Τοπικά

Νικολόπουλος: Υποβάθμιση του νοσοκομείου «Αγ. Ανδρέας»

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Πέντε κρίσιμα ερωτήματα υποβάλλει στον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθός ο Αχαιός Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος.

Στην εμπεριστατωμένη ερώτηση του ο βουλευτής αναφέρεται αναλυτικά στα λειτουργικά προβλήματα του νοσοκομείου ‘’Άγιος Ανδρέας’’ της Πάτρας, δίνοντας παράλληλα έμφαση στις κτιριακές εγκαταστάσεις και στον χρόνο παράδοσης και μεταστέγασης διαφόρων κλινικών.

Ο Νίκος Νικολόπουλος, στην ερώτησή του επικαλείται και αξιοποιεί την πρόσφατη συνάντηση που είχε η επιτροπή των γιατρών του νοσοκομείου με το νέο Διοικητή του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Παράλληλα ο βουλευτής επισυνάπτει στην ερώτησή του το υπόμνημα που έχουν συντάξει οι εργαζόμενοι και αναφέρονται στις λειτουργικές ανάγκες του ‘’Άγιου Ανδρέα’’.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης είναι το ακόλουθο :

Το ενδεχόμενο υποβάθμισης του νοσοκομείου «Αγ. Ανδρέ­ας». σε συνδυασμό με την ολο­κλήρωση του κεντρικού 7όροφου κτηρίου και την υποστελέχωσή του. κυριάρχησαν στην πρώτη συνάν­τηση που είχαν με το νέο Διοι­κητή Θ. Σερεμέτη, γιατροί και εργα­ζόμενοι του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Χαρακτηριστικό είναι πως σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Τριμελή Επιτροπή Για­τρών του νοσοκομείου (Γιώργο Κακούρη, Ελένη Κουτρούλια και Απόστολο Παπαποστόλου), μετά τη συνάντηση, σημειώνεται πως ο ιατροί τόνισαν στο νέο Διοικητή πως θεωρούν αδιαπραγμάτευτο τον τριτοβάθμιο χαρακτήρα του Γ. Ν. Πατρών και οποιαδήποτε άλλη πιθανή εξέλιξη θα αποτελούσε, και απο­τελεί, casus belli.

Επίσης, ιδιαίτερη μνεία έγινε και για την κατά το δυνατόν συντομότερη περάτωση και λειτουργία του 7όροφου κτηρίου του νοσο­κομείου που οριακά δεν απεντάχτηκε από την ευρωπαϊκή του χρηματοδότηση, ενώ και το θέμα της υποστελέχωσης σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό διατηρήθηκε “ψηλά” στην ατζέντα της συζήτησης. Επίσης, τέθησαν και επιμέρους ζητήματα που αφορούν την εν γέ­νει λειτουργία του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με την «τριμελή», ο κ. Σερεμέτης δεσμεύτηκε για την αγαστή συνεργασία Διοί­κησης και 3μελούς Επιτροπής καθώς και για την επίλυση των ζητημάτων που αφορούν το νοσοκομείο. Η συζήτηση έκλεισε με την επι­σήμανση της 3μελούς, διά του Προέδρου της, πως α ιατροί του νοσοκομείου θα βρεθούν στο πλευρό της νέας Διοίκησης, σε οτιδήποτε θε­τικό και επωφελές για το νοσοκομείο, αλλά θα σταθούν σφοδρά απέναντι σε οποιοδήποτε απόφαση θίγει το Γ. Ν. Πατρών.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ 25 ΣΗΜΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Υπόμνημα 25 σημείων κατέθεσαν στον κ. Σερεμέτη οι εκπρόσωποι των εργαζομέ­νων του νοσοκομείου. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε, αναφέρεται πως οι εργαζόμενοι ζητούν να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί άμεσα το 7όροφο κτήριο πριν τον χειμώνα, λόγω και της απαράδεκτης και επικίνδυνης κατάστασης του 409, να κατα­σκευαστούν νέες κτιριακές υποδομές για την στέγαση των κλινών και κλινικών που δεν είναι δυνατόν να στεγαστούν στις υπάρχουσες κτιριακές υποδομές, καθώς επίσης και για την άκρως απαραίτητη στέγαση του φαρμακείου και της αποθήκης του Νοσο­κομείου.

Επίσης, υπογράμμισαν ότι επιβάλλεται ένας νέος και σύγχρονος οργανισμός, το­νίζοντας πως οι προβλεπόμενες 400 κλίνες είναι πολύ λίγες, γι’ αυτό ζητούν να επα­νέλθουν οι 550 κλίνες, με σύσταση και λει­τουργία της άκρως απαραίτητης Β’ Παθο­λογικής Κλινικής, της επαναφοράς των τμημάτων της Νεφρολογικής, του Παθολογοανατομικού και του Κυτταρολογικού Εργαστηρίου, Β’ Ορθοπεδικής κλινικής, Νευροχειρουργικής, Νευρολογικής,Αγγειοχει­ρουργικής κ.ά. Ακόμη ζητούν μεταστέγαση και Ανάπτυξη της ΜΕΘ στις 15 τουλάχιστον κλίνες από τις 6 που υπάρχουν σήμερα. Ακόμα, ζήτησαν άμεση και πλήρη καταγραφή και αποτύπωση της ακίνητης περιουσίας του Νοσοκομείου, με αποδοχή των όποιων εκ­κρεμών Δωρεών και Κληρονομιών υπάρχουν προς το Νοσοκομείο και σχετική αξιοποίησή τους.

Το Νοσοκομείο του «Αγίου Ανδρέα» παρέμενε επί πολλούς μήνες ακέφαλο, με αποτέλεσμα να συσσωρευτούν σημαντικές εκκρεμότητες.

Επειδή ακόμα και ο κ. Σερεμέτης που ανέλαβε νέος διοικητής του νοσοκομείου συμφώνησε όμως με τους εργαζόμενους ότι προέχει να αντιμετωπιστεί κατά προτεραιότητα το κτιριακό πρόβλημα και οι καθυστερήσεις στην παράδοση του ανακαινισμένου πολυώροφου κτιρίου, αλλά και το ζήτημα της υποστελέχωσης σε νοσηλευτικό, διοικητικό και ιατρικό προσωπικό.

Επειδή οι γιατροί θεωρούν αδιαπραγμάτευτο τον 3βάθμιο χαρακτήρα του ΓΝ Πατρών και οποιαδήποτε άλλη πιθανή εξέλιξη θα αποτελούσε, και αποτελεί, casus belli.

Επειδή μετά την 1η Σεπτεμβρίου ο χρόνος για την επίλυση των προβλημάτων στον «Αγ.Ανδρέα» θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα καθώς, η νέα διοίκηση δεν θα έχει κανένα περιθώριο για υπεκφυγές και κάλυψη προβλημάτων κάτω από το… χαλί.

Επειδή ήδη θεωρείται βέβαιο ότι το «409» δεν θα μπορέσει να καλύψει άλλο τις ανάγκες συγκεκριμένων κλινικών, ενώ η πόλη πιέζει για παροπλισμό του πεπαλαιωμένου κτιρίου πριν το φετινό χειμώνα.

Επειδή εκτός από το «409» και το Νοσημάτων Θώρακος πρέπει να μεταφερθεί άμεσα, γι’ αυτό και συζητείται η μερική παράδοση ορόφων του πολυώροφου, προκειμένου να υπάρξει χρονοδιάγραμμα μεταστέγασης μέσα στο φθινόπωρο.

Επειδή το Σωματείο επεσήμανε ότι απαιτείται αύξηση των κλινών στις 550 (στα επίπεδα προ του σεισμού του 2008) με την επανασύσταση ή σύσταση νέων κλινικών (Β’ Παθολογική, Β’ Ορθοπαιδική, Νευροχειρουργική, Νεφρολογική, Ψυχιατρική,κ.ά.), καθώς και να γίνουν νέες υποδομές για τη στέγαση του φαρμακείου και της αποθήκης του Νοσοκομείου.

Επειδή για να γίνει αυτό, βέβαια, πρέπει να προσληφθούν περί τα 260 άτομα, κάτι που η διοίκηση θεωρεί ανέφικτο.

Επειδή υπάρχει το θέμα της ασφάλειας στα Επείγοντα και τα ΤΕΠ, όπου κατά τις ημέρες εφημερίας επικρατεί χάος, όπως και στα επισκεπτήρια τις καθημερινές.

Επειδή το Σωματείο καταγγέλλει ότι τα κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δεν μπορεί να καλύπτονται πλέον με την υπερεντατικοποίηση της δουλειάς, με περικοπή ρεπό και αδειών και διεκδικεί την υιοθέτηση κανονισμού με τις ελάχιστες απαιτήσεις καλής λειτουργίας σε όλα τα τμήματα και ιδιαίτερα τα χειρουργεία, προκειμένου να μην κινδυνεύουν ασθενείς από την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού.

Ερωτάσθε λοιπόν με βάση τα ανωτέρω:

1ον Πότε θα είναι έτοιμο το 7ώροφο κτίριο και πώς θα γίνει η διαδικασία της μεταστέγασης των κλινικών από το 409 και το Νοσημάτων Θώρακος;

2ον Πώς θα αντιμετωπίσετε την υποστελέχωση σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό;

3ον Συζητείται η πρόταση για τμηματική παράδοση ορόφων και σταδιακή μεταφορά κλινικών, προκειμένου να μην «χαθεί» και το 2016;

4ον Γιατί δεν έχουν προβλεφθεί καθόλου οργανικές θέσεις σε ειδικότητες ασφάλειας (θυρωροί, ασφάλεια, οδηγοί), με αποτέλεσμα το νοσοκομείο να είναι ξέφραγο αμπέλι;

5ον Πώς θα καλύψετε την μέχρι τώρα λιγότερη, από την προβλεπόμενη χρηματοδότηση του νοσοκομείου για να αποφευχθεί μια πλειάδα δυσλειτουργιών του;