισε ότι η Ελλάδα προχώρησε σε δύσκολες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και πλέον βρίσκεται στον σωστό δρόμο.

Υπογράμμισε ακόμη ότι πολλές πολιτικές που ακολουθήθηκαν στην Ελλάδα δεν ήταν οι ορθότερες, ωστόσο η ελληνική οικονομία έπρεπε να κάνει διαρθρωτικές αλλαγές και πλέον βρίσκεται στον σωστό δρόμο.
«Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του θέλουν να συνεχίσουν σε αυτό το δρόμο. Ο ελληνικός λαός είναι ευφάνταστος, επιχειρηματικός» επισήμανε ο κ. Ομπάμα, αναφερόμενος στην ανάπτυξη και συνέχισε, λέγοντας ότι «όταν η οικονομία συρρικνώνεται σε τέτοιο βαθμό, τότε χρειάζεται και αναπτυξιακή ατζέντα», ενώ για την ελάφρυνση του χρέους είπε ότι είναι πολιτικό θέμα.

«Για να μην αδικήσω κάποιες κυβερνήσεις του Βορρά, να πω ότι και εκεί έχουν τις δικές τους πολιτικές και τους δικούς τους ψηφοφόρους, αλλά έχοντας δει όλα όσα έχουν αλλάξει στην Ελλάδα και όσα ο λαός έχει περάσει, τότε και οι δύο πλευρές μπορούν να καταλήξουν σε μια λύση μέσα στο επόμενο έτος», είπε επίσης ο κ. Ομπάμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε επανειλημμένα ότι η Ελλάδα εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της προς τους δανειστές και κάλεσε την Άνγκελα Μέρκελ να πάρει τις κατάλληλες αποφάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Όπως είπε, είναι αισιόδοξος ότι η Γερμανίδα καγκελάριος θα συμφωνήσει σε μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. «Θέλουμε η Ελλάδα να είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Α. Τσίπρας: Δεν αντέχουμε άλλη λιτότητα

Κατά τη διάρκεια της θητείας του Μπαράκ Ομπάμα άλλαξε η εικόνα των ΗΠΑ σε όλον τον κόσμο, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ανοίγοντας την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αμερικανό πρόεδρο.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της κυβέρνησης Ομπάμα, μετά την οικονομική κρίση που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman Brothers, το 2008. Παράλληλα, αναγνώρισε τη συμβολή του προέδρου των ΗΠΑ κατά τη διαπραγμάτευση του 2015, καθώς και την ηθική και πολιτική στήριξη που προσέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. «Είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τον πρόεδρο Ομπάμα για τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας και η Ευρώπη» υπογράμμισε εν συνεχεία ο κ. Τσίπρας, ενώ αναφέρηκε στην στήριξη των ΗΠΑ για τη ρύθμιση του χρέους της Γερμανίας το 1953, όταν βγήκε ηττημένη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε τη Γερμανία να δράσει αναλόγως, στέλνοντας μήνυμα για την ανάγκη της ρύθμισης του ελληνικού χρέους. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα επτά χρόνια της οικονομικής κρίσης που βιώνει η Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η χώρα δεν αντέχει άλλη λιτότητα.
Ζήτησε, δε, εκ νέου, την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τονίζοντας πως η στιγμή για να γίνει αυτό, είναι τώρα.

Προσφυγικό, Κυπριακό και ΝΑΤΟ

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε κατά τις συζητήσεις στο Κυπριακό. Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ενθαρρυμένος από τα αποτελέσματα των πρόσφατων συνομιλιών ανάμεσα στον Νίκο Αναστασιάδη και τον Μπυσταφά Ακιντζί, ενώ από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι το Κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής. Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την στήριξή του στον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη και τόνισε ότι είναι απαραίτητη η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στις σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, που θα πρέπει να βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό, ενώ μίλησε και για την ανάγκη λύσης στο Κυπριακό, που βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο.

Ιδιαίτερα σημαντικές ήταν οι αναφορές που έκανε ο κ. Ομπάμα στο προσφυγικό, καθώς ευχαρίστησε ξανά τον ελληνικό λαό και επανέλαβε τη δέσμευση της Ουάσιγκτον για ουσιαστική βοήθεια προς την Ελλάδα «για να εφαρμόσει το πρόγραμμα για τη μείωση των προσφυγικών ροών».
Ο Αμερικανός πρόεδρος αναγνώρισε στον ελληνικό λαό ότι έδειξε ανθρωπιά και τόνισε ότι «είναι σημαντικό να μην σηκώνει μια μόνο χώρα το βάρος αυτής της πρόκλησης και όλοι να συμμετέχουμε στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος».

Ο κ. Ομπάμα δεν ήταν διόλου φειδωλός στο αν αναδείξει το σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, χαρακτηρίζοντάς την “σύμμαχο στην περιοχή και ζωτικό σύνδεσμο στο ΝΑΤΟ για τις ΗΠΑ”, ειδικά στον πόλεμοπ κατά της τρομοκρατίας: «Θεωρούμε πολύ σημαντικούς τους ισχυρούς δεσμούς μέσω του ΝΑΤΟ της Ελλάδας με τις ΗΠΑ. Θέλω να εκφράσω την εκτίμηση μου στον Ελληνικό λαό για τη στάση του σε αυτή τη συμμαχία» τόνισε.

Για τον Τραμπ

Ο Μπαράκ Ομπάμα δέχτηκε ερώτηση και για τις εξελίξεις στις ΗΠΑ μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι οφείλει να διασφαλίσει την ομαλή μετάβαση και θα συνεργαστεί με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο. Επιχειρώντας, δε, να εξηγήσει τα αίτια της νίκης του Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές, ο Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε: «Μια ισχυρή πλειοψηφία συμφωνεί με μένα, αλλά πολλές φορές ο κόσμος έχει ανάγκη να ακούσει κάτι διαφορετικό». Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ως πρόεδρος των ΗΠΑ θα είναι διαφορετικός από τον Τραμπ ως υποψήφιο προεκλογικά και είπε πως δεν περιμένει, τουλάχιστον άμεσα, υπάρξει κάποια αλλαγή στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ευρώπη και την Ελλάδα.