Like

Πότε το σεξ είναι επικίνδυνο για έναν άνδρα;

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Δυστυχώς, οι άντρες δεν μπορούν να απολαύσουν με ασφάλεια το σεξ σε όλες τις ηλικίες, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Πρόκειται, ειδικότερα, για έρευνα ειδικών του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν και του Πανεπιστημίου του Σικάγο, η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal of Health and Social Behavior και τα αποτελέσματά της αποτελούν κακά νέα για τους άντρες.

Η σχετική μελέτη έγινε με επικεφαλής την κοινωνιολόγο του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, Hui Liu, η οποία ειδικεύεται στην επίδραση των ανθρώπινων σχέσεων στην υγεία, έχοντας πραγματοποιήσει μεγάλο όγκο ερευνών γύρω από το θέμα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για τους άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας, το σεξ μπορεί να είναι πραγματικά επικίνδυνο.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μεγαλύτεροι άνδρες που κάνουν συχνά σεξ διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων. Μάλιστα, όσο περισσότερο απολαμβάνουν το σεξ, τόσο μεγαλύτερος ενδέχεται να είναι ο κίνδυνος. Αντιθέτως, για τις μεγαλύτερες γυναίκες, το καλό σεξ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υπέρτασης.

“Τα ευρήματά μας αμφισβητούν την ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι το σεξ έχει ομοιόμορφα οφέλη υγείας για όλους”, δήλωσε η Liu, όπως σημειώνεται σε σχετικό δελτίο τύπου όπου παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία αποτελεί την πρώτη μεγάλης κλίμακας μελέτη για τον τρόπο που το σεξ επηρεάζει την υγεία της καρδιάς στην τρίτη ηλικία.

Το σεξ σε μεγαλύτερη ηλικία δεν επηρεάζει το ίδιο τα δύο φύλα.
Το σεξ σε μεγαλύτερη ηλικία δεν επηρεάζει το ίδιο τα δύο φύλα.
Για να καταλήξει σε συμπεράσματα, η ερευνητική ομάδα ανέλυσε στοιχεία για 2204 ανθρώπους, τα οποία συγκεντρώθηκαν στα πλαίσια άλλης έρευνας, σε δύο κύματα. Πρώτα, την περίοδο 2005-2006, όταν οι συμμετέχοντες ήταν μεταξύ 57 και 85 ετών και έπειτα, την περίοδο 2010-2011, δηλαδή πέντε χρόνια μετά.

Εξετάζοντας τα στοιχεία, διαπιστώθηκε ότι οι άντρες οι οποίοι δήλωσαν στην πρώτη συλλογή δεδομένων ότι έκαναν σεξ μία φορά την εβδομάδα ή περισσότερο, ήταν πολύ πιθανότερο 5 χρόνια αργότερα να έχουν βιώσει καρδιαγγειακά επεισόδια (έμφραγμα, εγκεφαλικό, καρδιακή ανεπάρκεια) σε σχέση όσους ήταν σεξουαλικά ανενεργοί. Για τις γυναίκες δεν παρατηρήθηκε κάτι παρόμοιο.

Η θλιβερή σχέση της απόλαυσης και του κινδύνου

“Εντυπωσιακά, διαπιστώνουμε ότι το σεξ μία φορά την εβδομάδα ή περισσότερο θέτει τους ηλικιωμένους άντρες σε σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων, σε σχέση με τους ηλικιωμένους άντρες που είναι σεξουαλικά ανενεργοί”, δήλωσε συγκεκριμένα η Liu.

Ίσως όμως η πιο θλιβερή παρατήρηση των ερευνητών είναι ότι “επιπλέον, οι ηλικιωμένοι άντρες που βρίσκουν το σεξ με τη σύντροφό τους εξαιρετικά ευχάριστο και ικανοποιητικό, είχαν ακόμα υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων από τους άντρες που δεν αισθάνονταν το ίδιο για τη σεξουαλική πράξη”.

Σύμφωνα με τη Liu, η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι το άγχος και οι απαιτήσεις μίας σεξουαλικής σχέσης μπορεί να έχουν πιο σημαντικές επιπτώσεις στους άντρες, καθώς γερνούν, γίνονται πιο αδύναμοι και υποφέρουν περισσότερο από σεξουαλικά προβλήματα. Ποια είναι, όμως, η αιτία;

“Επειδή οι ηλικιωμένοι άντρες έχουν περισσότερη δυσκολία επίτευξης οργασμού, για ιατρικούς ή συναισθηματικούς λόγους, ίσως εκθέτουν τους εαυτούς τους σε μεγαλύτερο βαθμό εξάντλησης [όταν κάνουν σεξ] και το καρδιαγγειακό τους σύστημα ίσως πιέζεται περισσότερο, προκειμένου να επιτευχθεί η κορύφωση”, πρότεινε η επικεφαλής της μελέτης.

Μία άλλη πιθανότητα είναι να παίζουν ρόλο τα μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης και η χρήση φαρμάκων για τη βελτίωση της σεξουαλικής λειτουργίας, αν και δεν υπάρχουν πολλά σχετικά επιστημονικά στοιχεία.

Καλά τα νέα για τις γυναίκες

Για τις γυναίκες, πάντως, τα δεδομένα λένε μία άλλη, διαφορετική ιστορία. Οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που συμμετείχαν στη μελέτη και δήλωσαν ότι βρίσκουν το σεξ εξαιρετικά ευχάριστο ή ικανοποιητικό είχαν τον χαμηλότερο κίνδυνο υπέρτασης σε σχέση με τις υπόλοιπες.

“Για τις γυναίκες έχουμε καλά νέα”, είπε η Liu. “Το ποιοτικό σεξ σε μεγαλύτερη ηλικία μπορεί να τις προστατεύει από καρδιαγγειακούς κινδύνους στη μετέπειτα ζωή”. Η ειδικός υποθέτει ότι μπορεί η γυναικεία σεξουαλική ορμόνη που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του οργασμού μπορεί να παίζει ρόλο στην προαγωγή της υγείας τους.

Το τελικό συμπέρασμα, σύμφωνα με τη Liu, είναι πως το πολύ συχνό ή πολύ ευχάριστο σεξ μπορεί να είναι ένας παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακές νόσους για τους άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας. “Οι γιατροί πρέπει να μιλούν στους άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας για τον πιθανό κίνδυνο της υψηλής σεξουαλικής δραστηριότητας και ίσως, να εξετάζουν ενδελεχώς όσους κάνουν συχνά σεξ”.