Like

Μελέτη: Αν θέλεις να γίνεις πατέρας, πρόσεξε το ξυπνητήρι

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Τι σχέση μπορεί να έχει η διάρκεια του ύπνου με τις πιθανότητες ενός άνδρα να γίνει πατέρας; Μεγάλη, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Αν επιθυμείς να γίνεις πατέρας, χρειάζεται να φροντίσεις να έχεις ποιοτικό και καλό ύπνο, ο οποίος σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα πρέπει να κυμαίνεται σε διάρκεια από 7 έως 9 ώρες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, οι άνδρες που κοιμούνται κατά μέσο όρο 9 ώρες ή περισσότερο κάθε βράδυ, έχουν κατά 42% λιγότερες πιθανότητες ανά κύκλο να γίνουν μπαμπάδες, σε σχέση με εκείνους που κοιμούνται 8 ώρες. Αντίστοιχα, οι άνδρες που κοιμούνται λιγότερο από 6 ώρες, μειώνουν τις πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί με τη σύντροφό τους κατά 43% ανά κύκλο.

Διαφήμιση

Αλλά δεν είναι μόνο η διάρκεια του ύπνου που παίζει ρόλο. Στα πλαίσια της ίδιας έρευνας, παρατηρήθηκε ότι οι άνδρες που ανέφεραν ότι αντιμετώπιζαν πρόβλημα να κοιμηθούν “κάθε βράδυ” ή “πάνω από τα μισά βράδια”, ήταν κατά 28% λιγότερο πιθανό να συλλάβουν με τη σύντροφό τους, σε οποιοδήποτε κύκλο, σε σχέση με τους άνδρες χωρίς παρόμοια προβλήματα.

Μελέτη: αν θέλεις να γίνεις πατέρας, πρόσεξε το ξυπνητήρι
Τα ευρήματα της μελέτης, η οποία πραγματοποιήθηκε από ειδικούς της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, παρουσιάστηκαν στο επιστημονικό συνέδριο της Αμερικάνικης Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής (American Society for Reproductive Medicine) αυτόν τον Οκτώβριο και αναμένεται να δημοσιευθούν μέσα στους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, η μελέτη είναι η πρώτη που εξετάζει πώς η διάρκεια και η ποιότητα του ύπνου επηρεάζουν τις πιθανότητες ένας άνδρας να γονιμοποιήσει τη σύντροφό του.

Σε αυτήν συμμετείχαν 790 ζευγάρια τα οποία προσπαθούσαν να συλλάβουν για διάστημα έως έξι εμμηνορρυσιακών κύκλων. Συλλέχθηκαν δεδομένα σχετικά με τον ύπνο και τη συχνότητα του σεξ από τους άνδρες, ενώ και οι γυναίκες σύντροφοί τους συμπλήρωναν σχετικά ερωτηματολόγια κάθε οκτώ εβδομάδες, για διάστημα έως 12 μηνών ή μέχρι να συλλάβουν.

Η επικεφαλής ερευνήτρια και καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Δρ Lauren Wise, εξήγησε πως ήταν ξεκάθαρος ο συσχετισμός διάρκειας ύπνου των ανδρών και πιθανότητας εγκυμοσύνης των γυναικών. Πιθανολόγησε πως η αιτία είναι μάλλον ορμονική και κρύβεται στην τεστοστερόνη, η οποία παίζει καίριο ρόλο στη γονιμότητα και απελευθερώνεται στους άνδρες κυρίως κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Μελέτη: αν θέλεις να γίνεις πατέρας, πρόσεξε το ξυπνητήρι
Πάντως, παραδέχτηκε ότι η μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει ότι ο συσχετισμός ύπνου και γονιμότητας είναι ξεκάθαρα ένας συσχετισμός αιτίου και αιτιατού, σημειώνοντας πως απαιτείται περαιτέρω έρευνα. “Είναι πιθανό η διάρκεια του ύπνου να επηρεάζει εμμέσως και όχι αμέσως, συνεισφέροντας σε ανθυγιεινή ζωή και μειωμένη λίμπιντο”, είπε.

Ωστόσο, τόνισε πως το βέβαιο είναι ότι η σχέση ύπνου και γονιμότητας ίσχυε, ακόμα και όταν λήφθηκαν υπόψη η ηλικία των ζευγαριών, ο δείκτης μάζας σώματος και η συχνότητα σεξουαλικής επαφής καθώς και άλλοι παράγοντες που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τη γονιμότητα, όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση κ.α.

Συν τοις άλλοις, ο αντιπρόεδρος της Αμερικάνικης Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, Δρ Peter Schlegel, καλωσόρισε τα ευρήματα της μελέτης, προσθέτει δημοσίευμα του Health Consumer. “Αυτή η έρευνα υποδεικνύει ότι για τους άνδρες, ο στόχος των 7 έως 9 ωρών ύπνου βοηθά στη βελτίωση της γονιμότητάς τους”, σχολίασε. “Οι γιατροί πρέπει να τη λάβουν υπόψη τους”.

Με δεδομένο ότι το διάστημα από το 1985 έως το 2012, υπολογίζεται ότι έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των ενηλίκων που αναφέρουν ότι κοιμούνται λιγότερο από 7 ώρες κάθε βράδυ, φτάνοντας το 33% του συνολικού πληθυσμού, ίσως οι άνδρες που επιθυμούν να γίνουν μπαμπάδες να αξίζει να προγραμματίσουν το ξυπνητήρι τους… αλλιώς.